• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.472 443 99
Jeśli chodzi o:

ddd.jpg

...należy zauważyć, że w katalogu są dwie propozycje. Jedna opisana jako wagony ze stacji Gdynia, a druga ze stacji Szczecin - ale tu (w przypadku szczecińskich 113A i 609A) nie podano szczegółów (choćby nazwy serii), więc podejrzewam, iż:

....pamiętamy, że ze stacji Szczecin Robo wydało np. modele do składu:

ddd1.jpg

...i pewnie do tych wagonów są dedykowane te "szczecińskie". Czyli oznaczenie serii będzie pamietające epokę IVb (i występujące w epoce IVc-I do roku 1985).

Z kolei te "gdyńskie" pasowały będą do wagonów już po zmianie oznaczeń serii (od roku 1985 - ja to opisuję jako epoka IVc-II), czyli będą pasowały do m.in:

ddd2.jpg

Dwie ostatnie kolumny to nr katalogowy modelu i numery wagonów.

Jeśli ktoś będzie zamawiał "oliwki" i przejmuje się takimi niuansami, może zwróci uwagę na ten szczegół.... a nie tylko, że "oliwkowy z epoki IV"....

Przy okazji - chętnie porównał bym Wars-y 113A Robo vs PIKO :)

Ostatnio edytowane:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
Pytanie, czy ten tok rozumowania przeniesie się finalnie na modele. Mnie interesuje wagon szczeciński z IV epoki nr kat. 222050. Znajduje się on w zapowiedziach do składu szczecińskiego. I o ile wagony z tego "bloku" posiadały serię sprzed 1985 r. to ten (wg "katalogu") ma już serię po zmianach 1985 roku. Jak będzie? Cóż, "katalog" jest tak nie rzetelny i co chwilę zmieniany że pewnie dowiemy się w jakiej wersji model będzie dopiero w momencie gdy trafi do sklepów.

Reakcje
89 3 0
A mnie interesuje czy z tych w sumie ośmiu gdyńskich wagonów da się sklecić realistyczny skład. Pomijam fakt, że w żadnej tubie nie da się tego zmieścić. Ot kłopot bogactwa. Oby takich dylematów było więcej. Czego Wam i sobie życzę

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.472 443 99
Pytanie, czy ten tok rozumowania przeniesie się finalnie na modele. Mnie interesuje wagon szczeciński z IV epoki nr kat. 222050. Znajduje się on w zapowiedziach do składu szczecińskiego. I o ile wagony z tego "bloku" posiadały serię sprzed 1985 r. to ten (wg "katalogu") ma już serię po zmianach 1985 roku. Jak będzie? Cóż, "katalog" jest tak nie rzetelny i co chwilę zmieniany że pewnie dowiemy się w jakiej wersji model będzie dopiero w momencie gdy trafi do sklepów.
Tak będzie. Wagon szczeciński 222050 będzie miał oznaczenie od 1985 roku, a te dwa pozostałe na 99% z przed 1985...

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
412 5 2
Czyli Robo planuje skompletować skład Odry 1, z wyjątkiem wagonu bagażowego, który będzie od Odry 2.
Właściwy model 201C, jak rozumiem nie istnieje, ani nie jest planowany.
Pozostałe niezgodności wyglądają na pomyłki w katalogu.
W Odrze 2 był wagon bagażowy 209C, którego model jeszcze nie powstał. Raczej zestaw trzeci nie ukaże się w 2023r jak jest podane w katalogu.
Będzie to drugi nowy typ wagonu po 609A.

A mnie interesuje czy z tych w sumie ośmiu gdyńskich wagonów da się sklecić realistyczny skład. Pomijam fakt, że w żadnej tubie nie da się tego zmieścić. Ot kłopot bogactwa. Oby takich dylematów było więcej. Czego Wam i sobie życzę
Jeszcze będzie można podczepić dziewiąty wagon gdyński - Warsa sypialnego Tilliga 74818.;)
Składów powyżej ośmiu wagonów trochę będzie. Nie wspomnę o Odrze - 10 pudeł. Wtedy to trzeba będzie mieć min. ze 3m ściany wolnej...

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.307 504 30
W Odrze 2 był wagon bagażowy 209C, którego model jeszcze nie powstał. Raczej zestaw trzeci nie ukaże się w 2023r jak jest podane w katalogu.
Będzie to drugi nowy typ wagonu po 609A.
Powiedziałbym, że trzeci: pierwszy i drugi (albo drugi i pierwszy) nowy typ to 2 kl./bagaż 609A i 2 kl./bar 113A. Wprawdzie bar z zewnątrz różni się od zwykłej dwójki tylko brakiem jednego okna i trochę innym rozmieszczeniem skrzyń pod podwoziem (pomijam zupełnie inne wnętrze), ale jednak jest to inny typ wagonu. A przy okazji: skąd przypuszczenie, że zestaw trzeci nie ukaże się w przyszłym roku?

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
czy z tych w sumie ośmiu gdyńskich wagonów da się sklecić realistyczny skład
Niestety nie: składów z barem i kuszetką tradycyjnie było bardzo niewiele, a te co tak miały ('nocne rzeźnie' przez cały kraj) to zwykle targały pełny bagażowy i pocztę (których jeszcze w modelu nie ma) no i łącznie wiecej niż 8 pudeł :)
Mając do dyspozycji tylko 2 'dwójki' (powiedzmy 3, właczając szczeciński 222050) za wiele się nie zdziała.
W szczególności jedyny gdyński wagon BD w roku 1987 (stosownie do spodziewanej daty rewizji modelu) znalazłem w pośpiesznym 5110 "Stoczniowiec", ale za nim były 3xA, BR i 6xB, więc to może za kilka wypustów.

Reakcje
89 3 0
Niestety nie: składów z barem i kuszetką tradycyjnie było bardzo niewiele, a te co tak miały ('nocne rzeźnie' przez cały kraj) to zwykle targały pełny bagażowy i pocztę (których jeszcze w modelu nie ma) no i łącznie wiecej niż 8 pudeł :)
Mając do dyspozycji tylko 2 'dwójki' (powiedzmy 3, właczając szczeciński 222050) za wiele się nie zdziała.
W szczególności jedyny gdyński wagon BD w roku 1987 (stosownie do spodziewanej daty rewizji modelu) znalazłem w pośpiesznym 5110 "Stoczniowiec", ale za nim były 3xA, BR i 6xB, więc to może za kilka wypustów.
Dziękuję za informację.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.472 443 99
Jeszcze będzie można podczepić dziewiąty wagon gdyński - Warsa sypialnego Tilliga 74818.;)
Składów powyżej ośmiu wagonów trochę będzie. Nie wspomnę o Odrze - 10 pudeł. Wtedy to trzeba będzie mieć min. ze 3m ściany wolnej...
Słuszna uwaga. Wagon o którym mowa:

74818.jpg

...nie zapominajmy też o zbliżającym się tym samym typie wagonu ale z oznaczeniem WLABwxz i rewizją na 1979 rok , nr kat 506000 na bazie Tilliga (chyba zamówienie jakiegoś sklepu patrząc na nr katalogowy), który pasował by do wagonów szczecińskich, które pokazałem w żółtej tabelce wyżej z oznaczeniami serii do 1985 roku.

Jak widać wszystko zaczyna do siebie ładnie pasować. Od dawna czekałem na ten trend dopasowywania modeli do składów wagonów od różnych producentów.
Tyle teraz tego się ukazuje, że chcąc uściślić swoje zainteresowania (i zaoszczędzić) ja już skupiam się tylko na okresie 1985-1989/90 po zmianie oznaczeń serii na wagonach osobowych... /kiedyś nie do pomyślenia, gdy człowiek podniecał się na wszystko, co miało PKP na budzie :) /....

Ostatnio edytowane:

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
412 5 2
... A przy okazji: skąd przypuszczenie, że zestaw trzeci nie ukaże się w przyszłym roku?
W trzecim zestawie ma być wagon bagażowy 209C, o którym na razie ani widu, ani słychu... Przynajmniej tak jest w katalogu. Na zdjęciu z Warszawy Głównej za EP05 jest właśnie 209C. Bagażowo/osobowe 609A były w Odrze?

Ostatnio edytowane:

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
412 5 2
...
Jak widać wszystko zaczyna do siebie ładnie pasować. Od dawna czekałem na ten trend dopasowywania modeli do składów wagonów od różnych producentów.
....
Podobnie sprawa wygląda w ep. Va skład z Warszawy.
Trzy wagony Acme 55135, jak na razie trzy ROBO 222310, 244310, 244610(w przyszłości 6 następnych), sypialny ROCO 64821 i knajpa ROCO 74811. Są jeszcze z tego okresu warszawskie Bautzeny ROCO 64818/9, Görlitz Sachsenmodelle 14349. Wyjdzie z tego ładny pstrokaty skład, a nawet więcej.;) Do wyboru do koloru.

Ostatnio edytowane:

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 13 9
Podobnie sprawa wygląda w ep. Va skład z Warszawy.
Trzy wagony Acme 55135, jak na razie trzy ROBO 222310, 244310, 244610(w przyszłości 6 następnych), sypialny ROCO 64821 i knajpa ROCO 74811. Są jeszcze z tego okresu warszawskie Bautzeny ROCO 64818/9, Görlitz Sachsenmodelle 14349. Wyjdzie z tego ładny pstrokaty skład, a nawet więcej.;) Do wyboru do koloru.
Pytanie czy kolejne sześć wagonów będzie miało przydział Grochów czy Szczęśliwice? Robo wydał 2 klasę z stacji Szczęśliwice i dwie kuszetki z Grochowa. Dodam tylko że oprócz wspomnianego wagonu sypialne go od Roco ukazał się jednocześnie wagon z pomarańczowym napisami. Oprócz tego Tilig wypuścił zielony wagon sypialny-socjalny z przydziałem Szczęśliwice.

Ostatnio edytowane: