• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Salsa

Moderator Grupy Nostalgia za para
Nostalgia Za Parą
KKMK
Reakcje
440 2 3
No oczywiście, że nie od 1944, lecz od 1974 roku. Każdemu może się zdarzyć błąd. Ale za to jaką satysfakcję ma kolega @darekgd, że udało mu się złapać mnie na literówce, cóż za sukces... :D Szkoda tylko, że sam nie ustrzegł się innego błędu. :p:cool:
Ja uważam że to dobrze że kol. Andrzej Harassek poprawia błędy językowe. Ale jednocześnie źle, że dodaje ironiczny komentarz jeśli inna osoba jemu samemu zwróci uwagę, zamiast zareagować jak (chyba?) sam tego oczekuje - czyli podziękować za zwrócenie uwagi. Zdecydujmy się na coś - albo wzajemnie poprawiamy swoje błędy językowe - a jednocześnie nie obrażamy się (nie ironizujemy), kiedy ktoś nam wytknie nasze własne błędy, albo wytykamy innym błędy, ale nie miejmy pretensji że komuś się to nie podoba, skoro sami też reagujemy niechęcią na zwrócenie nam uwagi.
Ja osobiście uważam, że pisanie poprawną polszczyzną jest wyrazem szacunku piszącego do innych Czytelników. Jednocześnie jeśli chodzi poprawianie kogoś, chyba lepszą formułą byłoby zwracanie uwagi poprzez pw a nie publiczne, choć sam tego nie jestem pewien.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 13 9
Wracając do wątku głównego chciałbym prosić o doprecyzowanie trasy pociągu. Konkretnie czy z Łodzi Kaliskiej jechał przez Koluszki, Skierniewice, Żyrardów bez zatrzymania? Czy miał postój mimo że nie było to wyszczególnione na tablicy kierunkowej?

Salsa

Moderator Grupy Nostalgia za para
Nostalgia Za Parą
KKMK
Reakcje
440 2 3
1974/1975
Ex 1607 Odra, Warszawa Główna 16.20, Wrocław Główny 21.42, przez Sochaczew, Bednary z minutowym postojem w Łodzi Kaliskiej

1975/1976
Ex 1607 Odra Warszawa Główna 16.28 (do odwołania), Warszawa Wschodnia 16.17 (po ogłoszeniu) Wrocław 20.35 (do odwołania), 20.19 (po ogłoszeniu), przez Sochaczew, Bednary, z dwuminutowym postojem w Łodzi Kaliskiej (w druga stronę postój jednominutowy w Łodzi Kal.)

1976/1977
Ex 1608/1607 Odra, Warszawa Wschodnia 16.12, Wrocław Główny 21.27 przez Sochaczew, Bednary, z dwuminutowym postojem w Łodzi Kaliskiej (w druga stronę postój jednominutowy w Łodzi Kal.)

ogi76

Użytkownik
Reakcje
142 10 0
Mam kilkanaście wagonów Robo i jestem z nich bardzo zadowolony, dzięki Robo polubiłem ten typ wagonów.
Jednakże dwie czerwone jedynki, które zakupiłem w tym roku, prezentują swoje oświetlenie nie tylko przez okna, ale również przez ściany boczne.
Efekt ten drażni, nawet po przyciemnieniu oświetlenia (listwa fabryczna, dołożyłem dekoder).
Czy mi się wydaje czy te wagony "świecą" całymi ścianami dużo bardziej niż czerwone jedynki?
Na filmie wyglądają jak nakładki sygnalizacyjne nałożone na latarkę.
Jakby Koledzy, którzy kupili wersję z oświetleniem mogli się wypowiedzieć, byłbym wdzięczny.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.300 504 30
Czy ktoś ma jakieś zestawienie lokomotyw które prowadziły Odrę ?
Wiadomo jakie serie prowadziły "Odrę", była o tym mowa wcześniej: najpierw SP45 (czasem ST43) z MD Wrocław, potem EP05 i EP08 z Olszynki Grochowskiej. Trzy konkretne numery znam ze zdjęć, ale mogło ich być więcej. Ja widziałem zdjęcia "Odry" z SP45-047 oraz EP05-22 i EP05-25. EP08 widać na filmie o nowym taborze PKP, ale numeru nie da się odczytać.
A na filmie "Jeśli będzie jesień..." "Odra" jest prowadzona taką lokomotywą :D:

A jeśli będzie jesień 1.jpg

A jeśli będzie jesień 2.jpg

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.300 504 30
Informacja dla wszystkich, którzy kupili zestawy "Odry": zarówno na pudełku, jak i w dołączonej ulotce znalazł się niewłaściwy numer jednego wagonu 2 klasy. Podany jest numer 51 51 20-88 547-7, podczas gdy w pudełku jest model wagonu z numerem 51 51 20-88 548-5. Od razu wyjaśniam, że oba numery są zgodne z rzeczywistością, ponieważ w prawdziwym składzie były wagony z obydwoma tymi numerami. Błąd polega więc tylko na tym, że ostatecznie do zestawu trafił model wagonu z innym numerem, niż ten wydrukowany na ulotce i na opakowaniu zestawu. Być może model wagonu z numerem 51 51 20-88 547-7 znajdzie się w zapowiadanym drugim zestawie "Odry", ale to już są wyłącznie moje spekulacje. Pozostałe trzy wagony mają numery zgodne z opisem.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.463 443 99
Informacja dla wszystkich, którzy kupili zestawy "Odry": zarówno na pudełku, jak i w dołączonej ulotce znalazł się niewłaściwy numer jednego wagonu 2 klasy. Podany jest numer 51 51 20-88 547-7, podczas gdy w pudełku jest model wagonu z numerem 51 51 20-88 548-5. Od razu wyjaśniam, że oba numery są zgodne z rzeczywistością, ponieważ w prawdziwym składzie były wagony z obydwoma tymi numerami.
To znaczy że zestaw jest już u pana? Czy też to info z netu?

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.300 504 30

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.956 121 1
Mam do Kolegów pytanie: w jakiej na prawdę epoce modelarskie należy umieścić najnowszy model wagonu typu kuszetka (110Ac), dedykowany do Expressu Hoek-Warszawa, wydany przez ROBO Modele (244050/244051):niepewny:
Producent opisuje ten wagon jako epoka IVc a zarazem podaje datę rewizji z roku 1991 (91.04.09), czyli z epoki Va:rolleyes:

244050 a.jpg
244050 b.jpg
244051 c.jpg
244051 d.jpg

Źródło: robo.eu.com

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.244 25 2
Mam do Kolegów pytanie: w jakiej na prawdę epoce modelarskie należy umieścić najnowszy model wagonu typu kuszetka (110Ac), dedykowany do Expressu Hoek-Warszawa, wydany przez ROBO Modele (244050/244051):niepewny:
Producent opisuje ten wagon jako epoka IVc a zarazem podaje datę rewizji z roku 1991 (91.04.09), czyli z epoki Va:rolleyes:
Śmiem twierdzić, że nie ma to kompletnie znaczenia, choć formalnie to epoka V

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.300 504 30
Czyli drugi zestaw również ma zawierać 4 wagony, a bagażowy, jeśli kiedyś będzie, to jako pojedynczy model?

Razem, docelowo, 9 wagonów?
Tak napisał Robo na swojej stronie we wrześniu, w dziale "Nowości", ale ten wpis został potem usunięty, gdy modele znalazły się w sprzedaży. Zamiast tego jest obecnie informacja o pierwszym zestawie "Odry", ale już bez zapowiedzi drugiego zestawu. Ja mam nadzieję na wydanie modelu bagażowego typu 209C (w oparciu o wagony typu Y), nie tylko w kolorach "Odry", ale także w standardowej oliwce. Szczerze mówiąc, to gdyby się to udało, to w drugim zestawie "Odry" mógłby się taki wagon bagażowy pojawić zamiast drugiej dwójki i wtedy mielibyśmy skład 8-wagonowy: bagaż - 2 kl. - 2 kl. - 1 kl. - bar - 1 kl. - 2 kl. - 2 kl. Ewentualne dodatkowe wagony 2 klasy mogłyby być oferowane pojedynczo dla tych, którzy chcą zestawić dłuższy pociąg. Na zdjęciach prawdziwych pociągów "Odra" z tamtych lat widzimy składy od 7 do 11 wagonów, więc jest tu pole do pewnej elastyczności.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 13 9
Ja mam nadzieję że produkcja drugiego zestawu jest już na tapecie. Sytuacja ogólna jest jaka jest i lepiej chyba nie będzie więc im szybciej będzie widoczny na horyzoncie tym lepiej

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.300 504 30
Nie wiem, na jakim etapie jest przygotowanie modelu wagonu barowego typu 113A (bo o ile wiem, Robo jeszcze takiego nie miał w ofercie), więc myślę, że trudno się spodziewać, żeby trwała już produkcja drugiego zestawu "Odry". O wagonie bagażowym nawet nie wspominam...