Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Mógłbym, ale za duży "kłopot logistyczny" dla mnie, nie warty "zachodu" dla modelu w jakości wykonania "pierwsza klasa z małym minusem". Poprawię wadę we własnym zakresie.
Kto by się fatygował do sklepu z taką pierdołą jak biała kreska na krawędzi stopnia. No chyba, że sklep obok... Sam bym sobie to poprawił. Zresztą, nie raz już tak było....
Przepraszam, że wtrącę pytanko dotyczące stopni właśnie, ale patrząc na temat globalnie.
Jaka była/jest zasada malowania krawędzi stopni na biało w wagonach ? Od kiedy, do kiedy ?
Pytam, bo widziałem wagony z pomalowanymi krawędziami stopni i bez....
Dojechał mój ROBO 222050. Wagon "pierwsza klasa" ... z małym minusem (pod względem jakości wykonania). Do poprawienia jest malowanie krawędzi stopni wejściowych.
Dlatego tutaj mała sugestia, by w sklepie sobie to sprawdzić. Zakup internetowy to wciąż loteria.
W katalogu ROBO na stronie w zapowiedział jest podany nr wagonu Bdu 51 51 20-30 232-5, a sklepy podają nr Bdu 51 51 20-70 209-4. Z jakim faktycznie nr został ten wagon wydany? Na zdjęciach słabo jest widać...
To coś ma mieć "w standardzie oświetlenie wnętrza". Gdyby to był wagon, byłoby słabo, bo przecież nabywca może chcieć sobie sam zamontować np. oświetlenie DCC z możliwością załączania każdego przedziału oddzielnie. A zatem co???
Nie wiem czy jest to odpowiedni wątek na temat, który poruszę. Jeżeli nie, to proszę Moderatora o przeniesienie czy utworzenie odpowiedniego wątku.
Zamierzam wyposażyć zakupione wagony z oświetleniem w dekodery, aby można było po prostu włączyć/wyłączyć oświetlenie. W tym celu kupiłem na próbę kilka budżetowych dekoderów 21MTC, jak poniżej: https://www.ebay.co.uk/itm/19266356...vY9SS_g72C5-5hZvFFOgxvrDTCjAuKNIaAo4fEALw_wcB
Niestety po wyjęciu zaślepki, zamontowaniu dekodera i postawieniu na torze programowym z zasilaniem, centralka nie czyta tego dekodera. Kiedy próbuję odczytać adres (tak jak to rutynowo robię z każdą lokomotywą), centralka Digikeijs pokazuje błąd: "NO LOAD". Sprawdzałem pozostałe dekodery, reagują tak samo, zatem to pewnie nie przez dekoder. Nawet wziąłem flagowy dekoder ESU i też centralka reaguje identycznie. Oświetlenie działa przy założonej zaślepce - zatem wszystko ok. Chcę odczytać adres i zapisać pod nowym. Czy taka jest procedura? Czy ja coś źle robię? Chcę uzyskać efekt, kiedy pod jakąś funkcją będę mógł zapalać światła i gasić. Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.
Płytki z oświetleniem ROBO mają wlutowane kondensatory, co może zakłócać komunikację między centralką a dekoderem. Przeważnie tylko w stronę dekoder -> centralka. Z odczytem są problemy, ale z zaprogramowaniem czasami się udaje. Programujesz CV i ignorujesz błąd na centralce. Spróbuj zaprogramować adres i zobacz czy poszło.
Pozdrawiam
Nikt nie wspomniał, że Robo pokazal na Hobby prototypy wagonów barowych i bagażowych. Niestety tylko tyle udało mi sie sfocić, bo po wystawieniu kibla modele wagonów zeszły ze "sceny".