• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

ogi76

Użytkownik
Reakcje
143 10 0
Ja tylko chce przypomnieć że Robo to tak w zasadzie działalność jednoosobowa, także nie wszystko jest w stanie zrobić idealnie i na czas. Proponuję więc dać sobie na wstrzymanie, albo kupić Piko, tam wam profesjonalnie wszystko wyjaśni Pan Z Piko Polska.
To nie o to chodzi, kto i na co ma sobie dawać. Nie takiej porady szukam, źle mnie kolega zrozumiał :).
Mam wagony Piko i mam wagony Robo, z jednych i drugich jestem zadowolony. Tylko jak kupiłem czerwone jedynki Robo to się okazało że świecą przez ściany. Dla mnie jest to poważna wada, ponieważ inne wagony Robo jej nie mają, to chciałem skorzystać z wiedzy kolegów, którzy już wagony Odry posiadają. Dla mnie numer wagonu może być błędny, lub może go nie być wogóle, bo i tak tego nie widzę, ale świecące ściany widać z bardzo daleka. Każdy patrzy inaczej na model i każdy ma do tego prawo.
A ja się po prostu chciałem dowiedzieć jak to wygląda w naturze, czy świecą bardziej czy mniej niż czerwone jedynki.
Dla mnie od tego zależy czy kupię, czy nie.
Nie chciałem nikomu prostować światopoglądu, chciałem się dowiedzieć tej jednej konkretnej rzeczy.
Mam kilkanaście wagonów Robo w tym dwa, które świecą całymi ścianami i nie chcę więcej takich, tyle w temacie.

ogi76

Użytkownik
Reakcje
143 10 0
To wagony ODRY z powodu użycia tworzywa o jasnym kolorze będą świecić przez ściany.
Przepraszam kolegę, ale na tak postawione stwierdzenie aż się chce wrzucić ciekawostkę typu "a sowy siedzą w lesie i robią UCHUUU".
Polecam zobaczyć posty kolegi Witkoim, zamontował piękne oświetlenie w wielu wagonach, które po pierwsze miały jasne pudła a po drugie fabrycznie nie miały zainstalowanego oświetlenia i tam nic nie przebijało przez ściany. Natomiast były też takie wagony, które świeciły dachami, ale moim zdaniem w tym przypadku producent może się obronić stwierdzeniem że wagon nie był projektowany do oświetlenia.
Tutaj mamy przypadek w którym producent sprzedaje wagony z oświetleniem, które przebija przez ściany. GRUBO.
No naprawdę nie wiem co więcej napisać. Niektórzy koledzy wręcz kłócą się o drobne szczególiki, pojawia się pociąg latarka (przynajmniej tak wygląda na filmiku producenta) i nic na ten temat nikt nie pisze. A jak zadałem pytanie to: "kup sobie Piko".

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
927 60 10
Kuźwa, tak abstrachując od modeli.
1. Sześć lat temu rozpocząłem budowę SP45, i Piko wydało.
2. Dwa lata temu EN57, Piko wyda.
3. Jedyne zwycięstwo to wagon rowerowy 609A. Nikt nie wydał, poza kilkoma osobami na forum.
4. To co teraz mam zacząć?

I SP45 i EN57 zostaną ukończone w 2022r.

To tak dla odpoczynku.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
(...) jak kupiłem czerwone jedynki Robo to się okazało że świecą przez ściany. Dla mnie jest to poważna wada, ponieważ inne wagony Robo jej nie mają, to chciałem skorzystać z wiedzy kolegów, którzy już wagony Odry posiadają. Dla mnie numer wagonu może być błędny, lub może go nie być wogóle, bo i tak tego nie widzę, ale świecące ściany widać z bardzo daleka.
A ja się po prostu chciałem dowiedzieć jak to wygląda w naturze, czy świecą bardziej czy mniej niż czerwone jedynki.
Mam kilkanaście wagonów Robo w tym dwa, które świecą całymi ścianami i nie chcę więcej takich, tyle w temacie.
A czy przypadkiem nie jest tak, że (przynajmniej) czerwone jedynki to, czerwone tworzywo, z pomalowanym tylko na szaro dachem i kremowym pasem? :niepewny:
Tam gdzie goły plastik - prześwituje, a tam gdzie pokryty farbą, nie.
Jak to wygląda w jedynkach Tilliga, ma ktoś z Kolegów, oświetlone czerwone jedynki z Tilliga?
A, jeszcze jedno ...
Z czerwoną jedynką z Bystrzycy ACME, koledzy tu na forum też mieli chyba podobny problem przeswitujacych ścian.

Ostatnio edytowane:

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.380 36 7
Bialy kolor tworzywa nie oznacza, że musi ono być przezierne, a tu tak jest. Jak bardzo - ciężko powiedzieć, film nie odda tego tak, by móc ocenić.
Nawet jeśli narzedziownia nie może dostarczyć tworzywa, można wziąć ciemniejsze, a nawet w skrajnym wypadku np szare i pomalować na biało.

Btw, pomalowanie białego tworzywa na biały kolor już dużo daje (przy odpowiedniej farbie) - może tu by pomogło.

Salsa

Moderator Grupy Nostalgia za para
Nostalgia Za Parą
KKMK
Reakcje
441 2 3
Cytat ze strony ROBO : "W planach mamy też pierwszy z dwóch zestawów po 4 wagony, który wydany zostanie w tzw. złotej serii kultowych polskich expresów".
Zastanawiam się o jakie to kultowe Ex ROBO ma na myśli, które można by zaliczyć do takiej złotej serii Ex kursujących na PKP np. w ep. IV.
Słowo kultowe jak ktoś zauważył brzmi może nieco niefortunnie. Są jednak pociągi, które mają długą i ciekawą historię. Jednym z nich jest Kaszub, kursujący wcześniej jako Strzała Bałtyku. Jest to jedyny chyba polski pociąg, który jeździł - pod tą samą nazwą! - w danej relacji (z miasta do miasta) zarówno w latach międzywojennych jak i powojennych, chociaż nieco inną trasą (przed wojną z ominięciem Wolnego Miasta Gdańska i stale w relacji do Helu). Prawdopodobnie był to jedyny pociąg, który jeździł pod tą samą nazwą zarówno przed wojną jak i po wojnie.

W latach powojennych pociąg początkowo kursował bez żadnej nazwy, dopiero później przywrócono przedwojenną nazwę Strzała Bałtyku. Zastąpiono ją później nazwą Kaszub. Zwykle był to pociąg w najwyższej kategorii składu na PKP - jako Express, Superexpress, Express Intercity. Wyjątkowo w czasie remontu linii kolejowej Wwa-Gdynia kursował jako TLK, wtedy też przez pewien czas trasa prowadziła objazdem przez Bydgoszcz. Obecnie kursuje jako EIC.

Więcej o tym pociągu także tutaj: http://nostalgiazapara.pl/pociagi-legendy-w-polsce-strzala-baltyku

Dlaczego Strzałę Bałtyku/Kaszuba warto zaliczyć do wyjątkowych/kultowych/legendarnych?
- Po II Wojnie Światowej pociąg ten był pierwszym w Polsce pociągiem expresowym, łączącym Warszawę z Gdynią (okresowo także z Olsztynem, Kołobrzegiem i Helem).
- Był to pierwszy pociąg po II W ŚW w Polsce, w którym obowiązywały miejscówki. W rozkładzie było to oznaczone literką N - podróż z miejscami numerowanymi za dopłatą, a w kolejnych latach grubą pionową czarną kreską obok godzin i minut i logotypem lokomotywy przy numerze pociągu.
- Jest to najdłużej kursujący pociąg ekspresowy w Polsce, stale w tej samej podstawowej relacji Warszawa-Gdynia (okresowo z grupami wagonów do Helu, Olsztyna, Koszalina i Kołobrzegu).
- W 1951 roku jako poc MtEx 1905 wyjeżdżał z Warszawy Wschodniej o godz. 14.28 i dojeżdżał do Gdyni o godz. 19.08.
- W 1957 roku jako poc. 1901 wyjeżdżał z Warszawy Wschodniej o godzinie 14.20 i docierał do Gdyni o godzinie 18.48.
- W 1960 jako poc. 1901 "Strzała Bałtyku" wyjeżdżał z Warszawy Wschodniej o godz. 14.36 i dojeżdżał do Gdyni o godz. 19.10.
- W 1961 po raz pierwszy oznaczony jako Ex, nr. poc. 1903, nadal "Strzała Bałtyku", Warszawa: 14.45, Gdynia: 19.10. Widać wyraźnie, że w ciągu kilku lat okresie stale skracał się czas jazdy.
- W 1963 roku kursuje już jako "Kaszub" z nr. poc. 1503. Warszawa: 14.45, Gdynia: 19.22.
- W 1961 "do pary" dodano kursujący rano expres nr. 1901, Warszawa: 05.10, Gdynia 09.40. To późniejszy "Neptun" (nazwa od 1963 roku).
- W pewnym okresie czasu był jednym z niewielu pociągów, w którego składzie był wagon Wars-bar-Video
- W pewnym okresie czasu był jednym z niewielu pociągów, w którego składzie były dwa wagony barowe Wars - klasyczny bar-Wars i bar-Wars-Video - na czele składu

Wydanie go w ciemnozielonooliwkowo-kremowym malowaniu http://forum.modelarstwo.info/threads/wagony-osobowe-w-malowaniu-brązowo-kremowym-czy-oliwkowo-kremowym.41727/page-2 będzie dodatkowym wyróżnikiem.

Ostatnio edytowane:

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.332 232 2
Btw, pomalowanie białego tworzywa na biały kolor już dużo daje (przy odpowiedniej farbie) - może tu by pomogło.
No to śmiało, zakładaj działalność gospodarczą i produkuj modele. Wiedzę z zakresu produkcji modeli w Chinach masz jak widać szeroką.
Polecam zobaczyć posty kolegi Witkoim, zamontował piękne oświetlenie w wielu wagonach, które po pierwsze miały jasne pudła a po drugie fabrycznie nie miały zainstalowanego oświetlenia i tam nic nie przebijało przez ściany.
To zawsze możesz zlecić montaż oświetlenia Witkoimowi, zamiast kupować fabryczne.

ALB_ert

Użytkownik
KKMK
Reakcje
60 5 0
Kol. grosiszcze ewidentnie wchodzi w rolę nadopiekuńczej matki...
Naprawdę czyta się to z uśmiechem na twarzy, zazdroszczę kondycji i - sądząc po energii wydatkowanej na te wojenki - beztroskiego życia poza forum... Pozdrawiam!

Reakcje
47 14 0
Nie przesadzajmy. Albo Robo będzie robił profesjonalne filmiki, ale robił modele. U Piko zas pewnie maja cały zespól pracowników którzy jedynie się tym zajmują.
No niestety, Robo zatrudnia "grosiszcze", którego jak się czyta to człowiek jak premier Gowin: kupuje ale się nie cieszy. Gościu nadaje się może na parkingowego ale na pewno nie na rzecznika firmy ROBO.

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.329 21 0
To jest forum modelarskie, więc podpowiem. Jeśli jakiś element, czy to w wagonie czy budynku prześwituje po zamontowaniu oświetlenia wnętrza, to można ściany od wewnątrz pomalować farbą albo wyciąć z kolorowego odpowiednio grubego papieru obudowę ścian ala tapeta, albo narysować, wydrukować, wyciąć i przykleić wewnętrze wykończenie ścian wagonu, budynku. A można też do listwy oświetleniowej zamontować stabilizator napięcia, żeby diody nie świeciły tak jasno.
Pewnie można wymyśleć jeszcze coś innego, więc drodzy Modelarze, do modeli !

Reakcje
47 14 0
To jest forum modelarskie, więc podpowiem. Jeśli jakiś element, czy to w wagonie czy budynku prześwituje po zamontowaniu oświetlenia wnętrza, to można ściany od wewnątrz pomalować farbą albo wyciąć z kolorowego odpowiednio grubego papieru obudowę ścian ala tapeta, albo narysować, wydrukować, wyciąć i przykleić wewnętrze wykończenie ścian wagonu, budynku. A można też do listwy oświetleniowej zamontować stabilizator napięcia, żeby diody nie świeciły tak jasno.
Pewnie można wymyśleć jeszcze coś innego, więc drodzy Modelarze, do modeli !
Oczywiście ma Pan rację. Tyle, że jest jeszcze druga strona medalu: po co producenci modeli na polski rynek mają wypuszczać produkty najwyższej jakości? Skoro na polskim forum modelarskim czytają, że nic się nie stało i to się poprawi. A potem trzeba np. wymieniać reflektory w lokomotywach od Piko co znacznie podnosi końcowe koszta.

ogi76

Użytkownik
Reakcje
143 10 0
No to śmiało, zakładaj działalność gospodarczą i produkuj modele. Wiedzę z zakresu produkcji modeli w Chinach masz jak widać szeroką.

To zawsze możesz zlecić montaż oświetlenia Witkoimowi, zamiast kupować fabryczne.
Dokładnie tak zrobiłem (na razie raz), mieszkam stosunkowo niedaleko kolegi Witkoim. Podświetlał mi wagony typu Rivarossi HRS4280 i Piko 53282.
Rivarossi wyglądają średnio, ze względu na kiepską przeźroczystość okien, natomiast Piko wygląda świetnie, klarowność szyb jest wręcz wzorowa.
Nie mam ani jednego oświetlonego Y od Piko, ponieważ nie ma tam co oświetlać oraz montaż oświetlenia jest zwyczajnie nie opłacalny.

Sam tego nie zrobię, bo straty przewyższyłyby korzyści :) a jak do Piko doliczyć listwę i montaż, to zdecydowanie lepiej kupić Robo.
Koledzy na forum mają różne sposoby doboru taboru. Ja też mam, bardzo prosty :).
Jak potrzebuję wagon Y oświetlony, to kupuję Robo, jak nie, to kupuję Piko. Z zewnątrz jak dla mnie (podkreślam że to moje zdanie i nikomu go nie narzucam) są porównywalne, zwłaszcza jak Piko zaczęło malować czoła stopni na biało, a niepodświetlonego środka i tak za bardzo nie widać.

Kolego PP1970, nie wiem czy pomoże w Odrze, ale w czerwonych jedynkach niweluje ten efekt do poziomu przeze mnie akceptowalnego.
Dlatego tak dopytuje, jak świeci Odra, bardziej czy mniej niż czerwone jedynki, bo jakby mniej, to zamontowałbym dekoder z dwoma stopniami jasności i byłaby sprawa rozwiązana. Jednakże patrząc na ten film, to wydaje mi się że świeci bardziej.

Kolego Engineer, dokładnie tak jest, to jest czerwone tworzywo. Czerwone "świeci" a zielone nie, dokładnie tak samo jak właśnie w Bystrzycy.
Nie wiem jak zachowywałby się czerwony wagon Y do Piko, gdyż tak jak napisałem wcześniej nie mam żadnego oświetlonego, być może było by to samo. Z Tilliga mam tylko podświetlony bar IC, tu nic nie przebija.

Ostatnio edytowane:

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.329 21 0
po co producenci modeli na polski rynek mają wypuszczać produkty najwyższej jakości? Skoro na polskim forum modelarskim czytają, że nic się nie stało i to się poprawi. A potem trzeba np. wymieniać reflektory w lokomotywach od Piko co znacznie podnosi końcowe koszta.
Tak, ale jaka satysfakcja, że sam wymyśliłem, że zrobiłem, że się udało ... zapewniam Cię, bezcenne. A koszty, tak, rosną, ale to jest właśnie modelarstwo, "bezcenne".

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.256 88 0
nic się nie stało i to się poprawi
Stało się, bo producent czegoś nie dopracował. Poprawi się, żeby mieć lepszy model i przyjemność z pracy przy nim.

Zdecydowanie wezmę tę Odrę w obroty, jak tylko do mnie dopłynie ;)

Notabene inna kucha w oświetleniu wagonów Robo, nad której poprawą zamierzam popracować, to powolne włączanie i wyłączanie. Te wagony miały świetlówki, a nie żarówki. Dekodery oferują efekt włączania świetlówki, ale kondensatory na listwach Robo wygładzają przebieg i co najwyżej można uzyskać żałosne pulsowanie światła, zamiast charakterystycznych mrugnięć. A gaszenie trwa długo, jakby żarówka stopniowo traciła napięcie.

Tak przynajmniej jest w mojej kuszetce szczecińskiej, jedynym wagonie pasażerskim Robo, jaki póki co mam.

Jeśli w Odrze będzie podobnie, to po prostu wylutuję te kondensatory i podłączę je do dekodera, żeby podtrzymać go przy życiu w razie przerwy w kontakcie z szynami. Spodziewam się uzyskać właściwy efekt włączania świetlówek przy jednoczesnym braku mrugania w czasie jazdy.

Przy okazji, zamontuję czerwone końcówki i podłączę je do wolnych wyjść dekodera - bo niech zgadnę, pewno producent ich nie wbudował, chociaż na płytce jest sygnał z co najmniej 4 wyjść dekodera 21MTC.

Dam znać, jak poszło.

Ostatnio edytowane: