• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
To dorzucę od siebie zdjęcia bagażowo-rowerowego. W mojej ocenie najciekawszy model wagonu typu Y jeżdżącego w PKP w wykonaniu seryjnym. I wnętrze jak na model seryjny jest na prawdę świetnie odwzorowane.
Czy rowery będą mogły być wymontowane, bądź przełożone na inne haki, gdyż są nienaturalnie zawieszone od linijki w równych odstępach?

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Fakt - te rowery na wieszakach to jakaś porażka. Lepsza byłaby pierwotna wersja wagonu bez tych zbędnych "upiększeń". Czy ta cała "elektronika jest potrzebna? Nie ma wersji bez niej? W końcu nie każdy chce mieć model "ucyfrowiony"...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.173 504 30
A czy taki model w innych epokach służył również jako pocztowy?
O jaki model chodzi? Czy nie można się precyzyjniej wyrażać? Jeśli chodzi o wagon bagażowo-osobowy typu 609A, to oryginał powstał w połowie lat 80. XX wieku, czyli w epoce IVc - o jakich więc "innych epokach" myśli kolega @hjugytf? Takie wagony nigdy nie mogły i nie służyły jako wagony pocztowe.

tulip

Aktywny użytkownik
Reakcje
193 1 0

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Płytki z oświetleniem ROBO mają wlutowane kondensatory, co może zakłócać komunikację między centralką a dekoderem. Przeważnie tylko w stronę dekoder -> centralka. Z odczytem są problemy, ale z zaprogramowaniem czasami się udaje. Programujesz CV i ignorujesz błąd na centralce. Spróbuj zaprogramować adres i zobacz czy poszło.
Pozdrawiam
Niestety ani odczyt (czego się spodziewałem) ani zaprogramowanie się nie udaje. Próbowałem parę razy na dwóch różnych dekoderach, także różne adresy i nie udało się przejść przez zakłócenia. Dekoder reaguje na funkcję F0 (światła się zapalają albo gasną) tylko pod fabrycznym adresem 3. Szkoda, że nie ma zworki jakiejś odcinającej kondensatory od gniazda dekodera na czas programowania. Co można jeszcze zrobić? Kondensatory odlutować na czas programowania i przylutować znowu? Tylko to oznacza demontaż płytki żeby dostać się do lutów od spodu...
Nie ma jakiegoś urządzenia, symulującego tabor, które możnaby podłączyć do centralki i poza wagonem zaprogramować?

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Nie ma jakiegoś urządzenia, symulującego tabor, które możnaby podłączyć do centralki i poza wagonem zaprogramować?
Jest: https://bogos.pl/pl/p/Tester-dekoderow-DCC-NEM651-NEM652-PluX22-21MTC/1169

Jak już tam będziesz, to i dekodery, które testowałem z wagonami Robo, zakupić możesz: https://bogos.pl/pl/p/DCC-Dekoder-oswietlenia-wagonow-z-gniazdem-21MTC/1066

Kondensatory odlutować na czas programowania i przylutować znowu? Tylko to oznacza demontaż płytki żeby dostać się do lutów od spodu...
Przydałoby się, bo jeżeli są tak samo źle zamontowane, jak we wcześniejszych modelach, to podtrzymują tylko wyjście dekodera, a nie cały dekoder. Przelutowywałem je tak, by + kondensatora był połączony z + dekodera (wyjście prostownika). Lepiej działa po takiej przeróbce.

A i układ ładowania, jeśli go brak (o_O) można wtedy dodać. Ale o ile pamiętam, nie było to konieczne.

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Kolega wybaczy, jestem w tym zielony. Czyli ten tester podłączam do centralki Digikeijs? To coś służy do testowania dekoderów a czy jest zdolne współpracować z centralką? I to na jakie złącze czy normalnie na przewody jak tor programowy?
Podłączasz to do wyjścia z centralki, zamiast torów lub równolegle z torami. Urządzenie symuluje pojazd trakcyjny. Pozwala sprawdzić podstawowe wyjścia dekodera, w tym silnik, 4 funkcje i głośnik.

Ja podłączam zamiast torów, wszystko inne odłączam, żeby podczas programowania nie pozmieniać czegoś przypadkiem w pojazdach stojących na makiecie i w gablotach.