• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Reakcje
439 294 188
Dzisiaj dotarł do mnie zestaw wagonów 609A i BAR 113A z IV-tej epoki. Mogło być taaaak pięknie... Ale nie jest!
Popatrzcie:

Zobacz załącznik 949577

Zobacz załącznik 949578

Zobacz załącznik 949579

Wagon definitywnie był już w czyichś niezgrabnych rękach i ten ktoś najpierw pourywał a następnie dyletanckim sposobem próbował przykleić urwane części. Prawdopodobnie "na kropelkę" o czym świadczy zabielona powierzchnia wagonu w tym miejscu.

Z drugiej strony ta sama technika "klejenia" z tym, że wajcha jeszcze się trzyma.

Zobacz załącznik 949580

Wagony zamówione były bezpośrednio w ROBO więc tym bardziej dziwi mnie taki ZONG! :(
Jakosc MADE IN POLAND FROM CHINA

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
No niestety, ale takie wagony produkowane w całości w Polsce, jak mniemam miałyby cenę 600-800 złotych za sztukę. Kwestią zawsze jest kontrola jakości, która mam wrażenie jest ciutkę do dopracowania. Jednak wagony z PMR mam wrażenie że każdy set ktoś przegląda, sprawdza. Skucha jeszcze mi się nie zdarzyła. Od Robo, rzeczywiście już kilka razy były różne przygody, jednak jest wspaniały bezproblemowy kontakt z Panem Robertem i nie ma problemu by wymienić zestaw, oddać do poprawy, czy dosłać brakujące części. Mam wrażenie że tutaj kwestią jest entuzjazm Pana Roberta, ledwie wagony dotarły a już sprzedaż. Naprawdę te kilka dni czekania nikogo nie zbawi, a oszczędzi wielu nieporozumień i niepotrzebnych opinii że Robo to takie a siakie. A to naprawdę są piękne dopracowane, wysmakowane modele, których jakość/szczegółowość w mojej opinii rośnie z edycji na edycję, a sam producent wsłuchuje się w głosy klientów. To też ważne.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
Możliwość zwrotu lub wymiany to standardowa możliwość, nic szczególnego. Kolegom bardziej chodzi o to, że nim trafią w końcu na modele bez wad to one już znikną z rynku. A wielu zależy na konkretnym modelu.

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.245 25 2
Nie wiem czy jest sens to pisać bo widać, że @am-70 tylko czeka by coś kolejnego wytknąć :)
Każdy wagon przyjmujemy na reklamacje w naszym sklepie i tak jak tutaj już pisano nie ma z tym problemu.
Wystarczy napisać na kontakt@robo.eu.com i napewno jest większa szansa na wymianę wagonu niż napisanie o tym tutaj ;)
Czy wagony zakupione w innych sklepach można zareklamować bezpośrednio u Pana?

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
238 82 0
Kolega kupił czy zamówił, bo to jest różnica.
Zapłaciłem.
Na dzień dzisiejszy jeszcze ich nie ma (wg info na stronie).
Na dzień dzisiejszy to brak jest jakiekolwiek informacji.
Poprzednio było, że od 15 stycznia...
i o ile jeszcze parę dni temu można było kupić w innych sklepach, także u ROBO, to teraz już chyba nigdzie.

Na to nic nie poradzimy. Modele mimo dużej ilości szybko sie rozeszły.
Mam nadzieje, że do Modelmani.pl coś poszło :)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.477 443 99
Pytanie do @robo ... czy epoka IVc 113A I 609A była już dostępna w wersji nie oświetlonej? Także zamówiłem w modelmanii takie właśnie zaraz gdy się pojawiły w ofercie i nic... W końcu przegapię... i "gula skoczy"...

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
Pytanie do @robo ... czy epoka IVc 113A I 609A była już dostępna w wersji nie oświetlonej? Także zamówiłem w modelmanii takie właśnie zaraz gdy się pojawiły w ofercie i nic... W końcu przegapię... i "gula skoczy"...
Co prawda nie ja zostałem wywołany do odpowiedzi, ale mogę Ci odpowiedzieć na to pytanie twierdząco, gdyż sam jestem posiadaczem takiego zestawu. Ale zaznaczam, że wagony kupiłem bezpośrednio u producenta.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.340 504 30
czy epoka IVc 113A I 609A była już dostępna w wersji nie oświetlonej?
Potwierdzam, ja też mam, ale też kupiłem bezpośrednio od Robo na warszawskiej giełdzie.

A przy okazji: czy jest gdzieś dostępny katalog wszystkich modeli Robo, jakie w ogóle wyszły? Na stronie Robo są tylko ostatnie wypusty. Może jest coś nawet w tym wątku, ale szczerze mówiąc, przeszukanie ponad 200 stron przekracza moje możliwości. ;)

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.984 121 1
A przy okazji: czy jest gdzieś dostępny katalog wszystkich modeli Robo, jakie w ogóle wyszły? Na stronie Robo są tylko ostatnie wypusty. Może jest coś nawet w tym wątku, ale szczerze mówiąc, przeszukanie ponad 200 stron przekracza moje możliwości.
Swego czasu ROBO Modele zamieścił na swojej stronie internetowej 3 wersje katalogów. Niestety, katalogi zawierały błędy, nieścisłości i barki. I chyba z tego powodu aktualnie nie są oficjalnie publikowane.
Ostatnią wersję 1.02, podlinkował w swoim wpisie Kolega @OLF wraz z znalezionymi błędami i brakami.
Ostatnio szukałem takiego czegoś dot. ryflaków. Nic nie znalazłem...
Taki katalog, a wielka szkoda, do tej pory się nie ukazał.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Zastanawiam się dlaczego dlaczego Robo nie próbuje wznowić produkcji ryflaków, skoro jest na nie zapotrzebowanie a aukcyjne ceny przyprawiają o zawrót głowy. Ale widocznie ta manufaktura obliczona jest na krótkie serie modeli z nastawieniem że nawet przy szeregu felerów wykonania - i tak zejdą...

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.296 33 7
Zastanawiam się dlaczego dlaczego Robo nie próbuje wznowić produkcji ryflaków, skoro jest na nie zapotrzebowanie a aukcyjne ceny przyprawiają o zawrót głowy. Ale widocznie ta manufaktura obliczona jest na krótkie serie modeli z nastawieniem że nawet przy szeregu felerów wykonania - i tak zejdą...
Robo manufakturą bym nie nazwał - nie mają własnej fabryki, ale to nie manufaktura.
Serie są z grubsza ok - nie ma problemów z zakupem czy bezpośrednio, czy zamówieniem nawet z wyprzedzeniem przez sklepy internetowe.
Co do ryflakow - teraz może być problem ze środkami finansowymi - wszystko idzie w EN57, wcześniej nowy formy 113a, 609a.

Ale fakt - wznowienie by się przydało i liczę, że po EN57 coś się pojawi.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.549 60 1
W grudniu, na giełdzie w Sosnowcu, rozmawiałem z panem Robertem o ryflakach.
Planuje wznowienie, ale to musi poczekać. Musi się najpierw uporać z bieżącymi projektami.
Ja rozmawiałem w ubiegłym roku w marcu w Sosnowcu i były plany wydania na jesień 2022 r. i jak na razie cisza. Tym bardziej ubolewam, że miały się pojawić jako pierwsze moje ulubione malowanie oliwkowe z szarym dachem.