• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Bipa966

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 69 32
Ale gdzie konkretnie są takie problemy? W wagonach Robo ich nie ma.
No coś tam na górze tego wątku tak wspominają, ja się nie znam :) Rysunków nakreślili, medytują, czyli coś jest na rzeczy:niepewny:
A czy tematem TEGO wątku jest mój poprzedni wpis ? no zapewne tak, odnosi się do tego co na górze stoi i ja przy okazji wspomniałem. Miejsca dużo nie zbiera, o pierdołach nie wspomina, więc chyba koledze nie przeszkadza, co ?

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
524 58 11
Rozwiązanie ROBO z wyprowadzonymi przewodami oraz odbierakiem prądu wbudowanym w wózek to jedno z fajniejszych i najbardziej efektywnych rozwiązań na rynku. W praktyce ja łączę przewody z drugiego wóżka i prowadzę je pod podłogą ponieważ używam listw cyfrowych ESU i podłączam z jednej strony. Dodając malutki superkondensator do listwy wagony w praktyce mogą jeździć po podłodze bez szyn świecąc. Rekord po ściągnieciu wagonu z toru wynosi 35 sekund świecenia :) Nie wiem jak marne musiały by być warunki na makiecie żeby coś migało i przygasało. Dodatkoo zero oproów toczenia czego niestety nie gwarantują nawet filigranowe blaszko ESU któe zamontowałem do wagonów PIKO.

Dodaję link do filmu https://youtube.com/shorts/UfsXR_c3-zw

i tak już trochę off top ale listwa w wagonie barowym i czas świecenia:

Ostatnio edytowane:

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 8 0
Dziwna sprawa, ale po włożeniu dekodera (Railbox) odkryłem w całkowitej ciemności, że LEDy delikatnie świecą nawet kiedy wszystkie funkcje są powyłączane. Mam trzy wagony od ROBO z trzema dekoderami Railbox i wszystkie mają tak samo. Próbowałem odpiąć kondensatory, bawić się minimalną jasnością - bez efektu.
A jak u Was? Załączam zdjęcie jak to u mnie wygląda.

20230121_212153.jpg

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.290 33 7
Podejrzewam jakieś podciągi na PCB, które zapewniały świecenie bez dekodera (nie analizowałem oryginalnej płytki). Sprawdź napięcie na wyjściu z dekodera (linia sterująca LEDami lub tranzystorem, jakie jest napięcie z dekoderem i bez.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.346 473 107
Niepostrzeżenie, bardzo szybko od premiery zniknęły z rynku i u producenta wagony 609A w malowaniu PKP IC oraz zestawy 609A i 113A z trumienką. Było ich tak mało czy aż taki popyt?

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.161 98 2
Niepostrzeżenie, bardzo szybko od premiery zniknęły z rynku i u producenta wagony 609A w malowaniu PKP IC oraz zestawy 609A i 113A z trumienką. Było ich tak mało czy aż taki popyt?
Hmmm... przecież są dostępne.
Druga sprawa, że spora część tych wagonów posiada różnego typu wady fabryczne. Więc być może za jakiś czas ponownie wrócą do handlu...

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Pytania do posiadaczy modelu wagonu 609A z ep. VI (PKP IC) - nr kat. 272200 lub 272201.
1) Czy blaszki z imitacją krat zostały dołączone do modelu?
2) Czy instrukcja otwarcia wagonu została dołączona do modelu? To pytanie dotyczy także baru z VI epoki.

Jaka była intencja producenta, że imitacja krat (w wagonach z innych epok niż VI) nie została zamontowana od razu? Czy były przypadki eksploatacji tych wagonów bez krat? Jeżeli nie, to lepszym rozwiązaniem byłoby fabryczne zamontowanie krat, natomiast dołączenie rowerów luzem, aby każdy mógł sobie je pomalować i przymocować wg swojego uznania.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Ponieważ pisałem tu o brakach w zakupionym modelu z zestawu 2 ex Odra, spieszę donieść, jak sprawa została rozwiązana.

Otóż po moim mailu (pokazałem na foto, co jest nie tak) pan Robert zadzwonił do mnie i ustalił szczegóły wysyłki modelu bez wad, oraz brakujacych dodatkowych części. Cieszę się, że w tym gorącym dla firmy okresie znalazł czas na osobiste załatwienie sprawy. Chwilę porozmawialiśmy o oświetleniu - potwierdził, że projektuje nową listwę, która ma mieć m.in. LEDy do oświetlenia korytarza.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Dziękuję pięknie Koledze @Spacerowicz !
To jeszcze pozostaje kwestia drugiej części mojego poprzedniego postu: "Jaka była intencja producenta, że imitacja krat (w wagonach z innych epok niż VI) nie została zamontowana od razu? Czy były przypadki eksploatacji tych wagonów bez krat?". Zawężę to pytanie do modelu w VI epoce, czy był okres, kiedy jeździł bez krat? Może ktoś wie?

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.922 121 1
Jaka była intencja producenta, że imitacja krat (w wagonach z innych epok niż VI) nie została zamontowana od razu? Czy były przypadki eksploatacji tych wagonów bez krat? Jeżeli nie, to lepszym rozwiązaniem byłoby fabryczne zamontowanie krat, natomiast dołączenie rowerów luzem, aby każdy mógł sobie je pomalować i przymocować wg swojego uznania.
Też mnie zastanawia ta dziwna "logika" związana z modelem wagonu 609A. Wydaje się, że tak oczywiste rozwiązanie, które przedstawił Kolega, powinno być w tym modele bez dyskusji zastosowane. Ale dlaczego jest inaczej:niepewny: Może uzyskamy jakieś sensowne wyjaśnienie...
Ale tego, niestety, nie jestem pewny. Wielokrotnie czytałem tutaj tłumaczenia rodem z powiedzenia "odwracania kota ogonem":(

horrido

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 11 1
Dzisiaj dotarł do mnie zestaw wagonów 609A i BAR 113A z IV-tej epoki. Mogło być taaaak pięknie... Ale nie jest!
Popatrzcie:

10.jpg

20.jpg

30.jpg

Wagon definitywnie był już w czyichś niezgrabnych rękach i ten ktoś najpierw pourywał a następnie dyletanckim sposobem próbował przykleić urwane części. Prawdopodobnie "na kropelkę" o czym świadczy zabielona powierzchnia wagonu w tym miejscu.

Z drugiej strony ta sama technika "klejenia" z tym, że wajcha jeszcze się trzyma.

40.jpg

Wagony zamówione były bezpośrednio w ROBO więc tym bardziej dziwi mnie taki ZONG! :(

Reakcje
95 8 0
Dzisiaj dotarł do mnie zestaw wagonów 609A i BAR 113A z IV-tej epoki. Mogło być taaaak pięknie... Ale nie jest!
Popatrzcie:

Zobacz załącznik 949577

Zobacz załącznik 949578

Zobacz załącznik 949579

Wagon definitywnie był już w czyichś niezgrabnych rękach i ten ktoś najpierw pourywał a następnie dyletanckim sposobem próbował przykleić urwane części. Prawdopodobnie "na kropelkę" o czym świadczy zabielona powierzchnia wagonu w tym miejscu.

Z drugiej strony ta sama technika "klejenia" z tym, że wajcha jeszcze się trzyma.

Zobacz załącznik 949580

Wagony zamówione były bezpośrednio w ROBO więc tym bardziej dziwi mnie taki ZONG! :(
Złóż reklamację, prześlą wagony bez wad. Swego czasu reklamowałem wagon u Pana Roberta i wszystko zakończyło się dobrze.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Nie gdybajcie, tylko mail do Robo. Mi załatwili inną reklamację w 2 dni. Pokryli wysyłkę w obie strony. Pan Robert osobiście do mnie zadzwonił w celu ustalenia szczegółów. Jeżeli nie będą mieli egzemplarza bez wad, niech coś zaproponują. Czasem lepiej mieć uszkodzony model taniej, niż żaden.