• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.363 504 30
w trzech składach z 2001 roku wagon barowy był pomarańczowy
Ja na tych rysunkach nie widzę pomarańczowego baru i nie pamiętam, żeby takie wagony były w realu. Faktem jest, że odcień tej czerwieni bywał różny, raz nieco jaśniejszy, raz ciemniejszy, ale pomarańczowego nie pamiętam. Na zdjęciu z Wrocławia, które kolega Artur pokazał tu, ani ten ze zdjęcia we wpisie kolegi @am-70 też bar nie jest pomarańczowy, tylko jaśniejszy czerwony, w porównaniu do wiśniowych, bardziej typowych. A wizualizacją modelu nie należy się przejmować.

robo

Znany użytkownik
Reakcje
641 11 6
Pisałem jakiś czas temu, że Kaspersky (DOM) nie wpuszcza mnie na stronę ROBO. Teraz, na innym komputerze nie wpuszcza mnie również NORTON (PRACA). Trochę to już jest podejrzane.
Podejrzane to pisać o tym tutaj zamiast do nas :ostrozny:
Wsparcie techniczne to już naprawiło, proszę odświeżyć stronę, a jak nadal nie działa to wtedy dać nam znać.

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 8 0
Ja na tych rysunkach nie widzę pomarańczowego baru i nie pamiętam, żeby takie wagony były w realu.
Nie podejmuję się dyskusji ile pomarańczowego jest w pomarańczowym, bo może mnie to mentalnie przerosnąć... :)
Dla tego wątku były ważne dla mnie właściwie tylko dwa fakty:
- zestawienia z 2001 roku ze strony PKP z jakiegoś powodu miały rozróżnienie na jaśniejszą i ciemniejszą barwę wagonu barowego
- barwa jaśniejsza wygląda na zbliżoną do zapowiedzianej barwy wagonu ROBO

A pytania wtórne to:
Czy są to składy realne? Czy na pewno są z 2001 roku, czy tylko wisiały na stronie przez parę lat czy miesięcy, a są wcześniejsze? Czy miały być realne, ale jak to na kolei - wyszło jak wyszło? Czy zdjęcia udostępnione przez kolegów na pewno przedstawiają ten okres, co składy ze strony PKP? A może te składy ze strony PKP to fikcja w zakresie wagonów barowych...?

"Tak wiele pytań, a tak mało odpowiedzi" :D

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.297 33 7
Dużo debatuje się tu o kolorze Warsa. Zwrócę uwagę na jedno - okolice 2000r to szerokie wprowadzenie ekologicznych lakierów opartych na wodzie i zmian (tu nie mam pewności) w pigmentach. Any way, skutek był taki, że pewne kolory nie były trwałe w czasie - szczególnie czerwone płowiały, co może mieć odzwierciedlenie w dyskutowanym wagonie barowym. Mógł on być czerwony po lakierni, a z czasem płowieć do różowego lub pomarańczowatego.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.989 121 1
A na podstawie ilu zdjęć modeluje się wagony z lat 70?
Porównanie lat 70-tych z latami 90-tymi ubiegłego wieku to mimo wszystko duże nadużycie. To były zupełnie różne epoki. I dotyczy to również fotografii kolejowej.
Swoją drogą dobrze by było, aby producent wydając modele w niestandardowym malowaniu czy oznaczeniu, podawał źródło, które było podstawa do opracowania projektu. Zresztą ROBO Modele już tak robiło, chociażby w przypadku nietypowego malowania kuszetki z Warszawy (ROBO 244610; 244611).

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
dobrze by było, aby producent wydając modele w niestandardowym malowaniu czy oznaczeniu, podawał źródło, które było podstawa do opracowania projektu
Zdecydowanie tak. Co zresztą robiły niemieckie firmy, wypuszczając coś nietypowego. Było foto albo opis, tłumaczące dlaczego jest taki pojazd albo taki zestaw.

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
698 22 0
Pytanie do kolegów zorientowanych lepiej ode mnie w temacie VI ep.
Firma Robo wydała tylko jeden wagon typu 110A (kuszetka) w malowaniu IC ?
Nr inwentarzowy 51 51 59-70 093-6.
Nie liczę zdeklasowanej kuszetki na 2 kl. z zestawu Mazury.
Proszę o potwierdzenie lub sprostowanie.