• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.959 121 1
Tak z ciekawości zapytam Kolegów, a może Kolegę;) w prawie zestawu TLK Mazury.
Producent w zapowiedziach, wagony 2 klasy oznaczył jako typ 111Ah. A teraz w opisie zestawu na stronie internetowej, jedne z tych wagonów określa w ten sposób: wagon 111Ab (111Ah) 2 klasa, stacja Szczecin B10ou 51 51 20-70 719-2.
Sam model wagonu wykonany jest jako przypominający wagon typu 111Ah chociaż na czole jest oznaczenie 111Ab. Z tego co mi jest wiadome, wagony typu 111Ab, charakteryzowały się tzw. "podwiniętą dolną krawędzią" i dwoma schodkami wejściowymi.

TLK Mazury a.jpg
TLK Mazury b.jpg

Stąd moje pytanie. Czy mamy w tym przypadku do czynienia z problemem źle dobranej formy do danego typu wagonu, czy tylko nastąpiła pomyłka w oznaczeniu na czole wagonu:niepewny: A może coś innego...:rolleyes:

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.268 225 2

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.959 121 1
Nie różnią się niczym.
Sorry, nieprecyzyjnie się wyraziłem:(
To że modele z tej reedycji będą miały ten sam numer katalogowy jak również inwentarzowy i przydział, to jest oczywistość. Natomiast mnie interesuje czy nowy wypust wagonów będzie się różnił jakimiś drobnymi szczegółami. W przeszłości mieliśmy już do czynie z takimi zmianami (inaczej pomalowane elementy umieszczone na dole nadwozia, inny krój czcionki, inny kolor wnętrza, inne napisy nad oknami kuszetki itp.) Raz te zmiany były na lepsze ale były i zmiany na gorsze. I stąd moje pytanie.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.959 121 1
Mała errat do opisu zestawu TLK Przemyślanin (Robo 200310, 200311).
Producent w opisie zestawu podaje wspólną datę rewizji na dzień 02.04.10. Natomiast na modelu wagonu 111As B10ou 50 51 20-08 316-5 jest: [REV|IDZ|30.03.12]. A na drugim modelu, 111Ag B10o 50 51 20-00 074-8, data rewizji to: [REV|NS|13.08.11].

Natomiast z informacji pozytywny, należy docenić dedykowane do konkretnego zestawu opakowanie oraz dostarczenie dodatkowych tablic kierunkowych oznaczonych w powrotnym kierunku:)
Tylko mam pytanie, jak te zamontowane fabrycznie tablice są przytwierdzone (przyklejone) i czy ich demontaż nie uszkodzi malatury wagonu:niepewny:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.132 150 7
Tylko mam pytanie, jak te zamontowane fabrycznie tablice są przytwierdzone (przyklejone) i czy ich demontaż nie uszkodzi malatury wagonu:niepewny:
No właśnie, czy można zdjąć tabliczki z TLK Mazury? Zamieniłbym se kolejność wagonów lub wstawił do innego pociągu...
Bardzo słuszna uwaga Kolegów. Fajnie, gdyby taka możliwość była. Otóż oglądam teraz zakupiony zestaw i patrzę na sposób ich zamocowania i stwierdzam, że nie możliwości ich zdjęcia bez uszkodzenia tego co pod tabliczką.
Co więcej, producent załącza dodatkowe zapasowe tabliczki w woreczkach obok każdego wagonu. Od spodu one są kompletnie płaskie. Także przykleja się je na amen.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.132 150 7
Przy oględzinach mojego zestawu TLK Mazury, zauważyłem takie dwie rzeczy:
1) tabliczki z nr wagonów są zamontowane ponad imitacją ich mocowania, co czyni ich zamontowanie na modelu nierealne. Są po prostu za wysoko i powinny przykrywać tę imitację obejmy a nie być nad nią. Rozumiem, że wtedy trudniej byłoby trwale przykleić tabliczkę, ale w taki sposób jak to jest teraz zrobione to nie przybliża modelu do oryginału. Podobny problem jest z tablicą miejscowości i nr pociągu, choć tu nie jest tak widoczne.
IMG-20220930-WA0027.jpg

2) Krój czcionki nr inw. na jednym z wagonów odbiega od pozostałych. Nie jest zwężony, jak na pizistsłych trzech wagonach. Pytanie do Kolegów specjalistów, czy tak jest w oryginale? Osobiście w to wątpię.
IMG-20220930-WA0025.jpg

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.132 150 7
Wielki plus dla Robo za pudełka zarówno dla TLK Mazury jak i dla Przemyślanina.
Są one wzorowe. Twardy, sztywny i gruby karton, bardzo miły w dotyku ('kredowy'). Na bokach są bogate opisy co jest w środku i wyraźne grafiki wagonów i to nawet z trzech stron! Również wielkość pudełka jest skrojona na miarę zestawu. Ani nie za duże ani nie za małe.
W środku dobrej i idealnej twardości gąbka, przynsjmniej w moim odczuciu. Zapewnia trwałość na wiele lat użytkowania w przeciwieństwie do kruchego styropianu. Są też miejsca na sprzęgi, także modele można chować do pudełek prosto po ściągnięciu z makiety.
Po otwarciu wieka wita nas tablica kierunkowa słusznych rozmiarów (coś w okolice skali 1:2?), której kiniatury są przyklejone do pudeł wagonów.
Jedyną rzeczą, której mi brakuje jest brak załączonego krótkiego opisu na temat TLK Mazury. Dałoby to pełnię szczęścia.