• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.477 443 99
Nie wiem na ile jest to zgodne z rzeczywistością, ale mniej więcej w 49 minucie filmu "Ile waży koń trojański" /Netflix/ jest podróż wagonem barowym Wars. Widać bar, wnętrze.... może kogoś zaciekawi. Widać, że wnętrze na lata 80-te.... /i taki jest czas pokazany w tej scenie/... Nie wiem czy wagon był do.filmu stylizowany, czy też jest taki w jakimś muzeum i wypożyczyli....

Wczoraj przypadkiem obejrzalem stąd ta wrzutka tutaj.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.296 33 7
Film ma ok 10lat, więc na jego podstawie nie można wnioskować za bardzo o szczegółach wnętrza wagonu lat 80.
Jeśli teraz by kręcili film, to wezmą wagony z Rukoli i wyjdzie, że 2 klasa miała 9 przedziałów.

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
139 0 2
Otóż oświetlenie ROBO jest na wyjściu 0 i 1 podpinanego dekodera (które normalnie służy do oświetlenia końca składu). Na wyjściu F0R i F0L z jakiegoś powodu Railbox przy włączonej funkcji daje 17V, ale przy wyłączonej cały czas jest 3V.
To bardzej wygląda na podciągi na PCB listwy bo każdy dekoder jest testowany z przykładowymi LED i nie ma tam żadnych 3V. Generalne na wyjściu dekodera jest wyjście ULN2003 i nic więcej. W każdym razie można z nami skontaktować się i wysłać wagon na analizę wtedy dokładne powiemy o co chodzi.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
To bardzej wygląda na podciągi na PCB listwy bo każdy dekoder jest testowany z przykładowymi LED i nie ma tam żadnych 3V. Generalne na wyjściu dekodera jest wyjście ULN2003 i nic więcej. W każdym razie można z nami skontaktować się i wysłać wagon na analizę wtedy dokładne powiemy o co chodzi.
No ale listwa w wagonie to nie proste LEDy. Tam jest dość karkołomne rozwiązanie z diodami, tranzystorami i źle podłączone kondensatory. Te ostatnie same w sobie powodują problem ze świeceniem przedziałów długo po wyłączeniu funkcji.

Na szczęście @robo zapowiada zupełnie nową listwę.

Ta dotychczasowa ma parę wad i niedoróbek (poza tym też parę zalet), ale wg informacji producenta, nie będzie już rozwijana.

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 8 0
Wysyp nowości na maj-czerwiec w newsletterze :) Oprócz wagonu multimedialnego PRy w malowaniu "Marlboro", "papuga", warszawska 1kl. z epoki Va i bar lekko "pomarańczowy" z tejże. Wrzucę obrazki jak będę w biurze.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.143 153 7
Jestem pewien, że rynek przywita ciepło wagony w tych barwach. Czy dla nr kat. 212820 nie powinno być w opisie jako '1 klasa'? Również daje się zauważyć od razu, że wagony drugiej klasy PR były wagonami typu 112 z dziewięcioma przedziałami (np. 212850 czy 212840). Czy tak rzeczywiście było?

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
Również daje się zauważyć od razu, że wagony drugiej klasy PR były wagonami typu 112 z dziewięcioma przedziałami (np. 212850 czy 212840). Czy tak rzeczywiście było?
Rozumiem takie pytanie dla modeli np. z epoki IV, gdzie zasadniczo ciężko z materiałami źródłowymi, ale wagonów, a nawet całych składów w malowaniu Przewozów Regionalnych jest mnóstwo na zdjęciach po wpisaniu na google czy filmów na Youtube i sam możesz sprawdzić czy tak rzeczywiście było.

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 8 0
Zrobiłem sobie szybkie porównanie wagonów barowych - tego ze stycznia i zapowiadanego - i wyszło mi, że chyba to jest jakiś bardziej pomarańczowy odcień.

1680852799757.png

Wujek Google milczy na temat wagonów "BR-x". Znalazłem tylko takie zdjęcie, o dziwo, z Wrocławia i to Świebodzkiego! :)
1680852843434.png
https://cyfrowa.stacjamuzeum.pl/zas...ars-typu-113a-na-stacji-we-wroclawiu-22071992

Nie wygląda specjalnie na pomarańczowy... :)
Czy ktoś ma więcej informacji co to za wagon i w jakich składach można go było spotkać? Czy różnica odcieniu to tylko niedobory farby / brak standaryzacji / wypłowienie, czy też "BR-x" to coś specjalnego?

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.463 148 0
No, ciekawe pytanie. Bo nie lubię <PKP> w trumience, a kupiłem zestaw barowy i rowerowy Robo z trumienką, żeby mieć w pociągu. I się zastanawiam, czy to nie będzie okazja by wymienić barowy z trumienką na barowy bez trumienki. No ale potrzebne info o rzeczywistym takim wagonie... :)

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.984 121 1
Zrobiłem sobie szybkie porównanie wagonów barowych - tego ze stycznia i zapowiadanego - i wyszło mi, że chyba to jest jakiś bardziej pomarańczowy odcień.
Podobny kolor, bardziej pomarańczowy, posiadał wagon z herbem Szczecina.

Baza Wagonów Kolejowych 27.05.2016 r.
Wagon barowy 113A z numerem 51 51 88-70 135-0. Obecnie wagon jeździ z oznaczeniem 50 51 88-78 004-1 i jest to jedyny czynny wagon 113A we flocie PKP Intercity. W ruchu pozostają zmodernizowane wagony 113Aa oraz 113Alux.
Fot. Bogumił Żurawiński
13325650_978497522265241_6742140263821971313_n.jpg

Swoją drogą potwierdziła się zasada wydawania modeli wagonów standardu "Y" przez Robo Modele. Co PIKO to i my:)
W tym roku zwolennicy Przewozów Regionalnych w oryginalnych malowaniach będą na pewno usatysfakcjonowani. A oprócz tego otrzymamy w modelu, od dwóch różnych producentów, wagon barowy 113A w tzw. malowaniu "Papuga" z tym samym numerem inwentarzowym. Oj, będzie ciekawie...:D

robo

Znany użytkownik
Reakcje
641 11 6
Podobny kolor, bardziej pomarańczowy, posiadał wagon z herbem Szczecina.

Swoją drogą potwierdziła się zasada wydawania modeli wagonów standardu "Y" przez Robo Modele. Co PIKO to i my:)
W tym roku zwolennicy Przewozów Regionalnych w oryginalnych malowaniach będą na pewno usatysfakcjonowani. A oprócz tego otrzymamy w modelu, od dwóch różnych producentów, wagon barowy 113A w tzw. malowaniu "Papuga" z tym samym numerem inwentarzowym. Oj, będzie ciekawie...:D
Ciekawe, kto wypuścił pierwszy wagony Y, cysterny...
Mamy swój plan i w swoim czasie go publikujemy.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
Słowem, kolejna firma przedmiotem spisku :D

A nie jest czasem tak, że Y-ki były najpierw od Heris? A wydawanie modeli tych szalenie popularnych wagonów jest po prostu oczywistością? Mając na rynku ileś SP, SU, EU czy nawet ET, jaki jest najoczywistszy skład do tych koni?

@robo błagam, wrzućcie na fb projekt Y-ka z epoki IVa. Niech wreszcie PIKO to zrobi :D