• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
618 5 2
Każda wersja tego tzw. "katalogu" była mocno niekompletna. Producent zapewne nie miał dostatecznych danych aby zrobić ten katalog rzetelnie. Ale od czego jest forum, jednak w tej kwestii producent nie zwracał się o pomoc :ROFL:
Na całe szczęście inni producenci robią wspaniałe katalogi. Z PIKO wiem wszystko o numerze inwentarzowym, dacie rewizji i nawet epoce. No ale tam maja sztab osób i katalogi opracowują perfekcyjnie - czy zaraz zaraz co roku są błędy po publikacji? Nawet na stronie nie wiadomo jakie wydanie modelu jest dostępne już nie wspominając o numerach itp. Ale na szczęście jest A.C.M.E. gdzie masz komplet informacji. Czy wiesz jaki numer inwentarzowy maja wagony które chesz umieścić w swojej Bystrzycy? I jaką mają datę rewizji? Przecież modele już jadą do sklepów. Czy może podasz numery wagonów Roco - choćby sypialnych które się ukażą może chodź data lub przydział? A może wiesz jaki nr będzie miał „Nurek”? No jeszcze jest Exact-Train - ile wiesz np. o wagonach Gbs?
Strasznie się uwziąłeś na Robo i cały czas wylewasz swoje frustracje - a jest to nudne. Może po prostu zadzwoń, napisz do Roberta - na pewno Ciebie nie oleje - bo rozmawia z każdym. Wiedziałbyś to jakbyś brał udział w imprezach, gdzie się wystawia - to nie wylewałbyś żali zza ekranu komputera, bo większość tematów miałbyś już przegadane.
Ja ze względu na jego podejście i mając świadomość ze to praktycznie jednoosobowa działalność jestem w stanie zrozumieć takie potknięcia. Nie są powodem do dumy Roberta i na pewno powinno to być lepiej przygotowane.
Niemniej jak siedzisz nie od dziś w hobby to niestety ale trzeba się pogodzić z faktem, ze polityka informacyjna wszystkich producentów leży.
Może kiedyś ske doczekamy poprawy u wszystkich.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.925 121 1
Na całe szczęście inni producenci robią wspaniałe katalogi. Z PIKO wiem wszystko o numerze inwentarzowym, dacie rewizji i nawet epoce. No ale tam maja sztab osób i katalogi opracowują perfekcyjnie - czy zaraz zaraz co roku są błędy po publikacji? Nawet na stronie nie wiadomo jakie wydanie modelu jest dostępne już nie wspominając o numerach itp. Ale na szczęście jest A.C.M.E. gdzie masz komplet informacji. Czy wiesz jaki numer inwentarzowy maja wagony które chesz umieścić w swojej Bystrzycy? I jaką mają datę rewizji? Przecież modele już jadą do sklepów. Czy może podasz numery wagonów Roco - choćby sypialnych które się ukażą może chodź data lub przydział? A może wiesz jaki nr będzie miał „Nurek”? No jeszcze jest Exact-Train - ile wiesz np. o wagonach Gbs?
Trudno się nie zgodzić z tym co napisał powyżej Kolega. Niestety, większość firm umieszcza w swoich katalogach bardzo lakoniczne i nieprecyzyjne informacje. I tak na prawdę, dopiero w momencie ukazania się modelu dowiadujemy się o jego przydziale, numerze itp.
Ale czy niesolidność innych powinna być dla na usprawiedliwieniem:niepewny: I czy mała firma, która musi stawiać czoła wielkim tego rynku "rekinom", nie powinna skorzystać z tej sytuacji, i na tym polu wyróżniać się "in plus", budująć przy okazji prestiż marki (o zadowoleniu potencjalnych klientów, którzy będą mieć pewność, że to co widzą w katalogu otrzymają w modelu, nie ma co wspominać). Tym bardziej, że w przeciwieństwie to tych "wielkich", jej oferta jest ograniczona do kilku typów modeli i tylko do jednego kraju.
Na tym mało generującym koszty polu można tylko dużo zyskać, nic nie tracąc:)

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
Czy można gdzieś go załadować?
https://www.robo.eu.com/images/katalog/katalog.pdf

W katalogu w wersji 1.02 brakuje:

2113220 112Ag 50 51 19-70 372-3 A9ou Szczecin
2112310 112Ag 50 51 19-08 150-1 A9ou Przemyśl
222340 111Ab 50 51 20-38 552-9 B Zagórz
222350 111Au 51 51 20-70 209-4 Bdu Szczecin
2330110 104Af 51 51 39-80 109-3 ABd Łódź Fabryczna
2330210 104Af 51 51 39-80 179-6 ABd Kraków
2333110 104Af 51 51 39-80 081-4 ABd-x Szczecin
233330 104Af 51 51 39-80 179-6 ABd Zagórz

oraz są błędy:
112Ag 50 51 19-08 178-2 A9ou Warszawa Szczęśliwice miał numer katalogowy 2111110 (w v1.02 jest 2112111)
111As 50 51 20-08 192-0 Bdu Wrocław numer katalogowy 222320 (w v1.02 jest 222310)
2112110 to 112Ag 50 51 19-78 232-2 A9ou

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.600 50 5
No nie. Ale są tu Jego ludzie którzy jak sami często piszą, mają z nim kontakt więc...
Poza tym kurcze, to ja mam latać i pisać do Robo ? On sam nie wie ile i jakich modeli wydał? To się robi lekko niepoważne już.
Sam się właśnie podsumowałeś, więc skończ ujadać i zajmij się swoimi sprawami...
A jak Ci się nudzi, to się rozbierz i pilnuj swoich rzeczy....

PS.
Może by tak admin "oczyścił atmosferę" ?

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
712 30 5
No nie. Ale są tu Jego ludzie którzy jak sami często piszą, mają z nim kontakt więc...
Poza tym kurcze, to ja mam latać i pisać do Robo ? On sam nie wie ile i jakich modeli wydał? To się robi lekko niepoważne już.
Patrząc po ilości wpisów jakie na tym forum piszesz można wnioskować, że masz sporo wolnego czasu, czego Robertowi po prostu brakuje. Nikt nie każe Ci biegać za Robo, napisz maila do niego, opisz czego brakuje w katalogu, podpisz się jako dieselpower i myślę, że Robert w chwili wolnego czasu poprawi błędy/dopisze to czego brakuje. Miałeś problem z ramkami w wagonach, teraz jak zostały poprawione, to znalazłes problem w katalogu. Robo poprawi katalog, to aż strach pomyśleć, co znajdziesz dalej... Kolega wyżej napisał Ci, że Robo to w zasadzie jednoosobowa działalność, ale w miarę swoich możliwości jeździ na imprezy modelarskie, gdzie można z nim porozmawiać i przekazać wszelkie uwagi. Ale wówczas również wypadało by się przedstawić, a na forum jest się w zasadzie anonimowym...

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 51 6
Sam się właśnie podsumowałeś, więc skończ ujadać i zajmij się swoimi sprawami...
A jak Ci się nudzi, to się rozbierz i pilnuj swoich rzeczy....

PS.
Może by tak admin "oczyścił atmosferę" ?
Ujadają to psy. Po co ta agresja? Przedpłacajcie se model którego nie ma, a innym pozwólcie krytykować 1 sztukę modelu, który jest.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.897 111 11
Masz gotową tabele z błędami więc jedyne co musiałbyś zrobić to napisać coś w ten desen

"Cześć Robert, przeglądnąłem Twój katalog i znalazłem parę nieścisłości (w załączniku). Fajnie by było jakbyś je poprawił. Na prwno klienci to docenią. Dzięki DieselPower. PS super ze ramki poprawiłeś! "

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Jak już o psach mowa, to przestańcie się żreć.
Jest dość oczywiste, że producent wie, co wydał i co ma zamówione w fabryce. Tylko skąd ma brać czas na sprawdzanie po 10-kroć wszystkiego, co napisze? Jak Kolega zrobił podsumowanie braków i błędów, to wysłanie go do Robo jest najoczywistszym krokiem. Co nie przeszkadza, żeby zapodać to też na forum, bo przyda nam się ta wiedza.

PS. Mam ściągnięte PDFy. Jak komuś zależy, podajcie e-mail na PW, a wyślę.

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Masz gotową tabele z błędami więc jedyne co musiałbyś zrobić to napisać coś w ten desen

"Cześć Robert, przeglądnąłem Twój katalog i znalazłem parę nieścisłości (w załączniku). Fajnie by było jakbyś je poprawił. Na prwno klienci to docenią. Dzięki DieselPower. PS super ze ramki poprawiłeś! "
Dokładnie, coś w ten deseń ;). Pozwolę sobie posłużyć się moim przykładem. Otóż 10.11 w godzinach późnowieczornych przerobiłem praktycznie 50% tekstu - opisu dla EN57, bo zawierał literówki, czeskie błędy, powtarzające się wyrazy, błędy stylistyczne i gramatyczne. Już w sobotę w południe otrzymałem wiadomość od Pana Roberta z podziękowaniem i tekst został już poprawiony nas stronie zgodnie z moimi sugestiami. Biorąc pod uwagę, że 11.11 było święto, odpowiedź Pana Roberta była błyskawiczna. Żadna firma, ba... właściciel (!) firmy nie odpowie w takim krótkim terminie. Zatem można i zachęcam Kolegów @DieselPower oraz @OLF (wybaczcie, jeżeli już to zrobiliście) do przekazania znalezionych uwag do Robo. Nie tylko, że przyczynimy się do tego, że katalog będzie pełniejszy, ale również zaoszczędzimy czasu Robo na przygotowanie poprawionej wersji.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Tylko skąd ma brać czas na sprawdzanie po 10-kroć wszystkiego, co napisze?
Tu akurat się nie zgodzę. Niestety, ale weryfikacja jakichkolwiek informacji, które mają zostać upublicznione, powinna się odbywać z najwyższą uwagą i starannością. To wpływa bezpośrednio na wizerunek każdej firmy. Szanująca się firma 10x powinna sprawdzić wszystko, zanim naciśnie się klawisz "ENTER". I nie ma tutaj żadnego wytłumaczenia. Brak czasu to najgłupsza i kompromitująca wymówka dostarczyciela jakichkolwiek usług (nie musi to być wcale producent danego towaru). Ale jeżeli to brak czasu jest problemem to albo 1) jest zbyt duże napięcie programu i należy przesunąć zapowiedź i mieć czas się przygotować albo 2) zatrudnić więcej pracowników, którzy zapewnią pożądaną jakość. Nie ma innej opcji. Także w przypadku Robo albo wystąpił punkt 1) albo 2), ale my tutaj staramy się wspierać ;).

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
656 35 1
Ponawiam swoje pytanie: Czy coś wiadomo o przybliżonym terminie ukazania się wagonów rowerowo-bagażowych i sposobie dystrybucji? Czy będą dostępne w znanych sklepach czy tylko w sklepie Robo i będzie polowanie jak na pudernice Alberta?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Ponawiam swoje pytanie: Czy coś wiadomo o przybliżonym terminie ukazania się wagonów rowerowo-bagażowych i sposobie dystrybucji? Czy będą dostępne w znanych sklepach czy tylko w sklepie Robo i będzie polowanie jak na pudernice Alberta?
A nie lepiej to cierpliwie poczekać? Zamiast tupać nerwowo nogami lepiej podłubać coś przy modelach albo makietach... modeli pewnie i tak nie zabraknie. Zobaczcie, że na aukcjach i sklepie Robo do dziś można kupić modele Y-eków w zasadzie ze wszystkich epok w jakich były dotąd wydawane. Trochę zaczyna się na tym forum robić takie "wołanie ludu o modele". Spokojnie.... będą to będą.... wiecie jakie teraz czasy i z czym borykają się producenci.

W wątek o EN57 od Robo już nawet nie wchodzę bo tego już nie da się czytać. Wszyscy zachowują się tam jak byli by ustawieni na bieżni do startu czekając na strzał rozpoczynającego szaleńczy bieg w dn. 14.11.2022 o g. 19:00.... masakra...
Niktórzy już i tam prorokują.... zawieszający się SERWER (bankowy :eek:) :LOL:

Ostatnio edytowane:

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
W wątek o EN57 od Robo już nawet nie wchodzę bo tego już nie da się czytać. Wszyscy zachowują się tam jak byli by ustawieni na bieżni do startu czekając na strzał rozpoczynającego szaleńczy bieg w dn. 14.11.2022 o g. 19:00.... masakra...
Czyli wczoraj o 19:55 ;)

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 51 6
Dokładnie. I spadki na giełdach w wyniku wyprzedaży akcji. Żeby gotówke zabezpieczyć.