• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Tak mogło być, bo nikt stolarki aluminiowej nie wymieniano bo zmieniła się moda i wagony z takim kolorem na pewno były w eksploatacji w latach 80-tych.

Ostatnio edytowane:

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.852 15 1
Wagony miały okna i półki bagażowe jak zapisano w dokumentacji kolor słomkowy i później od chyba od końca lat 70-tych lub jej połowy w kolorze czystego aluminium.
Dokładnie to słowo mi umknęło. Kolor słomkowy. Ja pamiętam jeszcze te wagony i ich wnętrza w latach 80'tych czy nawet 90'tych. Nawet jak już ramy okienne były w kolorze czystego aluminium to wnętrza jeszcze przez długi okres czasu miały półki na bagaże i drzwi do przedziałów w kolorze słomkowym.

Mój post jednak nie dotyczy ram okiennych tylko koloru siedzeń :)

A teraz otwórzcie wagony PIKO i spójrzcie na detale tegoż wnętrza
To prawda, że wyglądają bardzo ubogo w porówaniu z ROBO. Jednak też między tymi wagonami jest też spora różnica w cenie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.301 504 30
Mój post jednak nie dotyczy ram okiennych tylko koloru siedzeń :)
No to szukamy w internecie. Ja znalazłem coś takiego na stronie http://swr.podkarpackakolej.net/ Wprawdzie zdjęcia zrobione były w latach 2005-06, to od lat 1970. wygląd wnętrz tych wagonów praktycznie się nie zmienił. Przedział 1 klasy i przedział 2 klasy. Tak samo mniej więcej wyglądały te siedzenia w latach 1970. i 80.

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
A tu coś z mojej kolekcji:
DSC01607.JPG

Zestaw do mnie dotarł, uważam że jest kapitalny i pięknie prezentuje się na makiecie. Dodam, że nie mierzyłem ramek ani nie oglądałem napisów pod mikroskopem elektronowym.

Ostatnio edytowane:

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
398 17 2
Od dłuższego czasu przyglądam się wagonom ROBO i zauważyłem, że pierwsze okna zaraz za drzwiami wejściowymi mają odlaną klamkę na górze do otwierania? Dziwne, bo nie pamiętam żeby te okna były akurat otwierane od strony korytarza, bo w kiblu były uchylane. Czy rzeczywiście się otwierały - opuszczały?

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.957 121 1
Dla tych co się nie załapali na zestaw EX Odra najnowsza informacja z facebookowego profilu ROBO Modele:

Chciałem poinformować, że zestawy Ex Odra są już wyprzedane !!!!!!!!
Widząc jak olbrzymim zainteresowaniem cieszą się te wagony ex Odra informuję, że ich produkcja zostanie wznowiona.
Proszę się nie martwić, jeśli ktoś nie zdążył kupić, po nowym roku na pewno będzie miał okazję

Źródło: facebook.com/robo.modele

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 13 9
Cytat ze strony ROBO : "W planach mamy też pierwszy z dwóch zestawów po 4 wagony, który wydany zostanie w tzw. złotej serii kultowych polskich expresów".
Zastanawiam się o jakie to kultowe Ex ROBO ma na myśli, które można by zaliczyć do takiej złotej serii Ex kursujących na PKP np. w ep. IV.
Zgadza się, jeszcze jest kwestia czy należy traktować dosłownie określenie ekspres? Dla wielu osób kultowe moga być pociągi dalekobieżne które nie były objęte kategoria ekspres i rezerwacja miejsc.
Myślę że te serię wagonów dają spora możliwość wydawania edycji z różnym przydziałem , niekoniecznie największych wagonowni jak np Warszawa Grochów.
Choć przydała by się 1 i 2 z Grochowa do uzupełnienia wydawanych kilkanaście lat temu,,Y"przez Roco i Tilliga z czwartej/piątej epoki .

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 13 9
Ja uważam,że polityka ROBO w końcu ma sens, wydawanie wagonów mających stworzyć jakiś skład z danej stacji macierzystej. Teraz pytanie czy wydawać zestawami czy pojedynczo aby każdy mógł sobie pozwolić na zakup.
Jak ktoś kolekcjonuje jedna epokę czy pod epokę w stylu np IVa to jest temat do ogarnięcia.
To ważna kwestia z możliwością zakupu ale wszystkim nie dogodzisz zwłaszcza na tym forum.

Reakcje
212 87 35
Szczytem marzeń byłoby jakby wagony Robo pasowały do lokomotyw Piko, z drugiej strony Piko będzie robić wagony pod lokomotywy, tylko że przepaść w jakości spowodowałaby,że każdy by wybrał wagony Robo

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.128 88 0
Ruch z Odrą był jak widać trafiony.

W Y-kach ciągle jest nisza w klasycznym malowaniu (oliwkowe pudło + szary dach) w epoce IVa. Jedynek i kuszetek (takich z wnętrzem kuszetki) w ogóle nie ma. Robo, gdyby zrobił parę takich wagonów, miałby zapewniony zbyt :D

Pasowałyby pod ST43 Alberta, pod SP45 PIKO, pod zapowiadaną ET21 IVa PIKO.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
Szczytem marzeń byłoby jakby wagony Robo pasowały do lokomotyw Piko
No przecież pasują mają takie same oczkowe sprzęgi. A poważnie nie bądźmy takimi purystami hobby ma cieszyć, do wagonów Robo pasują lokomotywy zarówno Piko jak i Schlesienmodelle. A że inny przydział czy data rewizji? A to nagle wszyscy mają sokoli wzrok?
Dla mnie ma zgadzać się epokowo, a że data rewizji o 3 lata nie pasuje czy przydział z drugiego końca Polski tak bywa, można nie mieć nic,albo mieć kompromis i mieć fajne hobby