• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.949 121 1
W ramach uzupełnienia poprzedniej informacji o mowo wydanych modelach wagonów typu 110Ac, stacja Gdynia (244510, 244511), piątkowy wpis ROBO Modele, który został zamieszczony na Facebooku:

Kuszetki z Gdyni są już dostępne w naszym sklepie internetowym. Niestety w związku z ciągle rosnącymi kosztami transportu musieliśmy nieznacznie podnieść cenę modeli. Rekompensatą za to są fabrycznie montowane przewody w wózkach jezdnych do oświetlenia. Jest to bardzo duże ułatwienie podczas montażu oświetlania w modelach bez oświetlenia.
Następne modele planowane są w 1/2 tyg czerwca.

Robo-244510 244511 110Ac Gdynia (1).jpg Robo-244510 244511 110Ac Gdynia (2).jpg Robo-244510 244511 110Ac Gdynia (3).jpg Robo-244510 244511 110Ac Gdynia (4).jpg Robo-244510 244511 110Ac Gdynia (5).jpg Robo-244510 244511 110Ac Gdynia (6).jpg Robo-244510 244511 110Ac Gdynia (7).jpg

Niestety, tak jak napisał producent, nastąpiła podwyżka najnowszych modeli kuszetek. Cena wagonu bez oświetlenia, w sklepie firmowym, wzrosła z 285,00 zł na 299,00 zł a z zamontowanym oświetleniem z 335,00 zł na 359,00:(

Źródło: facebook.com/robo.modele

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.949 121 1

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.949 121 1
W nawiązaniu do poprzedniego wpisu dotyczącego modelu wagonu typu 104Af, stacja Szczecin, wersja limitowana (2333110), dodam, że do tej pory ukazy się trzy edycje. Pierwsza w roku 2019,
Robo 2333110 104Af Szczecin  2019.jpg
kolejna w 2020 roku,
Robo 2333110 104Af Szczecin 2020.jpg
a ostatnia w bieżącym roku.
Robo 2333110 104Af Szczecin 2021.jpg
Wszystkie edycje modelu zostały wydane z tym samym numerem katalogowym oraz z wyróżnikiem "wersja limitowana".

Źródło: ROBO Modele

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
To malowanie sprawia, że wagon wygląda, jak by był zespawany z dwóch :) Z gustami się nie dyskutuje, ale osobiście nigdy mi się nie podobała kolorowa twórczość epoki Va na wagonach tego typu. Oliwkowe wagony 104A z epoki IV jedynie z subtelnie namalowanym żółtym paskiem do połowy pudła pod dachem to było to. Ale od epoki V nastały inne czasy na kolei..... Takie wejście kolorem w "nowy ład". Sorry za OT.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.150 131 19
W nawiązaniu do poprzedniego wpisu dotyczącego modelu wagonu typu 104Af, stacja Szczecin, wersja limitowana (2333110), dodam, że do tej pory ukazy się trzy edycje. Pierwsza w roku 2019,
Zobacz załącznik 817406
kolejna w 2020 roku,
Zobacz załącznik 817407
a ostatnia w bieżącym roku.
Zobacz załącznik 817408
Wszystkie edycje modelu zostały wydane z tym samym numerem katalogowym oraz z wyróżnikiem "wersja limitowana".

Źródło: ROBO Modele
Czy modele z poszczególnych edycji czymś się między sobą różnią?

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.949 121 1
Czy modele z poszczególnych edycji czymś się między sobą różnią?
Z tego co zaobserwowałem przeglądając zdjęcia w Internecie jak również oglądając drugą i trzecią edycję modelu "na żywo" mogę stwierdzić, iż pierwsze wydanie z roku 2019 charakteryzowało się wykonaniem części elementów z żywicy (siedzenia drugiej klasy, druga skrzynia wybiórczo-przełączająca - opis). Druga i trzecia edycja ma te elementy wykonane z tworzywa sztucznego. Ponadto w wydaniu z 2020 roku ścianka oddzielająca przedziały od korytarza jest wykonana z jaśniejszego plastiku oraz posiada dwa pomalowane koła hamulca rączego (po obu stronach wagonu). Pierwsze wydanie również ma zaznaczone dwa koła hamulca ręcznego ale pomalowane jest tylko jedno z lewej strony (patrząc na wagon od strony korytarza). Trzecia edycja tej wady nie posiada (jedne koło hamulca po lewej stronie patrząc od strony korytarza). Oprócz powyższego wszystkie trzy wydanie różnią się malowaniem elementów (przełączników, haków itp.) wystających z nadwozia wagonu. I jeszcze jedna różnica: pierwsze wydanie z 2019 roku było zapakowane w pudełko starego wzoru (granatowe) natomiast edycje z roku 2020 i 2021 zapakowane są w pudełka aktualnie obowiązujące (czarne). To tyle z różnic, które udało mi się zaobserwować (oczywiście nie wiem czy wychwyciłem wszystkie elementy różniące te trzy wydania tego samego modelu).
I jeszcze jedna różnica mi się przypomniała: w pierwszej edycji (2019) siedzenia w 1 klasie były koloru granatowego i nie miały pomalowanych na biało zagłówków oraz nie były pomalowane na srebrno ramki w ściance oddzielającej przedziały od korytarza.

I tak na koniec, w ramach uzupełnienia, opis bieżącej edycji (zamieszone pod informacjami zdjęcia przedstawiają wygląd modelu z drugiej edycji - 2020) a tu kilka zdjęć z tegorocznego wydania.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Jeśli chodzi o najnowszą kuszetkę 110Ac Gdynia epoka IVc (trzecia edycja w ogóle, a pierwsza z naniesioną klasą) - to data rewizji jest 86.05.14

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Czy dobrze rozumiem - w sumie ukazały się 3 modele oliwkowych kuszetek z Gdyni i każda z innym numerem inwentarzowym?
Pierwsza edycja i druga (w sensie schematu malowania modeli) moim zdaniem są z błędami w oznaczeniu, Pierwsza ma napisy nad oknami jak wagony z epoki V i nie ma naniesionej klasy, druga dalej nie ma klasy, a i napisy nad oknami są źle - bo nie w tych miejscach co trzeba, trzecia (z teraz) moim zdaniem odpowiada temu, co widać na zdjęciach tych wagonów z epoki IVc. Jeśli ktoś uważa że się mylę niech udowodni zdjęciami prawdziwych. Dobrze, że się nie sępiłem i dopiero teraz kupiłem. Edycja "Szczecin" z epoki IVc-I (pierwsza połowa lat 80-tych) moim zdaniem też jest OK. Ja piszę o wagonach ze stacji macierzystej Gdynia, z epoki IVc-II (druga połowa lat 80-tych XXw). Czy numery wagonów się różnią, to nie wiem. Trzeba by sprawdzić przeglądając zdjęcia tych modeli. Co do autentyczności numerów się nie wypowiem, bo nie wiem. Skupiam się bardziej na ogólnym wyglądzie oznaczeń.

Ostatnio edytowane:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.150 131 19
Pierwsza edycja i druga moim zdaniem są z błędami w oznaczeniu, Pierwsza ma napisy nad oknami jak wagony z epoki V i nie ma naniesionej klasy, druga dalej nie ma klasy, a i napisy nad oknami są źle - bo nie w tych miejscach co trzeba, trzecia moim zdaniem odpowiada temu, co widać na zdjęciach tych wagonów z epoki IVc. Jeśli ktoś uważa że się mylę niech udowodni zdjęciami prawdziwych. Dobrze, że się nie sępiłem i dopiero teraz kupiłem. Edycja "Szczecin" z epoki IVc-I (pierwsza połowa lat 80-tych) moim zdaniem też jest OK. Ja piszę o wagonach ze stacji macierzystej Gdynia, z epoki IVc-II (druga połowa lat 80-tych XXw). Czy numery wagonów się różnią, to nie wiem. Trzeba by sprawdzić przeglądając zdjęcia tych modeli. Co do autentyczności numerów się nie wypowiem, bo nie wiem. Skupiam się bardziej na ogólnym wyglądzie oznaczeń.
Ciekawi mnie czy to modele 3 różnych wagonów z gdyńskim przydziałem czy ten sam wagon w różnych edycjach (błędnej/poprawionej/najbardziej rozpowszechnionej)?

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.949 121 1
Ciekawi mnie czy to modele 3 różnych wagonów z gdyńskim przydziałem czy ten sam wagon w różnych edycjach (błędnej/poprawionej/najbardziej rozpowszechnionej)?
Pierwszy model wagonu typu 110Ac (kuszetka), stacja Gdynia (numer boczny 51 51 59 80 279-9, rewizja 87.05.11), ukazał się na początku ubiegłego roku o numerze katalogowym 244500 i 244501 (wersja oświetlona). Model nie posiadał naniesionej klasy wagony oraz piktogramów z symbolami dla i nie palących.

Gdynia I.jpg

W drugiej połowie 2020 roku nastąpiła reedycja modelu pod tym samym numerem katalogowym (wersja z oświetleniem i bez oświetlenia) z takim samym numerem bocznym i z taką samą datą rewizji. Zasadnicza różnica wystąpiła w naniesieniu górnych napisów w językach obcych określających rodzaj wagonu. W pierwszej edycji było pięć napisów a w drugiej cztery i w innej konfiguracji nad oknami. Ponadto ramki w ściance oddzielającej przedziały od korytarza zostały pomalowane w innym kolorze (czarne w pierwszej edycji, szare w drugiej).

Gdynia II.jpg

Natomiast aktualna edycja modelu typu 110Ac, stacja Gdynia, posiada inny numer boczny (51 51 59 70 007-6) oraz inną datę rewizji (86.05.14). Model ten ukazał się również pod innym numerem katalogowy (244510, 244511 - wersja oświetlona).

Gdynia III.jpg

Niestety producent kolejny raz nie ustrzegł się błędu z naniesieniem piktogramów wskazujących przedziały dla i nie palących.

Zdjęcia: ROBO Modele, Świat Modeli Rybnik.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Pierwszy model wagonu typu 110Ac (kuszetka), stacja Gdynia (numer boczny 51 51 59 80 279-9, rewizja 87.05.11)

Zobacz załącznik 817802
Pamiętam, że na dowód iż były wagony bez naniesionej klasy było zdjęcie tego wagonu, ale okazało się, że to wagon już nie jeżdżący w normalnym ruchu a zdjęcIe było z epoki V. Te napisy nad oknami w tej edycji odpowiadały układowi napisów tych wagonów ale z epoki V.
W drugiej połowie 2020 roku nastąpiła reedycja modelu pod tym samym numerem katalogowym (wersja z oświetleniem i bez oświetlenia) z takim samym numerem bocznym i z taką samą datą rewizji. Zasadnicza różnica wystąpiła w naniesieniu górnych napisów w językach obcych określających rodzaj wagonu.
Zobacz załącznik 817803
...i tutaj moim zdaniem te napisy nad oknami też ktoś naniósł źle. Te dłuższe są nie tam gdzie trzeba. Na żadnym zdjęciu z epoki tak usytuowanych nie widziałem. Pomijam nadal brak naniesionej klasy wagonu i oznaczeń dla palących i niepalących...
Natomiast aktualna edycja modelu typu 110Ac, stacja Gdynia, posiada inny numer boczny (51 51 59 70 007-6) oraz inną datę rewizji (86.05.14). Model ten ukazał się również pod innym numerem katalogowy (244510, 244511 - wersja oświetlona).

Zobacz załącznik 817804

Niestety producent kolejny raz nie ustrzegł się błędu z naniesieniem piktogramów wskazujących przedziały dla i nie palących.
A jaki jest problem z piktogramami dla palących i nie tutaj?

... Zdecydowałem się już na zakup bo podejrzewam, że może to być ostatnia edycja Robo 110Ac z epoki IVc.... W tej ostatniej edycji wydaje się wszystko (w miarę) jak trzeba. Napisy nad oknami są OK, piktogramy klasy są - jak i także piktogramy dla palących i niepalących... no i cała reszta oznaczeń.

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.949 121 1
A jaki jest problem z piktogramami dla palących i nie tutaj?
W najnowszym modelu wagony typu 110Ac, stacja Gdynia, naniesienie piktogramów z oznaczeniem przedziałów "dla i nie palących" charakteryzuje się tym, że bez względu czy oglądamy model od strony korytarza czy od strony przedziałów, piktogram "dla niepalących" znajduje się po lewej stronie a dla "palących" po prawej stronie. Aby zachować logikę takich oznaczeń, powinny one być naniesione tak, że patrząc na wagon od strony korytarza, przedziały "dla niepalących" są np. po lewej stronie ale oglądając wagon od strony przedziałów powinny znajdować się po prawej stronie. Oczywiście taka sama zasada powinna obowiązywać z oznaczeniem przedziałów "dla palących".

110Ac Gdynia K..jpg 110Ac Gdynia P..jpg

Podobny błąd wystąpił w pierwszej edycji kuszetek szczecińskich. Jakie jest oznaczenie w najnowszym wydanie nie wiem, bo jeszcze modelu nie widziałem.

110Ac Szczecin K..jpg 110Ac Szczecin P..jpg

Oczywiści moje uwagi nie będą zasadne, jeżeli w oryginale tak to było oznaczone.

Zdjęcia: ROBO Modele.