• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
807 89 3
Nie wiem czy to tylko złudzenie, ale odniosłem wrażenie, że wagony w malowaniu IC mają jakby poprawione ramy okienne? :niepewny:

Ogólnie piękne modele, warto było zmienić dilera polskich igreków i każde kolejne wypusty zachwycają :cool:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
A o którą kuszetkę chodzi? I co to znaczy, że "wrocławska jest strzelona"?
Odniosłem się do kuszetki z zestawu TLK Mazury. Widać że wagon posiada popielate ramy okienne. Poprzednie wagony w tym malowaniu, zresztą te w błękitnym malowaniu również, posiadały srebrne ramki co było błędem i generalnie nie wyglądało dobrze na tle podobnych wagonów w składzie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.307 504 30
O ile ja wiem, Robo do tej pory robił tylko wagony z oknami starego typu, prostokątnymi (bez zaokrąglonych rogów). Wszystkie te okna miały ramy wykonane z aluminium, niektóre w kolorze matowo-srebrnym, niektóre lekko złotawe. Ale nie przypominam sobie takich okien w kolorze szarym (pomalowanych szarą farbą) - takie wrażenie mogą sprawiać okna matowo-srebrne po pewnym czasie eksploatacji, a więc zmatowiałe i przybrudzone.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
Nie wiem czy to tylko złudzenie, ale odniosłem wrażenie, że wagony w malowaniu IC mają jakby poprawione ramy okienne? :niepewny:

Ogólnie piękne modele, warto było zmienić dilera polskich igreków i każde kolejne wypusty zachwycają :cool:
Oglądnąłem filmy. Jestem zachwycony. Ramy okienne na 100% poprawione. W końcu wyglądają tak jak w wagonach w skali 1:1. Są grube i szczegółowe. BRAWO!!!!! Nareszcie :ninja::ninja::ninja:
Niech mi ktoś jeszcze napisze, że moje biadolenie i zwracanie uwagi od kilku lat na ten ogromny mankament było tylko sianiem fermentu :niepewny::cool:.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
O ile ja wiem, Robo do tej pory robił tylko wagony z oknami starego typu, prostokątnymi (bez zaokrąglonych rogów). Wszystkie te okna miały ramy wykonane z aluminium, niektóre w kolorze matowo-srebrnym, niektóre lekko złotawe. Ale nie przypominam sobie takich okien w kolorze szarym (pomalowanych szarą farbą) - takie wrażenie mogą sprawiać okna matowo-srebrne po pewnym czasie eksploatacji, a więc zmatowiałe i przybrudzone.
Panie Andrzeju
Okna malowane na szare weszły jak powstały Przewozy Regionalne. Wtedy ramy z czystego aluminium (chodzi o kolor) zmieniono na popielaty i także modernizowane EN57 też otrzymały ten kolor przynajmniej od modernizacji w ramach dofinansowania SPOT. W wagonach IC nowych jak wychodziły z FPS były aluminiowe, nie wiem jak w Y-kach po naprawach. Bo te prezentowane zielono- kremowe mogą być właśnie ex PR-owe.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.957 121 1
Oglądnąłem filmy. Jestem zachwycony. Ramy okienne na 100% poprawione. W końcu wyglądają tak jak w wagonach w skali 1:1. Są grube i szczegółowe. BRAWO!!!!! Nareszcie :ninja::ninja::ninja:
Niech mi ktoś jeszcze napisze, że moje biadolenie i zwracanie uwagi od kilku lat na ten ogromny mankament było tylko sianiem fermentu :niepewny::cool:.
Czy na pewno ROBO Modele poprawił ramki okienne:niepewny: Raczej użył do ich pomalowania cienkiej szarej farby, a nie jak do tej pory srebrzanki, która "zalewała" widoczne dopiero teraz szczegóły.
I druga uwaga. W filmiku o zestawie TLK Mazury producent w ok. 2,24, zwrócił uwagę, że został podniesiony poziom wykonania tych modeli. Czyli i on w końcu dostrzegł, że z jakością poprzednich modeli nie było "za różowo". Brawo(y) I tylko można sobie życzyć, aby jakość tych i następnych wypustów modeli była już na przyzwoitym poziomie:)

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
...i być może (ale to będzie można powiedzieć trzymając model w ręce), została pomalowana również szyba w pewnym zakresie, zmniejszając jej wielkość optycznie. Liczy się efekt, który jest moim zdaniem korzystny.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
Wygląda, że pomalowane są tylko ramy, być może kolor i matowość dodają wrażenia grubości. Teraz rażą prześwity wokół, pomogłoby pomalowanie wypraski na zewnątrz ramy przed montażem, po zakupie można się ratować wklejeniem/namalowaniem imitacji okładziny ściennej. Trzeba przyznać, że na zdjęciach ofertowych malowanie i napisy są wykonane czysto i wyraźnie:

200210-3d.jpg

m200210-2d.jpg

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Ale te szczeliny między oknem a pudłem sa u wszystkich producentów. Dobrze że nie wychodzi przez te szczeliny klej jak u innych. A w oknach w końcu właściwie pomalowane profile okienne a nie tylko ramka zewnętrzna. Tak powinno być.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.612 50 5
Ja tam jestem zachwycony KAŻDYM wypustem ROBO. Samym panem Robertem - jako producentem i biznesmenem też.
Stara się gość jak może i wychodzi mu to. Gdyby mnie było stać, miałbym po jednej sztuce z każdego produktu, nawet jeśli nie potrzebuję.
Trzeba wspierać SWOICH.

Alleluja i do przodu ;)

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Ja tam jestem zachwycony KAŻDYM wypustem ROBO. Samym panem Robertem - jako producentem i biznesmenem też.
Stara się gość jak może i wychodzi mu to. Gdyby mnie było stać, miałbym po jednej sztuce z każdego produktu, nawet jeśli nie potrzebuję.
Trzeba wspierać SWOICH.

Alleluja i do przodu ;)
Może nie mieszajmy wiary do modeli, bo jak dobrze pamiętam to powiedzenie to onegdaj niezbyt pomyślne efekty przyniosło (Zemsta czy Pan Tadeusz?) :D. Ideałem byłoby jakby były produkowane w PL, wtedy 100% wydanych przez nas pieniędzy wspierało by naszą gospodarkę. Ale w obecnym czasie to raczej niemożliwe, zwłaszcza po takich podwyżkach cen energii. Podejrzewam że jeden wagon kosztowałby min. 500 zł jak nie lepiej.

Ostatnio edytowane: