• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.366 2 5
Niestety, podobnie jak w wagonie barowym z zestawu EX Odra, w najnowszym modelu wagonu barowego z Gdyni, zostały użyte niewłaściwe ścianki działowe pomiędzy przedziałami pasażerskimi tj. z "prześwitem":(

Zobacz załącznik 943967
Pamiętam, że te miejsca miały lustra. Może chcieli symulować lustra za pomocą tych otwartych przestrzeni.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.290 33 7
niewłaściwe ścianki działowe pomiędzy przedziałami pasażerskimi tj. z "prześwitem":(
A kto to zobaczy, bez przesady....

Pamiętam, że te miejsca miały lustra. Może chcieli symulować lustra za pomocą tych otwartych przestrzeni.
Lustra były wielkości A4, nie pamiętam czy w ogóle były 2 w drugiej klasie.
Po prostu została użyta ta sama wypraska co w bagażowym.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
Przydałoby się żeby ktoś wstawił zestawienie wagonów wydanych przez Robo, bo sam producent sądząc po katalogu ma problem z tym tematem. Ja mogę pierwszy takowe zamieścić, tylko je wyedytuje do jak najbardziej czytelnej i przejrzystej formy.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.290 33 7
Z

Z tego co kojarzę to dwa wagony drugiej klasy (oba w 2021). Dwa wagony pierwszej klasy i dwie kuszetki (z oznaczeniem klasy i bez).
Tak mi się wydawało. Na filmie o bagażowym była mowa, że to kończy składy m.in. z Gdyni - przy takim założeniu, brak 2 wagonów drugiej klasy (skład 2 jedynki, 2 dwójki, 2 kuszetki dziwnie wygląda)

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
656 35 1
I wszystkie w jednym kolorze - jak w markecie. I jeszcze do tego bardzo duże :eek:...
Teraz będzie popis dla posiadających dużo cierpliwości - każdy z rowerów trzeba pomalować na inny kolor, oczywiście samą ramę, potem koła obwieźć czarną farbą dla imitacji opon, a potem reszta - siodełka, rączki na kierownicy, itd; na ramach rowerów oczywiście "Romet" żeby było zgodne z epoką modelu. ;):D

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.744 141 0
I szprychy, zwłaszcza szprychy!
Teraz będzie popis dla posiadających dużo cierpliwości - każdy z rowerów trzeba pomalować na inny kolor, oczywiście samą ramę, potem koła obwieźć czarną farbą dla imitacji opon, a potem reszta - siodełka, rączki na kierownicy, itd; na ramach rowerów oczywiście "Romet" żeby było zgodne z epoką modelu. ;):D
To sie chyba nazywa modelarstwo, co nie?

p.s. pierwsza ocenia (nie narzekam) została mi dana zanim edytowałem post / dodałem wpis o modelarstwie :)

Ostatnio edytowane:

SU45-122

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 1
Czy ktoś z kolegów posiada fachową wiedzę w którym roku zaczęto stosować okna bezpieczeństwa, bo mam wrażenie,że w wagonie 609a z IVep. takich okien nie powinno jeszcze być.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
I wszystkie w jednym kolorze - jak w markecie. I jeszcze do tego bardzo duże :eek:...
Żarty żartami, ale wszystko w wagonie wykończone na tip-top tylko nie te biedne rowery. To jest fakt. Druga sprawa to czy Kolega uważa, że są przeskalowane, pisząc "bardzo duże"?
EDIT: Mam nadzieję, że rowery da się łatwo odczepić z oryginalnych miejsc i przemieścić. Dowiem się tego od Pana Roberta w niedzielę ;).

Ostatnio edytowane: