• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.917 121 1
Informacje z Facebooka - ROBO Modele

Już od 1 lutego najnowsze wagony będą dostępne w naszym sklepie:
280320(1) - PKP 209C, stacja Gdynia cena 369 zł (z ośw. 419 zł)
280210(1)- PKP 209C, stacja Zagórz cena 345 zł (z ośw. 395 zł)
272310(1)- PKP 609A, stacja Zamość cena 345 zł (z ośw. 395 zł)
Modele będą aktywne od godz. 19.00
Również u naszych partnerów będzie można nabyć wagony

420109520_363055519807717_6478015168631972787_n.jpg

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.020 24 8
Informacje z Facebooka - ROBO Modele

Już od 1 lutego najnowsze wagony będą dostępne w naszym sklepie:
280320(1) - PKP 209C, stacja Gdynia cena 369 zł (z ośw. 419 zł)
280210(1)- PKP 209C, stacja Zagórz cena 345 zł (z ośw. 395 zł)
272310(1)- PKP 609A, stacja Zamość cena 345 zł (z ośw. 395 zł)
Zastanawia mnie z czego wynika ta różnica w cenie pomiędzy stacja Gdynia i stacja Zagórz?

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Tu jest mowa o płytce:
a tu jest o wagonie 609A w barwach IC:

więc przypuszczam że obecnie mające się ukazać wagony 609A także będą miały płytkę 2.0 ;-)
Zresztą lada moment się przekonamy.
Na fejsie widzę dość dużo pytań o wagon pocztowy. Miejmy nadzieję że pan Robert wraz z całą firmą w końcu opracują i wyprodukują model wagonu pocztowego, który w końcu zastąpi wagony pocztowe z Tilliga ;-)

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.020 24 8
Wszystkie wagony począwszy od Ost-west'a (za wyjątkiem 2 klasy z trzeciego zestawu Odry) mają płytkę 2,0
Czy to oznacza, że w tych wagonach można już sobie zapalać i gasić światło w dowolnej części wagonu + czy jest tam oświetlenie końca składu? Z tego co pamiętam, p.Robert od Q1-Q2 zapowiadał nowy system oświetlenia w wagonach Robo z "magiczną różdżką", czy to już jest to?

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
212 51 2
Czy to oznacza, że w tych wagonach można już sobie zapalać i gasić światło w dowolnej części wagonu + czy jest tam oświetlenie końca składu? Z tego co pamiętam, p.Robert od Q1-Q2 zapowiadał nowy system oświetlenia w wagonach Robo z "magiczną różdżką", czy to już jest to?
Mam kuszetkę. Oś końca składu nie ma. Jest światłowód, jest maskownica przed rozpraszaniem światła ale diody bądź żarówki nie ma.
Aby działały bajery potrzebny jest dekoder, lub moduł od ROBO, którego jeszcze nie ma.

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.258 225 2
Możliwość zapalania dowolnego światła w przedziałach , korytarzu i końca składu jest możliwa w tej płytce oświetlenia po zainstalowaniu dekodera i skonfigurowaniu zworek lutowniczych wg. instrukcji.
Świateł końca skladu w teraz wydanych wagonach nie ma, co nie znaczy że nie da się ich samemu podlaczyc. Wystarczy czerwony LED i kawałek przewodu.
Włącznik działający na magnes będzie z tego co wiem to pod koniec pierwszego kwartału. Włącznik jest osobną płytką PCB wtykaną w złącze MTC21

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Możliwość zapalania dowolnego światła w przedziałach , korytarzu i końca składu jest możliwa w tej płytce oświetlenia po zainstalowaniu dekodera i skonfigurowaniu zworek lutowniczych wg. instrukcji.
Świateł końca skladu w teraz wydanych wagonach nie ma, co nie znaczy że nie da się ich samemu podlaczyc. Wystarczy czerwony LED i kawałek przewodu.
Włącznik działający na magnes będzie z tego co wiem to pod koniec pierwszego kwartału. Włącznik jest osobną płytką PCB wtykaną w złącze MTC21
Mam kuszetkę 244211 z nową płytką podobno (nie zaglądałem do środka jeszcze) ale instrukcji żadnej w pudełku nie ma. Gdzieś takie coś jest dostępne?
W sumie to chyba instrukcja powinna być dołączona do modelu lub chociaż dostępna do pobrania w necie.

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.258 225 2
Gdzieś takie coś jest dostępne?
W sumie to chyba instrukcja powinna być dołączona do modelu lub chociaż dostępna do pobrania w necie.
https://robo.eu.com/pl/index.php?controller=attachment&id_attachment=8
Czyli tego włącznika magnetycznego, o którym wspomina p.Robert w filmie zamieszczonym wyżej też jeszcze nie ma?
Nie
Włącznik działający na magnes będzie z tego co wiem to pod koniec pierwszego kwartału.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.917 121 1
Model wagonu bagażowego 209C stacja Zagórz
Zapraszamy na prezentację modelu 280210 - PKP 209C, stacja Zagórz.

Wagon bagażowy 209C Stacja Gdynia. - ROBO
W tym odcinku wagon bagażowy 209C ze stacji Gdynia 280320 oraz porównanie do poprzedniej wersji z Zagórza.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.581 51 2
W trakcie instalacji kratek w modelach wagonów "półbagażowych" zauważyłem, że ścianka działowa pomiędzy przedziałami a korytarzem jest nie do końca dopasowana - tzn. pionowe belki namalowanych aluminowych ram nie pokrywają się z ściankami działowymi samych przedziałów. Dodatkowo przedział pasażerski graniczący z przedziałem bagażowym jest szerszy...
Skorygowałem to nacinając ściankę przy dwóch drzwiach przedziałów i je lekko nadpiłowałem zwężając w ten sposób szerokość. Można by to zrobić przy każdym z czterech przedziałów, ale już po zmianie dwóch efekt był zadowalający więc przerwałem - (z uwagi na większą szerokość przedziału graniczącego z przedziałem bagażowym, ścianki bocznej "zabrakło" i jest mała szparka, ale nie widać jej bo zakrywa to z zewnątrz ściana pudła wagonu).
U góry mój wagon po przeróbce na dole wagon kolegi przed przeróbką (widoczny przesunięcie drzwi do przedziałów względem okien) :)
IMG_5146.jpg

sniegu

Użytkownik
Reakcje
210 9 0
Muszę przyznać że Robo miło zaskoczyło wagonami bagażowymi ostatniego wypustu. Jakość malowania srebrnych ramek okiennych jest zdecydowanie poprawiona w odniesieniu do niektórych poprzednich wypustów a kraty w 209C z blachy foto trawionej są mega filigranowe. W ogóle wagon sprawia bardzo dobre wrażenie
ROBO 280210_8.jpg
ROBO 280210_7.jpg