• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.268 225 2
2) Krój czcionki nr inw. na jednym z wagonów odbiega od pozostałych. Nie jest zwężony, jak na pizistsłych trzech wagonach. Pytanie do Kolegów specjalistów, czy tak jest w oryginale?
Tak jest w oryginale.
Jedynym błędem jakiego się dopatrzyłem to złe położenie loga IC względem numeru EVN, dotyczy to wszystkich czterech wagonów.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.132 150 7
Tak jest w oryginale.
Jedynym błędem jakiego się dopatrzyłem to złe położenie loga IC względem numeru EVN, dotyczy to wszystkich czterech wagonów.
O ja pierniczę, czy tak trudno sprawdzić model z dokumentacją? To jest naprawdę frustrujące. To są proste rzeczy do wychwycenia i nic to nie kosztuje. Czy Kolega mógłby na zdjęciu pokazać, aby poznać skalę tego niedociągnięcia?

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.965 121 1
Faktycznie jest drobne przesunięcie w lewo numeru EVN. W modelu wagonu 111A (B10ou 51 51 20-70 719-2) napis zaczyna się na wysokości ostatniej litery PKP a na prawdziwym wagonie oznaczenie PL-... jest umiejscowione na wysokości pierwszej litery Intercity.
Ale czy to jest naprawdę tak straszny błąd:niepewny: Czy już przypadkiem nie wchodzimy w zwykłe "czepialstwo" i doszukiwanie się niezgodności rodem "spod mikroskopu":niepewny: Co nie oznacza, żeby tej informacji nie przekazać szerszemu gronu. A w przyszłości takie "błędy" wyeliminować:)

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.132 150 7
Nie chodzi o czepialstwo. Nie zamierzam z tego powodu zestawu oddawać. Chodzi tylko o rzetelną informację, dla niektórych może być to istotne i o dążenie do perfekcji, dzięki czujności niektórych Kolegów. Robo powinno tylko brać z tak konstruktywnej i darmowej krytyki.

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Nie chodzi o czepialstwo. Nie zamierzam z tego powodu zestawu oddawać. Chodzi tylko o rzetelną informację, dla niektórych może być to istotne i o dążenie do perfekcji, dzięki czujności niektórych Kolegów. Robo powinno tylko brać z tak konstruktywnej i darmowej krytyki.
Perfekcyjny to może być tylko Stwórca, kimkolwiek on jest. A my jako - zwykli śmiertelnicy - i nasze wytwory zawsze będą obarczone mniejszymi lub większymi błędami - np. jak przyjrzeć się temu zielonemu paskowi nad oknami na zdjęciu w powiększeniu to "szału nie ma", ale to także nie powód do "rwania włosów z głowy". :niepewny::cool:

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.965 121 1
Chodzi tylko o rzetelną informację, dla niektórych może być to istotne i o dążenie do perfekcji, dzięki czujności niektórych Kolegów. Robo powinno tylko brać z tak konstruktywnej i darmowej krytyki.
I tu się z Kolegą w pełni zgadzam. Bez "czepialstwa" bez szukania przysłowiowej "dziury w całym" a merytoryczna wymiana uwag, jak najbardziej(y)
Co ciekawe, w przypadku modelu z zestawu TLK Mazury, na rysunku, umiejscowienie napisu jest prawidłowe. Czyli błąd powstał w późniejszym okresie:(

Ostatnio edytowane:

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
807 89 3
Jestem pod wrażeniem ram okiennych w zestawie "Mazury" i teraz zastanawiam się, czy jest możliwość zakupienia samych okien i wymiany w posiadanych innych wagonach :niepewny:
Dla mnie obecne wypusty wyglądają bombowo i momentami czuję się jakbym miał do czynienia ze starym ACME.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Sorki za nic nie wnoszący post, ale z tego, co pokazujecie, to są naprawdę piękne, bardzo szczegółowe modele. A poziom problemów, które artykułujecie, jest z innego świata, niż zaledwie kilka lat temu.

Oczywiscie jestem za dalszym udoskonalaniem. Ale jest super, a pewno będzie jeszcze lepiej.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.965 121 1
Kurczę. Ja tu czegoś nie rozumię. Uwzględnić w modelu tak drobny szczegół jak grubość czcionki, zadbać o różne szczegóły, dedykowane pudełko itp. Super:) A na sam koniec umieścić w finalnym produkcie jeden napis w niewłaściwym miejscu:oops: O co tu chodzi:niepewny:

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
645 30 7
Kurczę. Ja tu czegoś nie rozumię. Uwzględnić w modelu tak drobny szczegół jak grubość czcionki, zadbać o różne szczegóły, dedykowane pudełko itp. Super:) A na sam koniec umieścić w finalnym produkcie jeden napis w niewłaściwym miejscu:oops: O co tu chodzi:niepewny:
Myślę, że to dla tych co oglądają model z lupą i pytają kogo można co nie gra na wagonie. Po prostu by mieli co robić. Gdyby Robo powiesił firanki w wagonach, to na 100% powstałby osobny temat czy firanki są w dobrej skali, dobrego koloru, odpowiednio pogniecione. Bo ktoś nie widział ich nigdy w zyciu ALE jemu się nie wydaje.