• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.290 33 7

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
To jest zestaw kołowy Robo, wyjęty z Odry. Foto koła z obu stron i foto osi.

F6834CAE-AF65-4CD7-80D0-6518DFE10B38.jpeg
DD14ACD9-E9E5-4F80-AE88-8008A193C7EB.jpeg
242A148B-B7BC-4D4F-9760-22E8A826D2E8.jpeg

Nie rozbierałem zestawu, ale wygląda, że koła są na pół-osiach, połączonych plastikową tuleją. Dlatego z końcówki każdej pół-osi można odbierać prąd z jednego koła.

W taki, jak na rysunku wyżej. Miejsca zwarć zaznaczyłem.
Aaaa... czyli oś w zestawach PIKO/Roco jest jedna, a tylko samo koło odizolowane od osi? Jak tak, to masz rację, że będzie zwarcie. Nawet przy włożeniu 1 zestawu kołowego PIKO/Roco do wózka Robo.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.163 504 30
No właśnie jest to zestaw dwustronnie izolowany z dzieloną osią, gdzie każde koło ma elektryczne połączenie ze swoją połówką osi - dlatego oś jest taka gruba, że w środku są dwie połówki metalowe, połączone izolującą tuleją plastikową. Zwykłe zestawy kołowe jednostronnie izolowane mają całą oś z jednego pręta metalowego, na którym jedno koło jest osadzone bezpośrednio (to koło ma połączenie elektryczne z osią), a drugie koło jest osadzone przez izolującą tuleję plastikową - tak, jak narysowałem wyżej - i dlatego będzie powodowało zwarcie w takich modelach, jak wagony Robo. Żeby założyć zwykłe zestawy jednostronnie izolowane do wagonu Robo trzeba by w każdym wózku usunąć przewód łączący jedną blaszkę z obwodami wagonu i odpowiednio założyć zestawy - w jednym wózku w tę samą stronę, w drugim wózku też, ale odwrotnie.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Ale chwila. Wróćmy do rysunku ze zwarciem.

Sam zestaw kołowy, nawet jeśli jest oś jest jednym prętem, nie zewrze szyn.

Zostaną jedynie zwarte: jedna szyna i obie blaszki kontaktowe, z których jedną zaznaczyłem tutaj:
1674226270653.png

Druga szyna nie będzie połączona z żadnym z powyższych elementów, bo stojące na niej koło jest odizolowane od osi, a tym samym też od blaszek kontaktowych w maskownicy wózka. Czyli można włożyć "obce" zestawy kołowe, byle oba w tę samą stronę.

Gdybyśmy jednak chcieli wyposażyć wagon w oświetlenie, przy zestawach kołowych a'la PIKO/Roco, musielibyśmy tak, jak piszesz:
Żeby założyć zwykłe zestawy jednostronnie izolowane do wagonu Robo trzeba by w każdym wózku usunąć przewód łączący jedną blaszkę z obwodami wagonu i odpowiednio założyć zestawy - w jednym wózku w tę samą stronę, w drugim wózku też, ale odwrotnie.
Wtedy uzyskalibyśmy taki odbiór prądu, jak w wagonach nie-Robo. Z każdego wózka inny biegun. Nadal przy mniejszych oporach toczenia.

W ogóle, Roco ma taki system odbioru prądu, jak Robo - ale w wagonach 2-osiowych.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.163 504 30
Zestaw kołowy, nawet jeśli jest oś jest jednym prętem, nie zewrze szyn.

Zostaną jedynie zwarte: jedna szyna i te dwie blaszki:
Zewrze gdy zestawy w jednym wózku są odwrotnie założone. Oto droga zwarcia na żółto:

1674219026849c.jpg

Jeżeli zestawy włożymy w tę samą stronę, wszystko zależy od połączeń wewnątrz wagonu i od tego, jak są włożone zestawy w drugim wózku.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Widzę, że nie tylko u mnie w drugiej Odrze kable poprowadzono z boków płytki, zamiast przeznaczonymi do tego otworkami:

30703840-7F80-4C6E-A017-DDBD1F2FD0EA.jpeg

A sprawdźcie, czy macie wszystkie siedzenia, bo u mnie w jednym wagonie skrajne przedziały są wybrakowane:

B8E342B9-9367-4706-9886-60BB165A9401.jpeg

Warto też policzyć tarcze zderzaków:

44E9E38D-C37D-4D37-8CDD-C3B738079DD7.jpeg

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.917 121 1
Widzę, że nie tylko u mnie w drugiej Odrze kable poprowadzono z boków płytki, zamiast przeznaczonymi do tego otworkami:
A sprawdźcie, czy macie wszystkie siedzenia, bo u mnie w jednym wagonie skrajne przedziały są wybrakowane:
Ale się koledze trafiło:( Dodając do tego co pokazał w swoim wątku Kolega @MIKOT 1 oraz co sam widziałem w sklepie, z jakością w dalszym ciągu jest bardzo słabo...:cry:

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
712 30 5

Zobacz załącznik 947743

Zobacz załącznik 947744

Zobacz załącznik 947749
Zamiast żalić się na forum, napisz maila do Robo i myślę, że temat zostanie załatwiony bez problemu. Trafił Ci się dziwny egzemplarz, jakby producent albo sprzedawca oglądał każdy model to byłby problem, że wszędzie widać ślady palców.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.917 121 1
Zamiast żalić się na forum, napisz maila do Robo i myślę, że temat zostanie załatwiony bez problemu.
Bardzo dobrze, że na Forum poruszane są również takie sprawy, chociażby po to aby przy zakupie wiedzieć na co zwrócić uwagę.
Trafił Ci się dziwny egzemplarz, jakby producent albo sprzedawca oglądał każdy model to byłby problem, że wszędzie widać ślady palców.
Wystarczy tylko robić dobrze i nie będzie problemu.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
napisz maila do Robo i myślę, że temat zostanie załatwiony bez problemu.
Oczywiście, że tak robię. A tutaj piszę, żebyście wiedzieli, że akurat tę edycję warto starannie obejrzeć. Mało jest modeli, gdzie każdy rząd siedzeń stanowi osobną część.

Zasadniczo ten skład jest rewelacyjny z wielu powodów i tu nie ma czego żałować.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.896 111 11
Ale się koledze trafiło:( Dodając do tego co pokazał w swoim wątku Kolega @MIKOT 1 oraz co sam widziałem w sklepie, z jakością w dalszym ciągu jest bardzo słabo...:cry:
Czy to aby nie za daleko wysunięte wnioski? A co jeśli kolegi wypust był w stosunku do całego nakładu promilowym ewenement? Przecież nie każdy kto zakupil jest na tym forum. Ba, nie kazdy kto zakupil i jest czlonkiem tego forum nie podzielił sie spostrzeżeniami nt ich zestawu!! Dopóki nie znamy wszystkich danych, takie wpisy to tylko insynuację.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.917 121 1
Czy to aby nie za daleko wysunięte wnioski? A co jeśli kolegi wypust był w stosunku do całego nakładu promilowym ewenement? Przecież nie każdy kto zakupil jest na tym forum. Ba, nie kazdy kto zakupil i jest czlonkiem tego forum nie podzielił sie spostrzeżeniami nt ich zestawu!! Dopóki nie znamy wszystkich danych, takie wpisy to tylko insynuację.
Insynuacje:niepewny: Wie Kolega, gdybym nie kupił kilkunastu modeli od ROBO, gdybym nie był dzisiaj w sklepie i nie obejrzał najnowszych wypustów modeli, gdybym nie przeczytał wcześniejszych wpisów Kolegów, to bym mógł się zgodzić, że z pojedynczego przypadku nie należy wyciągać daleko idących wniosków.
Ale w tej sytuacji to nie są insynuacje tylko spojrzenie na rzeczywistość taką jaka ona jest. A że nie jest "różowa"...

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.917 121 1
Może jest tak po prostu gdzieś pomiędzy czarnym a różowym.
Zgadza się, tak jak w życiu nie wszystko jest białe lub czarne.
Pisząc na Forum o różnych sprawach, szczególnie tych negatywnych, nie trzeba ich odbierać jako chęć "dowalenia" ale jako zwrócenie uwagi, zasygnalizowanie problemu, z intencją ich wyeliminowania w przyszłości. A to chyba wszystkim wyszłoby na dobre:)

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Kurcze, jak występują problemy z blaszkami, zwarciem , są duże opory toczenia, to czemu by nie takie coś
Ale gdzie konkretnie są takie problemy? W wagonach Robo ich nie ma. Współczesnie produkowane modele wagonów pasażerskich Robo mają prawdopodobnie najlepszy odbiór prądu i najmniejsze opory toczenia w tej klasie modeli.

A jeśli chodzi o inne wagony, np. 2-osiowe Roco, to tak - stosowałem sprzęgi przewodzące i to nawet 4-biegunowe. Ale to nie temat tego wątku. Odnośnik tutaj: https://forum.modelarstwo.info/threads/troll-electronics.57545/post-1039792