• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.474 443 99
Mógłbym, ale za duży "kłopot logistyczny" dla mnie, nie warty "zachodu" dla modelu w jakości wykonania "pierwsza klasa z małym minusem". Poprawię wadę we własnym zakresie. :)
Kto by się fatygował do sklepu z taką pierdołą jak biała kreska na krawędzi stopnia. No chyba, że sklep obok... Sam bym sobie to poprawił. Zresztą, nie raz już tak było....

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.612 50 5
Przepraszam, że wtrącę pytanko dotyczące stopni właśnie, ale patrząc na temat globalnie.

Jaka była/jest zasada malowania krawędzi stopni na biało w wagonach ? Od kiedy, do kiedy ?
Pytam, bo widziałem wagony z pomalowanymi krawędziami stopni i bez....

O co kaman ?

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
412 5 2
Dojechał mój ROBO 222050. Wagon "pierwsza klasa" ... z małym minusem (pod względem jakości wykonania). Do poprawienia jest malowanie krawędzi stopni wejściowych.
Dlatego tutaj mała sugestia, by w sklepie sobie to sprawdzić. Zakup internetowy to wciąż loteria. :(
W katalogu ROBO na stronie w zapowiedział jest podany nr wagonu Bdu 51 51 20-30 232-5, a sklepy podają nr Bdu 51 51 20-70 209-4. Z jakim faktycznie nr został ten wagon wydany? Na zdjęciach słabo jest widać...

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
To coś ma mieć "w standardzie oświetlenie wnętrza". Gdyby to był wagon, byłoby słabo, bo przecież nabywca może chcieć sobie sam zamontować np. oświetlenie DCC z możliwością załączania każdego przedziału oddzielnie. A zatem co??? :)
Przecież Y-ki Robo, których dotyczy ten wątek, są oferowane z fabrycznymi listwami oświetleniowymi.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.132 150 7
Nie wiem czy jest to odpowiedni wątek na temat, który poruszę. Jeżeli nie, to proszę Moderatora o przeniesienie czy utworzenie odpowiedniego wątku.

Zamierzam wyposażyć zakupione wagony z oświetleniem w dekodery, aby można było po prostu włączyć/wyłączyć oświetlenie. W tym celu kupiłem na próbę kilka budżetowych dekoderów 21MTC, jak poniżej:
https://www.ebay.co.uk/itm/19266356...vY9SS_g72C5-5hZvFFOgxvrDTCjAuKNIaAo4fEALw_wcB
Niestety po wyjęciu zaślepki, zamontowaniu dekodera i postawieniu na torze programowym z zasilaniem, centralka nie czyta tego dekodera. Kiedy próbuję odczytać adres (tak jak to rutynowo robię z każdą lokomotywą), centralka Digikeijs pokazuje błąd: "NO LOAD". Sprawdzałem pozostałe dekodery, reagują tak samo, zatem to pewnie nie przez dekoder. Nawet wziąłem flagowy dekoder ESU i też centralka reaguje identycznie. Oświetlenie działa przy założonej zaślepce - zatem wszystko ok. Chcę odczytać adres i zapisać pod nowym. Czy taka jest procedura? Czy ja coś źle robię? Chcę uzyskać efekt, kiedy pod jakąś funkcją będę mógł zapalać światła i gasić. Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.

Peper

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
172 1 0
Płytki z oświetleniem ROBO mają wlutowane kondensatory, co może zakłócać komunikację między centralką a dekoderem. Przeważnie tylko w stronę dekoder -> centralka. Z odczytem są problemy, ale z zaprogramowaniem czasami się udaje. Programujesz CV i ignorujesz błąd na centralce. Spróbuj zaprogramować adres i zobacz czy poszło.
Pozdrawiam

Reakcje
210 9 0
Mam pytanie:

Czy ma ktoś inne zdjęcia tej ciemniejszej kuszetki w jakichś konkretnych składach pociągów ...i mógłby się podzielić :)

Chodzi mi o zdjęcia, gdzie występuje ona z innymi wagonami. Bo tych jasnych jest mnóstwo.... Tych ciemnych nie potrafię namierzyć.

* Zdjęcie poglądowe ze strony Robo....znacie je.
Zobacz załącznik 923333
Kiedyś intensywnie szukałem, znalazłem tylko to...
Screenshot_2021-06-03-11-01-03.jpg
Screenshot_2021-06-03-11-01-53.jpg