• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.132 150 7
JA UWAŻAM ŻE TYCH WSZYSTKICH NARZEKACZY TYLKO PIKO JEST W STANIE URATOWAĆ! Bo ma "możliwości techniczne" i "modele odwzorowane w oparciu o dokumentację fotograficzną z uwzględnieniem charakterystycznej czcionki"
Mówi to ten, który sam zaczął temat źle odwzorowanego napisu PIC (i dobrze, że o tym pisał).
Proponuję przestać sobie dogryzać i po prostu pisać o faktach w sposób neutralny bez osobistych uwag bo to nic nie poprawia, a jedynie mąci wątek.

Ostatnio edytowane:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
No teraz chyba przesada, Wagon ma ostojnicę z ceowników 180 mm i podłogą stalową z blachy 1,5mm giętej w ryfle. Wpoprzek ostoi przechodzą poprzeczki z kątowników 120 mm i na górną część tak zespawane ostoii przychodzi blacha podłogowa. Na to przychodzi obeleczkowanie jakieś 60 mm i podłoga drewniana sklejka 18 mm i chcecie aby to było odwzorowane w modelu, gdzie wnętrze i jego podłoga ma co najmniej 1,5 mm grubości, balat blacha 2 mm i odlew podwozia kolejne 2-3 mm. To je nie możliwe. Tak robią modele wszystkie firmy, ze jak się usadzi pasażera to trzeba nogi obciąć.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
A siedzenia są na prawidłowej wysokości czy może podniesione? Jest jak to sprawdzić? i czy warto?
Dzielicie Panowie włos na czworo…
Model w tej skali zawsze pozostanie modelem. Możesz podnieść siedzenia, albo obciąć nogi pasażerom. Do ciężarówek wsadzasz dzieci, bo „dorosła” figurka się nie zmieści. O łączeniach blach na dachach wagonów już pisano. Można je albo przeskalować, albo narysować.

Chciałem tylko podpowiedzieć, że zwykle jest wybór, co w modelu zrobić źle, żeby móc zrobić coś innego dobrze. I już wcześniej napisałem, że ostatnie wypusty Robo są świetne w porównaniu.

Reakcje
190 34 1
Mam wrażenie, że połowa piszących zapomina, że modele to sztuka kompromisu. Nie da się w skali 1/87 szczegółowo odzwierciedlić wzorca. Można próbować zrobić to jak najdokładniej. Problem leży bowiem w tym, że im bardziej wierny oryginałowi model, tym droższy.
Przykład poręcze na lokomotywach, spalinowozach etc. Pół mm średnicy w modelu, to w realu 4,35 cm. Czy słychać płacz i zgrzytanie zębów?
Dla mnie TLK Mazury to zacny model. Robo tak trzymać.
Ps.
Czym innym są błędy (zmiany) w modelach, to nie powinno mieć miejsca chyba że wynik z konstrukcji modelu

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.474 443 99
(...) Piko (...) są również tu krytykowane, ale niewiele sobie z tego robią...produkują modele, robią swoje.
Reflektory EU07... intuicja mi podpowiada, że po fali krytyki (m.in. tutaj) przyszłe modele (nie EU07) miały lampy nieco lepiej wykonane. No...chyba, że sami na to wpadli. Ręki obciąć sobie nie dam. Zresztą - firma, która nie liczy się z uwagami odbiorców trochę jednak na tym może stracić. W końcu ci odbiorcy modele kupują i dają zarabiać. Firmy chcą więcej sprzedawać (uszczęśliwiać odbiorców), to muszą się jednak choć trochę liczyć z "głosem rynku".

Nie wiedziałem z bliska nowych wypustów osobówek od 'Robo', ale gdzieś tu wyczytałem, jak kol. @DieselPower zauważył, że 'ROBO Modele' ramki poprawił :p

Ostatnio edytowane:

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Reflektory EU07... intuicja mi podpowiada, że po fali krytyki (m.in. tutaj) przyszłe modele (nie EU07) miały lampy nieco lepiej wykonane.
A mnie ciekawi, czy tragiczne świecenie reflektorów w siódemkach SM też zostanie wreszcie poprawione, po kilku szczerych zdaniach napisanych tutaj onegdaj w tym temacie. Bo to co było to obciach dla tego zacnego modelu. To tylko mała dygresja odnośnie konstruktywnej krytyki prowadzonej na tym forum i proszę o niewzbudzanie tamtego tematu w tym wątku.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Nadal uważam wszelkie informacje dot. zalet i wad modeli za bardzo wartościowe dla czytelników. Każda uwaga, że jest to "narzekanie", czy "zrób sobie lepszy model" ląduje po zmiękczeniu w toalecie. Po prostu liczy się, że jest na Forum informacja o jakimś szczególe, który dotyczy danego modelu.

Natomiast uwagi/sugestie do producentów powinno się zgłaszać bezpośrednio do nich. Co absolutnie nie oznacza, że oczekujemy natychmiastowej reakcji czy choćby nawiązania dialogu ze zgłaszającym. Ktoś po stronie producenta czyta te uwagi i decyduje, czy ich wdrożenie przyniesie zysk, czy straty. Nie oczekujemy, że przyznają się otwarcie, że czytają Forum :p

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.312 504 30