• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Podobny błąd wystąpił w pierwszej edycji kuszetek szczecińskich. Jakie jest oznaczenie w najnowszym wydanie nie wiem, bo jeszcze modelu nie widziałem.
Nie zauważyłem tego wcześniej. Dzięki za info. Jednak taki błąd jestem w stanie łyknąć ... Mniej rzuca się w oczy, niż to, o czym wcześniej pisałem...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Gdyby ktoś nie wierzył na słowo... :

_20210603_091323.JPG

Napisy ostre.

... A wogole to pięknie wykonany. Polecam. Wagon kuszetka 110Ac stacja Gdynia, epoka IVc. Błąd z piktogramami dla palących i nie, o którym pisano wyżej dla mnie jest nieistotny, bo te piktogramy są tak małe że trzeba by lupy użyć, by to zauważyć...

Poniżej kilka rzutów okiem na ten model...

_20210603_091353.JPG

_20210603_091420.JPG

DSC_0006.jpg

DSC_0005.jpg

_20210603_091611.JPG

_20210603_091819.JPG

Dzięki Robo!

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.950 121 1
Dla tych co nie mają Facebooka, najnowszy wpis ROBO Modele:

Przedstawiam najnowsze wagony z epoki Vc. Jest już dostępnych 6 różnych wagonów: 4 z Wrocławia i 2 Krakowa. Poniżej podaję listę modeli, które są już dostępne:
211100 wagon 1 klasy, 112Ag, stacja Wrocław, ryflowany dach,
211101 wagon 1 klasy, 112Ag, stacja Wrocław, ryflowany dach, wagon z oświetleniem
211110 wagon 1 klasy, 112Ag, stacja Wrocław,
211111 wagon 1 klasy, 112Ag, stacja Wrocław, wagon z oświetleniem
211120 wagon 1 klasy, 112Ag, stacja Kraków,
211121 wagon 1 klasy, 112Ag, stacja Kraków, wagon z oświetleniem
212000 wagon 2 klasy, 112Az,(wagon 1kl zdeklasowany) stacja Wrocław,
212001 wagon 2 klasy, 112Az,(wagon 1kl zdeklasowany) stacja Wrocław, wagon z oświetleniem
222330 wagon 2 klasy, 111Ac, stacja Wrocław,
222331 wagon 2 klasy, 111Ac, stacja Wrocław, wagon z oświetleniem
222360 wagon 2 klasy, 111Ah, stacja Kraków,
222361 wagon 2 klasy, 111Ah, stacja Kraków, wagon z oświetleniem
Udało się nam zbudować skład pociągu z Wrocławia, w którym każdy wagon jest inny. W skład wrocławskiego pociągu wchodzą: kuszeta 244520(1), wagon 2 klasy 222320(1) i obecne 4 wagony 211100(1), 211110(1), 21200(1), 222330(1). Na uwagę zasługuje wagon typu 112Azdu, który jest wagonem 1 klasy w malaturze malowania wagonu 2 klasy. Ile to radości sprawiało kupienie biletu na 2 klasę, gdzie można było usiąść w wagonie 1 klasy. Warto tu wspomnieć, że w tamtych czasach siedzenia w wagonach typu 112Az były jednymi z najbardziej wygodnych siedzeń stosowanych na PKP. Siedzenia, które są w modelu rozkładały się na płasko i można było bez problemu położyć się na siedzeniach i delektować podróżą

Skład krakowski posiada już 3 różne wagony: kuszetka 244320(1)/244420(1) i 2 nowe wagony 233360(1) oraz 211120(1).
Poniżej znajdują się zdjęcia nowych modeli.
Poszczególne wagony różnią się kolorystyką wnętrza. Każde siedzenia posiadają białe zagłówki oprócz wagonu 112Az, który ich nie posiadał.

Źródło: facebook.com/robo.modele

Ostatnio edytowane:

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
211110 - błedna seria Aou dla naniesionej daty rewizji, to zdecydowanie kilka lat za wcześnie. Błędnie rozmieszczone okna bezpieczeństwa (powinny być na wysokości 2./8. przedziału).
Seria poprawiona, wytłoczka okien jest jedna i puryści powinni postudiować chirurgię plastyczną.
Udało się nam zbudować skład pociągu z Wrocławia, w którym każdy wagon jest inny
O ile wytrwałości w produkcji modeli jak najbardziej gratuluję, to wytrwałości w naciąganiu rzeczywistości zdecydownanie nie. Tak bardzo nie da się z tych modeli zestawić składu rzeczywistego pociągu z Wrocławia, że pomimo patriotyzmu lokalnego darowałem sobie tę edycję. Oczywiście w zabawie to w niczym nie przeszkadza (jestem przekonany, że większość klientów zogniskuje spojrzenie na <trumience>, a niuanse jak przydział rozmyją się na peryferiach widzenia), ale jako element marketingu taka informacja wprowadza w błąd.
222330 wagon 2 klasy, 111Ac
Po obcięciu 4 haków promowych z każdej strony.
Może do modeli powinny być standardowo dołączane skalpele?

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.369 473 107
A no właśnie. Czy obwieszczenie sukcesu ze składem wrocławskim oznacza, że to już koniec i kolejnych nie będzie ? Bo faktycznie troszkę mało. Przydało by się jeszcze jedna 1 klasa i ze trzy 2 klasy. No i najlepiej kuszetka i barowy.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.950 121 1
W związku ukazaniem się nowych modeli wagonów typu 111A i 112A przez ROBO Modele, pozwolę sobie tak na szybko, oczywiście tylko na podstawie zamieszczonych zdjęć przez producenta, zamieści kilka uwag, odnośnie tych modeli:

1. Prawidłowo umieszczono piktogramy z oznaczeniem przedziałów "dla i nie palących":);
2. Trzcinka użyta do oznaczenia wagonów 2 klasy jest mniejsza od tej użytej w poprzednim wypuście (2 klasa z ryflowanym dachem):);
3. Malowanie ramek okiennych... (aby nikogo nie urazić) pozostawia wiele do życzenia:(;
4. Dach wagonu typu 112Ag, stacja Wrocław, z ryflowanym dachem (211100), niestety przypomina "kratę szkocką":(;
5. Modele wagonów 1 klasy od strony przedziałów mają nie po tej stronie odwzorowane imitacje uchwytów do zawieszenia tablic kierunkowych (są z lewej strony a powinny być po prawej):(;

Robo 211100(1) Wrocław.jpg

6. Całościowa jakość malowania wszystkich modeli wagonów pozostała na poziomie z poprzednich edycji:(.

To tyle ode mnie. Czekam z zainteresowaniem na inne, merytoryczne uwagi kolegów związane z najnowszymi modelami wagonów typu 111A i 112A.

Zdjęcie: ROBO Modele

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
2. Trzcinka użyta do oznaczenia .....
Dobrze, że tataraku nie ma... :)
4. Dach wagonu typu 112Ag, stacja Wrocław, z ryflowanym dachem (211100), niestety przypomina "kratę szkocką":(;
Tu akurat nie ma co pisać o konkretnym malowaniu, bo jak forma tak ma, to wszystkie modele z ryflowanym dachem będą takie same w tym aspekcie. Już ktoś wcześniej słusznie zauważył, że lepiej gdyby tych poprzecznych łączeń nie odwzorowano - po prostu lepiej gdyby ich nie było widać (w oryginale są bardzo subtelne) niż mają być widoczne - ale tak przewymiarowane. Wagon jednak jest jaki jest i lepszy nie będzie.
Ja czekam na "ryflowaną" edycję 1 klasy 112A z epoki IVc. Ciekawe też, czy PIKO ma w planach wagony z ryflami na dachu? Jeśli tak - będzie można porównać.

Ostatnio edytowane:

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Odnośnie ryfli to rzeczywiście te poprzeczne mogłyby być bardziej "subtelne" - przyglądałem się wiele razy na prawdziwe dachy o i ile podłużne ryfle to "prawdziwe" przetłoczenia blachy, to ich łączenia to delikatne wybrzuszenie wynikające z nałożenia jednego brzegu poszycia dachu na drugie. Owo wybrzuszenie ma zapewne wysokość odpowiadającą grubości blachy pokrywającej po to, by utrzymać poziom całości dachu (klasyczne łączenie blach na zakładkę).
Czy są jakieś wieści odnośnie malowania TLK oraz okresu po "trumience", czyli oznaczeń PL-PKPIC tuż przed malowaniem IC? Wydane wcześniej jedynki pokrył już kurz historii, a dwójek dalej nie widać.:cool:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.369 473 107
W związku ukazaniem się nowych modeli wagonów typu 111A i 112A przez ROBO Modele, pozwolę sobie tak na szybko, oczywiście tylko na podstawie zamieszczonych zdjęć przez producenta, zamieści kilka uwag, odnośnie tych modeli:

1. Prawidłowo umieszczono piktogramy z oznaczeniem przedziałów "dla i nie palących":);
2. Trzcinka użyta do oznaczenia wagonów 2 klasy jest mniejsza od tej użytej w poprzednim wypuście (2 klasa z ryflowanym dachem):);
3. Malowanie ramek okiennych... (aby nikogo nie urazić) pozostawia wiele do życzenia:(;
5. Modele wagonów 1 klasy od strony przedziałów mają nie po tej stronie odwzorowane imitacje uchwytów do zawieszenia tablic kierunkowych (są z lewej strony a powinny być po prawej):(;

Zobacz załącznik 821068

6. Całościowa jakość malowania wszystkich modeli wagonów pozostała na poziomie z poprzednich edycji:(.

To tyle ode mnie. Czekam z zainteresowaniem na inne, merytoryczne uwagi kolegów związane z najnowszymi modelami wagonów typu 111A i 112A.

Zdjęcie: ROBO Modele
Dobrze, że tataraku nie ma... :)

Tu akurat nie ma co pisać o konkretnym malowaniu, bo jak forma tak ma, to wszystkie modele z ryflowanym dachem będą takie same w tym aspekcie. Już ktoś wcześniej słusznie zauważył, że lepiej gdyby tych poprzecznych łączeń nie odwzorowano - po prostu lepiej gdyby ich nie było widać (w oryginale są bardzo subtelne) niż mają być widoczne - ale tak przewymiarowane. Wagon jednak jest jaki jest i lepszy nie będzie.
Ja czekam na "ryflowaną" edycję 1 klasy 112A z epoki IVc. Ciekawe też, czy PIKO ma w planach wagony z ryflami na dachu? Jeśli tak - będzie można porównać.
A czemu taki komentarz kolegi @J1974H0 na uwagi odnośnie wad modeli ROBO ? Dlaczego nie tego typu jak chwilę wcześniej w innym temacie?:eek:

Nie rozumiem. Jeśli ktoś ma zgryz, że trąbki nie takie w drogim modelu (za ubogie), to niech nie kupuje modelu wcale. Są jednak tacy co mimo to kupią model i sobie wymienią zubożony ich zdaniem element. W czym problem? Tak naprawdę to napisz ten mail do ACME, że nie zgadzasz się by wkładali do tego modelu takie trąbki.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
A czemu taki komentarz kolegi @J1974H0 na uwagi odnośnie wad modeli ROBO ? Dlaczego nie tego typu jak chwilę wcześniej w innym temacie?:eek:
@DieselPower nie wałkujmy tego. Komentowałem tylko uwagę innego użytkownika przytaczając już poruszane przez kogoś wcześniej na forum kwestie. Uważam tylko, że i tak pisanie, że coś w modelu mogło by być lepsze nic nie da... bo taki model się już ukazał i ten producent raczej w tym forum nie uczestniczy. Miało by to sens na etapie projektowania modelu gdyby była taka dyskusja panelowa zainicjowana przez producenta jeszcze przed jego wydaniem....
Owszem - nie uważam, że tego typu dyskusje są całkiem nie przydatne - są - ale gdy dzięki temu producent coś poprawi w modelu. Myślę, że narzekanie na kolejne dwie edycje Gdyni 110Ac z epoki IVc przyczyniło się do wydania w miarę najlepiej oznaczonej edycji nr 3 tego wagonu. Jeśli uważacie, że czyta to ACME to piszcie dalej. Ja jednak nie sądzę, aby w odróżnieniu od obecnego na forum Robo, ktoś decyzyjny z ACME tu uczestniczył (to A'propos tych trąbek w lokomotywie ACME w dziale Nowości 2021).

Ostatnio edytowane: