• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.478 443 99
W katalogu ROBO na stronie w zapowiedział jest podany nr wagonu Bdu 51 51 20-30 232-5, a sklepy podają nr Bdu 51 51 20-70 209-4. Z jakim faktycznie nr został ten wagon wydany? Na zdjęciach słabo jest widać...
Na stronie Robo jest jakiś bajzel w temacie opisów modeli i ich zdjęć...

Na przykład.... jest też podana taka informacja dot. wyprzedanego (ale dostępnego w niektórych sklepach) modelu nr katalogowy ---> 233030

Data Rewizji 17.02.82
Na zdjęciach widzimy model z oznaczeniem serii ... ABd ... ze stacji KRAKÓW.... (tu zagwozdka bo w 1982 roku nie było takich oznaczeń serii)....

Mam ten model. Data rewizji jest na nim 09.05.81, stacja SZCZECIN a oznaczenie serii ABWxzd (w opisie produktu jest to akurat OK w odróżnieniu do daty rewizji i zdjęć).

Wygląda na to, że na stronie Robo jest coś pogmatwane, nie tylko pod kątem zdjęć modeli ale i podanych informacji. Jeśli tak, to ciekawe jak z innymi prezentowanymi tam modelami....
Mogli by bardziej zwracać uwagę na to, bo właśnie przez to że u źródła jest bałagan tworzy się dezinformacja dalej... chyba ktoś tego tam nie ogarnia...
Dzięki.
Czyli w katalogu mamy błąd...
Jak widać nie jeden...

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.615 50 5
To źle, tamto źle...sranie w banie. Jak się znacie lepiej, to pomóżcie ! Loża szyderców, psia mać !

Ja się zadeklarowałem panu Robertowi, że pomogę i przetłumaczę stronę na angielski.
Na razie nie podjął tematu - nie ważne, ale ja wykazałem inicjatywę.

Jak będę miał więcej wolnego czasu, to zacznę tłumaczyć sam od siebie.
Swoich trzeba wspierać.

Ale to takie kurna polskie jest......uj.......ać mu nogi, żeby nie szedł dalej, bo mu się wiedzie, a mnie nie..... Dlaczego ma mu być lepiej.

Zastanówcie się do jasnej cholery, po co tu jesteście na tym łez padole......

Dawać i prosić, to tak trochę za dużo dla jednego....

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
Płacić za model trzeba, pomagać w jego prawidłowym odwzorowaniu trzeba. Rozumiem że Pan Robert z firmy ROBO wspiera Was w waszych biznesach bo jesteście jego rodakami? Bez przesady. On produkuje ja kupuje. On zarabia na mnie, nie zarabiamy wspólnie. Jakoś Roberta ze Schlesienmodelle tak nie wspierano. J...ano go na potęgę za prawie perfekcyjne modele. Tam nie trzeba było pomagać zebrać podstawowych wymiarów.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.478 443 99
To źle, tamto źle...sranie w banie. Jak się znacie lepiej, to pomóżcie ! Loża szyderców, psia mać !

Ja się zadeklarowałem panu Robertowi, że pomogę i przetłumaczę stronę na angielski.
Na razie nie podjął tematu - nie ważne, ale ja wykazałem inicjatywę.

Jak będę miał więcej wolnego czasu, to zacznę tłumaczyć sam od siebie.
Swoich trzeba wspierać.

Ale to takie kurna polskie jest......uj.......ać mu nogi, żeby nie szedł dalej, bo mu się wiedzie, a mnie nie..... Dlaczego ma mu być lepiej.

Zastanówcie się do jasnej cholery, po co tu jesteście na tym łez padole......

Dawać i prosić, to tak trochę za dużo dla jednego....
Po co ten lament. I tak wszyscy co mają kupić, polecą do sklepu i kupią. I to jest realne wsparcie. A że kilku tu ponarzeka, czy coś to zmieni? Czasem z tego narzekania rodzą się dobre rzeczy :) Na forach zawsze dyskusja na wiele wymiarów. Fakt, różnie bywa.... ale co poradzić.

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
412 5 2
Na stronie Robo jest jakiś bajzel w temacie opisów modeli i ich zdjęć...

Na przykład.... jest też podana taka informacja dot. wyprzedanego (ale dostępnego w niektórych sklepach) modelu nr katalogowy ---> 233030

Data Rewizji 17.02.82
Na zdjęciach widzimy model z oznaczeniem serii ... ABd ... ze stacji KRAKÓW.... (tu zagwozdka bo w 1982 roku nie było takich oznaczeń serii)....

Mam ten model. Data rewizji jest na nim 09.05.81, stacja SZCZECIN a oznaczenie serii ABWxzd (w opisie produktu jest to akurat OK w odróżnieniu do daty rewizji i zdjęć).

Wygląda na to, że na stronie Robo jest coś pogmatwane, nie tylko pod kątem zdjęć modeli ale i podanych informacji. Jeśli tak, to ciekawe jak z innymi prezentowanymi tam modelami....
Mogli by bardziej zwracać uwagę na to, bo właśnie przez to że u źródła jest bałagan tworzy się dezinformacja dalej... chyba ktoś tego tam nie ogarnia...

Jak widać nie jeden...
Błędy na stronie czy katalogu trzeba wskazywać, ale to nie znaczy, że robi się to złośliwie. Z jakiś powodów zostały zamieszczone zdjęcia innych modeli wagonu 104Af. Każdy ma prawo do pomyłki. Jest szansa, że producent poprawi wskazane błędy.
Pierwsze zdjęcie jest modelu z Krakowa(rew. 88r), następne z Łodzi Fabrycznej(rew. 83).

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.615 50 5
Racja, ale można delikatnie zasugerować to samemu zainteresowanemu, nie klepać bezmyślnie w klawiaturę....
Tak po ludzku....

Zgadzam się z Tobą eddy, ale tu dawno nie było "nie złośliwie".... Dlatego....patrz 2 linijki wyżej... ;)

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 153 7
Jeśli nie musi być ten konkretny, to odpowiednik ESU 53900 jest dostępny bardziej globalnie, np w RoS
Dzisiaj dotarł do mnie tester - ESU 53900 (co prawda z Niemiec, bo taniej) i jest to bajeczka. Teraz bez problemu centralka widzi dekoder i programuje na dowolny adres. Po zamontowaniu w wagonie wszystko gra. Teraz będę miał każdy wagon pod innym adresem, czy tak jak powinno być :). Przy okazji sprawdziłem wszystkie sześć, zakupione ostatnio, niskokosztowe dekodery w szybki i wygodny sposób. Wszystko robi się intuicyjnie. Jeszcze raz bardzo dziękuję za wskazanie właściwego kierunku w rozwiązaniu problemu.

Kolejowy jakub

Aktywny użytkownik
Reakcje
118 23 7

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 153 7
Czy ktoś może zdołał ściągnąć katalog histroycznych wypustów Robo zanim zniknął ze strony? Czy można gdzieś go załadować? Szukam kilku informacji ad starszych wypustów i byłbym wdzięczny.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.986 121 1

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 153 7
Przejdźmy do drugiego wagonu:

- źródło: http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=12702
- autor: @kilanziom
- opis: ''18.05.2014, Warszawa Gdańska. Wagon osobowy 1 klasy typu 112Ag włączony w skład poc. TLK 'Podlasiak' ze Szczecina do Białegostoku. Przydział st.mac: Szczecin''
- komentarz: Jest to wagon PL-PKPIC 50 51 19-78 232-2 A9ou 1251 Stacja Szczecin Intercity, będący pierwowzorem prototypowego modelu wagonu typu 112Ag produkcji @robo.
Czy mógłby Kolega potwierdzić nr katalogowy tego wagonu? Czy to 2112110/2112111 w kooperacji z Gladsyn?

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
Czy ktoś może zdołał ściągnąć katalog histroycznych wypustów Robo zanim zniknął ze strony? Czy można gdzieś go załadować? Szukam kilku informacji ad starszych wypustów i byłbym wdzięczny.
Każda wersja tego tzw. "katalogu" była mocno niekompletna. Producent zapewne nie miał dostatecznych danych aby zrobić ten katalog rzetelnie. Ale od czego jest forum, jednak w tej kwestii producent nie zwracał się o pomoc :ROFL: