• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.293 33 7
Notabene inna kucha w oświetleniu wagonów Robo, nad której poprawą zamierzam popracować, to powolne włączanie i wyłączanie.

Dam znać, jak poszło.
Jakby nie było baterii kondensatorów, to byłby płacz o brak UPS;) Z dwojga złego, wolę żeby stabilnie świeciło i tu Robo rozwiązało sprawę kapitalnie.

Wiedzę z zakresu produkcji modeli w Chinach masz jak widać szeroką
I tu trafiłeś - o ile nie z modelami, o tyle z projektowaniem obudów m.in. plastikowych, mam do czynienia - stąd moja opinia. Kwestię świecenia można łatwo załatwić, to skomentowałem. Jednak np. zapadów przy ryflowanym dachu nie komentowałem - tu już trudniejsza sprawa i zależna od wykonawcy, nie tylko projektanta (choć taka skucha w PIKO nie przeszła by bez szerokiego echa na forum).

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Z tym malowaniem wnętrz wagonów w celu uniknięcia świecenia ścian to nie jest wcale taka prosta sprawa, jak na początku mogłoby sie wydawać. Kiedyś w ogóle tego problemu nie było, ale w ostatnich latach ACME puściło co najmniej kilka tak świecących wagonów. Było to dość irytujące wieczorem zjawisko, więc zacząłem malować wagony od wewnątrz. Okazało się, że farba musi być położona idealnie, bo każda najmniejsza niedokładność świeci, pojawiły się na dachu świecące kropki. Również grubość warstwy okazała się bardzo istotna, bo w jednym miejscu było zupełnie ciemno, w drugim lekko światło sie wydostawało. A zrobienie tego z pędzla wcale nie jest takie łatwe. Ostatecznie dachy wykładałem tekturkami a dodatkowo zmniejszyłem jasność świecenia diód. To połączenie okazało się najlepsze. Także świecące boki to spore wyzwanie dla przeciętnego zjadacza modeli kolejowych.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.128 88 0
Załóżmy, że wymontujemy okna i pomalujemy starannie całe wnętrze. Po czym założymy okna i włączymy oświetlenie. Obstawiam, że plexi w oknach zadziała jak światłowód i część światła "wpadnie" w ścianę wagonu i "wypadnie" jej powierzchnią zewnętrzną, powodując aureole wokół ram okiennych.

Malowałem bezpardonowo na czarno wnętrze BR 110 od Brawa, bo mi żarówka od reflektorów przeświecała przez obudowę. Problem zmalał, ale nie zniknął. Właśnie w otworach na reflektory światło znalazło jednak swoją drogę.

Ostatecznie doprowadziłem model do stanu akceptowalności, redukując siłę światła za pomocą rezystora. Reflektory świeciły poniżej zgodności z oryginałem, ale w przyciemnionym pokoju wyglądało ok.

Przy wagonach Robo (sprawdziłem wczoraj wieczorem na kuszetce) nawet najmniejsza siła światła ustawiona na dekoderze wystarcza, by było widać szczegóły wnętrza. A powtarzam jak mantrę, że w skali 1:1 jadący wagon nie oświetla poboczy :D

seryjnie - malowanie byłoby na zewnątrz
No właśnie.

pojawiły się na dachu świecące kropki
Przy oświetleniu LED z listwy pod sufitem, skierowanym w dół? Czyli światło odbite od siedzeń i podłóg przebijało przez sufit? :eek:
Czy przy żarówkach na taśmie, które świecą wszędzie dookoła?

Jakby nie było baterii kondensatorów, to byłby płacz o brak UPS
Kolega ma całkowitą rację. Przewagi oświetlenia Robo (może warto podkreślić) to kapitalny odbiór prądu z kół, zamontowany od razu fabrycznie, oraz właśnie te kondensatory. Doskonale pomyślane pod kątem analogu i oświetlenia żarówkowego.

Teraz trzeba tylko zamienić kondensatory, by zasilały dekoder, nie LEDy. O ile mają odpowiednie napięcie (25 V), to może nawet nie trzeba ich wylutowywać. Sprawdzę to wszystko, ale póki co czekam na tę Odrę, a moja znajomość elektroniki wagonu jest oparta na szczecińskiej kuszetce.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.301 504 30
Teraz trzeba tylko zamienić kondensatory, by zasilały dekoder, nie LEDy.
Ale to przy założeniu, że oświetlenie jest z dekoderem. Jednak wiele osób montuje oświetlenie bez dekodera i wtedy kondensator przydaje się do podtrzymania zasilania LED-ów przy krótkich przerwach.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.128 88 0
IMHO kondensatory są na zasilaniu, więc bez znaczenia - zasilają wszystko (nie sprawdzałem, ale to jedyny sensowny schemat)
To byłaby pozytywna zmiana. Kiedyś montowali inaczej, bo w szczecińskiej kuszetce kondensatory likwidują efekt mrugania na wyjściu dekodera, czyli podtrzymują LEDy. Mogli zresztą zrobić oba - kondenstator kosztuje złotówkę w detalu, w hurcie to pewno blisko zera ;), a jest ich tam chyba 4, to może któryś podtrzymuje także dekoder. Tego też nie sprawdzałem.

@Andrzej Harassek Tak. Robo konfiguruje wagony do jak najłatwiejszego używania ich bez dekodera, a dekoder (zresztą dość rzadkiego typu) jest opcją. Swoją drogą, w 3ciej dekadzie XXI wieku możnaby przestać robić listwy oświetleniowe nie zawierające dekoderów. Listwa ESU kosztuje < 90 zł z dekoderem od razu. Razem z kondensatorami to nadal < 100 zł. Można. Oświetlenie pomieszczenia WC dorabiałem w tych listwach za pomocą zwykłych LED na drucikach, bo listwa ma dodatkowe wyjścia. Na listwie są od razu rezystory. Ma wejścia na oba rodzaje kondensatorów - podtrzymujący cały dekoder i podtrzymujący samo świecenie.

Dla pełności informacji: w wielu nie-PIKOwskich wagonach typu Y montowałem oświetlenie PIKO, bo ma dobry rozkład LEDów do wszystkcih pomieszczeń. Działałoby bez problemu także z wagonem Robo. Tam się lutuje dekoder.

Tak więc jest jakiś wybór fabrycznych listew oświetleniowych, przy czym dla działania bez dekodera (i bez własnego wysiłku) najlepsza jest Robo, a dla efektów świetlnych najlepsza jest ESU.

Ostatnio edytowane:

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.293 33 7
Jednak wiele osób montuje oświetlenie bez dekodera i wtedy kondensator przydaje się do podtrzymania zasilania LED-ów przy krótkich przerwach
Nie zrozumieliśmy się. Na wejściu zasilania, za mostkiem dajesz kondensator i on podtrzymuje zasilanie wszystkiego, niezależnie czy jest PCB z dekoderem, bez, czy nawet zwykła taśma LED.

ogi76

Użytkownik
Reakcje
142 10 0
Dotarła właśnie do mnie "Odra". Za dzieciaka w PRLu nie marzył nawet człowiek o takich rzeczach. Łzy poleciały. I nie wiem czy cieszyć się, że teraz mogę mieć takie rzeczy czy płakać, że tyle lat straciłem w PRL.
Kolego, jest w tym dużo racji, ale teraz też nie wszystkie dzieciaki mają takie rzeczy. Wielu rodziców najnowsze IPhone mieć musi a jak mają dziecku kupić zabawkę za 20 zł to pupa w poprzek im pęka z żalu. Znam takich co i na buty dziecka nie chcą wydawać a furami porządnymi się wożą.
Potem dziecko dostaje na urodziny sprzęgło do Passata, albo zimówki do Laguny :).
Ja też jako dziecko miałem tylko zwykłego "gumkowca" i 2 wagony pasażerskie... Teraz syn jeździ takimi składami...

Odra z oświetleniem?

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
A ja nie mam w ogóle świetlenia ani w PKP-ach ani w DRG i też jest mi dobrze z tym. Nie mam problemu z migotaniem, czy przerwami. Szczęściem było uruchomić Lux-Constant i też ładnie świeciły stare wagony NRD-owskiej produkcji Schichta. Był to wtedy ful wypas. Stare Piko i stojący pociąg z oświetlonymi wszystkimi wagonami i czołem lokomotywy. I nie było problemu. Ale to była technologia początku lat 70-tych i mało kto pamięta ten zestaw oświetleniowy bez pomocy sterowania cyfrowego.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 13 9
Dotarła właśnie do mnie "Odra". Za dzieciaka w PRLu nie marzył nawet człowiek o takich rzeczach. Łzy poleciały. I nie wiem czy cieszyć się, że teraz mogę mieć takie rzeczy czy płakać, że tyle lat straciłem w PRL.
Delektuj się, wycisz się i pomyśl o tych fanach modeli kolejowych, kolejarzach ktorzy nie doczekali możliwości posiadania takich modeli

Ostatnio edytowane:

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.852 15 1
To jest forum modelarskie, więc podpowiem. Jeśli jakiś element, czy to w wagonie czy budynku prześwituje po zamontowaniu oświetlenia wnętrza, to można ściany od wewnątrz pomalować farbą albo wyciąć z kolorowego odpowiednio grubego papieru obudowę ścian ala tapeta, albo narysować, wydrukować, wyciąć i przykleić wewnętrze wykończenie ścian wagonu, budynku. A można też do listwy oświetleniowej zamontować stabilizator napięcia, żeby diody nie świeciły tak jasno.
Pewnie można wymyśleć jeszcze coś innego, więc drodzy Modelarze, do modeli !
Napiszę to tak. Nie po to wydaję spore pieniądze na fabryczne modele by je potem rozbierać i malować, co też nie jest takie łatwe w domowych warunkach. Pomalowanie wewnętrznych ścian wagonu osobowego nie jest wcale takie proste. Dodatkowo jak się już uda to pomalować na czarno to później trzeba pomalować jeszcze raz na kolor właściwy, przynajmniej te fragmenty ścian, które są widoczne przez okna. Właśnie jako modelarz wiem ile to jest pracy.

Ja wczoraj odebrałem dwie gdyńskie dwójki i w nich na szczęście nic przez ściany nie przebija. Niestety zwrócę uwagę na to, że wewnątrz siedzenia są białe a w zasadzie kremowe. To kolejne niedociągnięcie. Mam 1 klasę z ryflowanym dachem wydaną latem oraz 2 klasę ze Szczecina i tam kolory siedzeń są prawidłowe. Tutaj nadają się do malowania.

Wrócę zatem do początku swojego postu i jeszcze raz powtórzę - płacąc za wagon 350 złotych oczekuję dopracowanego finalnego produktu a niestety dostaję towar wybrakowany, który muszę sobie sam dopracować.

"Odrę" też zamówiłem ale gdy czytam o tym przenikaniu światła przez ściany to zaczynam się zastanawiać, czy z niej nie zrezygnować. Te wagony powinny być robione z czarnego tworzywa i dopiero wtedy malowane.

A tu moje gdyńskie dwójki.

IMG_20211119_163553.jpg
IMG_20211119_163622.jpg
IMG_20211119_163630.jpg

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.852 15 1
Muszę jednak napisać sprostowanie. Rozebrałem dwójkę z ryflowanym dachem i jednak siedzenia są jasno brązowe, nawet wpadające w zgniłą żółć. W połączeniu z niemalże żółtym oświetleniem wagonu sprawiają jednak wrażenie, że kolor zlewa się z kolorem ścian. Zatem mój błąd.

Tak to wygląda na zdjęciach

IMG_20211119_190140.jpg
IMG_20211119_190149.jpg

Mimo wszystko uważam jednak, że kolor tych siedzeń jest zbyt blady. Nie kojarzę takich w tych wagonach. Natomiast półki na bagaż powinny być albo w kolorze aluminium albo pozłacanego aluminium, czyli takim samym jak ramki okien. Oczywiście mogę się mylić. Mam swoje lata, w latach 80'tych i 90'tych ubiegłego wieku dużo podróżowałem koleją i zawsze pamiętam te siedzenia brązowe (mniej lub bardziej nasycone ale brązowe).

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Aluminium jest srebrzysto - szare a jaki to kolor pozłacane aluminium?
Wagony miały okna i półki bagażowe jak zapisano w dokumentacji kolor słomkowy i później od chyba od końca lat 70-tych lub jej połowy w kolorze czystego aluminium. Osiąga się oba kolory poprzez utlenianie tzw. eloksolowanie, aby kolor a raczej powierzchnia aluminium się "utrwaliła", gdyż zwykłe aluminium utlenianie się i uzyskuje pokrycie jej powierzchni ciemnym nalotem o nie estetycznym wyglądzie. A kolor słomkowy uzyskano w postaci dodatku barwnika do kąpieli.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.906 111 11
Muszę jednak napisać sprostowanie. Rozebrałem dwójkę z ryflowanym dachem i jednak siedzenia są jasno brązowe, nawet wpadające w zgniłą żółć. W połączeniu z niemalże żółtym oświetleniem wagonu sprawiają jednak wrażenie, że kolor zlewa się z kolorem ścian. Zatem mój błąd.

Tak to wygląda na zdjęciach

Zobacz załącznik 853525 Zobacz załącznik 853526

Mimo wszystko uważam jednak, że kolor tych siedzeń jest zbyt blady. Nie kojarzę takich w tych wagonach. Natomiast półki na bagaż powinny być albo w kolorze aluminium albo pozłacanego aluminium, czyli takim samym jak ramki okien. Oczywiście mogę się mylić. Mam swoje lata, w latach 80'tych i 90'tych ubiegłego wieku dużo podróżowałem koleją i zawsze pamiętam te siedzenia brązowe (mniej lub bardziej nasycone ale brązowe).
A teraz otwórzcie wagony PIKO i spójrzcie na detale tegoż wnętrza :)