• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
412 5 2

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
462 47 4
Witam. Możliwe, że temat był poruszany, ale nic nie znalazłem na ten temat. Trochę wrócę w tył, ale... Które wagony pasują do zestawu przemyślanin? A która z lokomotyw firmy PIKO lub SM pasuje do zestawu?
Ponadto czy wiadomo coś na temat kolejnych wagonów pasujących do zestawu?

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 8 0
Witam. Możliwe, że temat był poruszany, ale nic nie znalazłem na ten temat. Trochę wrócę w tył, ale... Które wagony pasują do zestawu przemyślanin? A która z lokomotyw firmy PIKO lub SM pasuje do zestawu?
Ponadto czy wiadomo coś na temat kolejnych wagonów pasujących do zestawu?
Jest cały wątek o Przemyślaninie, gdzie podlinkowałem filmy sprzed dekady - z okresu, który odwzorowują wypusty Robo:
https://forum.modelarstwo.info/threads/przemyŚlanin-kompendium-w-1-1-i-w-modelu.57861/#post-1041658

Do tego było jeszcze w tym wątku - rewelacyjny post Kolegi @OLF:
https://forum.modelarstwo.info/threads/realistyczne-zestawianie-modelowych-pociągów-pasażerskich-z-epoki-vi.53890/page-5#post-1003759

Generalnie do Przemyślanina z tego okresu będą pasować:
- wypusty zielono-kremowe i czerwono-kremowe z przydziałem PKPIC (czyli już bez trumienki)
- wypusty 2kl z malowaniem IC
- kuszetka IC Robo/Piko (były chyba tylko po jednym wydaniu) + ew. kuszetka z zestawu TLK Mazury robiąca za 2kl. Na pewno taką jechałem w 2008/2009 roku nocą między Wrocławiem, a Krakowem
- od biedy sypialne Roco/Tillig, bo do zmodernizowanych modeli nie ma
- z lokomotyw będzie pasować każda siódemka w malowaniu IC z rewizją ok. 2012 roku. Możesz wybrać sobie stąd:
http://hydrus.pl/modele.php. U mnie będzie jeździć EP07-412. Mam do tej lokomotywy szczególny sentyment, bo w 2009 roku - jeszcze w zielonym malowaniu - prowadziła jedną z Krakowianek, którą jechałem na randkę ;)

Polecam też obejrzeć filmy prezentujące TLK Przemyślanin na kanale Robo. Pan Robert opowiada tam z jakich stacji "często gęsto" ;) pochodziły wagony wczepione w skład. Po takiej lekturze, jeśli chcesz być jeszcze bliższy oryginałowi, z listy wypustów eliminujesz niewłaściwe stacje. Możesz jednak założyć, że - z grubsza - wszystko ze Szczecina, Wrocławia, Krakowa i Przemyśla będzie pasować.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
Denaturat ma rewizję 2010 rok tak na pudełku jest opis,zestaw Robo Przemyślanin też ma rewizję 2010 wg strony Robo. Pytanie czy zaklad północny Ic obsługiwał południe Polski.
Na modelu EU07-494 jest data rewizji z sierpnia 2008 roku. W 2010 roku lokomotywy IC były już malowane w schemacie IC. Co więcej, 30.10.08 lokomotywa EU07-540 otrzymała już malowanie IC z pomarańczowym paskiem, a np. EU07-433 20.11.08 już bez tego paska. Lokomotywy IC obsługują całą Polskę. We Wrocławiu jeździ i zakład południowy i centralny i zachodni, a także północny. Poza tym, na YB jest wiele filmów, gdzie Przemyślanin jeździ z różnymi lokomotywami zarówno w malowaniu IC, jak i denaturat. Co więcej, ostatni wypust Schlesienmodelle EP07-442 w malowaniu z trapezem też prowadził TLK "Przemyślanin".

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.372 473 107
Zasadnicza kwestia (jak już tak drobiazgowo podchodzimy do zagadnienia) to jest to, że być może wagony mają datę rewizji z 2010 roku ale faktycznie pasują one do Przemyślanina z (tylko) lata 2012 roku (ale gdzie o tym przeczytałem to już nie pamiętam).