• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.918 111 11
Seria poprawiona, wytłoczka okien jest jedna i puryści powinni postudiować chirurgię plastyczną.

O ile wytrwałości w produkcji modeli jak najbardziej gratuluję, to wytrwałości w naciąganiu rzeczywistości zdecydownanie nie. Tak bardzo nie da się z tych modeli zestawić składu rzeczywistego pociągu z Wrocławia, że pomimo patriotyzmu lokalnego darowałem sobie tę edycję. Oczywiście w zabawie to w niczym nie przeszkadza (jestem przekonany, że większość klientów zogniskuje spojrzenie na <trumience>, a niuanse jak przydział rozmyją się na peryferiach widzenia), ale jako element marketingu taka informacja wprowadza w błąd.

Po obcięciu 4 haków promowych z każdej strony.
Może do modeli powinny być standardowo dołączane skalpele?
Moze to jest pytanie na osobny watek, ale czy ktos może mi wytłumaczyć kiedy to PKP odeszlo od zestawień wagonów z jednej stacji macierzystej. I to nie jest pstryczek w nos dla ROBO, bo z tego fo pamietam to PIKi zaczęło "na sile" wypuszczać zestawy gdzie nie tylko same wagony, ale chyba tez lokomotywa były z tego samego miasta (Kraków). Np z tego co kojarzę np tegoroczne TLK na podsudeckiej prowadzone "nurkami" mialy wagony z Gdyni jak i z Przemyśla badz Krakowa. Dziękuję

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
Moze to jest pytanie na osobny watek, ale czy ktos może mi wytłumaczyć kiedy to PKP odeszlo od zestawień wagonów z jednej stacji macierzystej. I to nie jest pstryczek w nos dla ROBO, bo z tego fo pamietam to PIKi zaczęło "na sile" wypuszczać zestawy gdzie nie tylko same wagony, ale chyba tez lokomotywa były z tego samego miasta (Kraków). Np z tego co kojarzę np tegoroczne TLK na podsudeckiej prowadzone "nurkami" mialy wagony z Gdyni jak i z Przemyśla badz Krakowa. Dziękuję
A wiesz, że ostatnio widuję na stacji Wrocław Główny pociągi IC zestawione z wagonów właśnie z jednej stacji macierzystej. Na pewno są to pociągi IC Jeziorak do Olsztyna (Wrocław), IC Śnieżka do Warszawy (Warszawa), TLK Artus relacji Gdynia-Kraków (Gdynia). Często gęsto jest też tak, że np cały skład ma zestawienie z Przemyśla, a tylko jeden wagon ma zestawienie np. ze Szczecina. Przy najbliższej okazji będę specjalnie sprawdzać zestawienie konkretnego pociągu i postaram się odpisać tutaj

red_tomato

Znany użytkownik
Reakcje
1.543 0 0
Cześć,
nowości od ROBO Modele:
nr katalogowy: 212000
typ: 112Az
stacja: Wrocław
nr boczny: Azdu 50 51 19-10 028-5
data rewizji: 23.12.03
IMG-6451-min.jpg
IMG-6450.jpg
IMG-6468-min.jpg

nr katalogowy: 222330
typ: 111Ac
nr boczny: B 50 51 20-08 180-5
data rewizji: 25.11.03
IMG-6460.jpg
IMG-6463-min.jpg
IMG-6465-min.jpg

nr katalogowy: 211100
typ: 112Ag
nr boczny: Adu 50 51 19-00 258-0
data rewizji: 09.12.02
IMG-6454.jpg
IMG-6459-min.jpg
IMG-6467-min.jpg

nr katalogowy: 211110
typ: 112Ag
nr boczny: Aou 50 51 19-00 256-4
data rewizji: 15.11.02
IMG-6469.jpg
IMG-6472-min.jpg
IMG-6470-min.jpg

nr katalogowy: 244520
typ: 110Ac
nr boczny: 50 51 10 101-1
data rewizji: 11.02.04
IMG-6473.jpg
IMG-6475-min.jpg
IMG-6474-min.jpg

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
To jeszcze brakuje Ci wagonu 2 klasy z ryflowanymi dachem.
Masz te wagony u siebie w domu jako jeden z pierwszych, masz tą swoją dioramę, więc do dzieła. Jaki problem zrobić zdjęcia tego jednego brakującego, siedzisz w domu, masz czas. Od innych wymagasz, a sam choć masz, to się z kolegami nie podzielisz, tylko suche informacje, że już są i są super i nic więcej, trochę wysiłku też od siebie, a nie aby nabijanie postów.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
Masz te wagony u siebie w domu jako jeden z pierwszych, masz tą swoją dioramę, więc do dzieła. Jaki problem zrobić zdjęcia tego jednego brakującego, siedzisz w domu, masz czas. Od innych wymagasz, a sam choć masz, to się z kolegami nie podzielisz, tylko suche informacje, że już są i są super i nic więcej, trochę wysiłku też od siebie, a nie aby nabijanie postów.
Źle Kolega mnie zrozumiał, zdjęcia @red_tomato bardzo mi się podobają, zrobione w fajnym klimacie, tylko zdziwiło mnie określenie nowości od Robo Modele, a na zdjęciach dawno wydana kuszetka. Zdjęć nie publikuję, bo obiecałem to producentowi, że ten zaszczyt zostawiam akurat jemu.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
Z grubsza ponieważ w planowych zestawieniach składów obslugiwanych przez wagonownię Wrocław z okresu odpowiadającemu datom rewizji potrzeba więcej wagonów 2 kl, szczególnie jeśli ma być użyta kuszetka.
To może w drugą stronę: spytaj kolegi @robo jaki skład dotychczas wydane modele odwzorowują, ja chętnie odszczekam moje twierdzenie.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.476 443 99
Model wagonu typu 112Az (ex 1 kl.), stacja Wrocław, data rewizji: 23.12.03 (212000); model wagonu typu 111Ac, stacja Wrocław, data rewizji: 25.11.03 (222330).
Koledzy..... takie pytanie mam przy okazji.... dotyczące tych namalowanych dat rewizji.

Ostatnio oglądałem taki jeden materiał kolejwizji na YT i tam narrator powiedział, że widoczna na budzie parowozu naniesiona jest data kolejnej rewizji. Ja myślałem , że te daty są datami rewizji, które się już odbyły (dzień, w którym zakończono naprawę i dopuszczono tabor do dalszej eksploatacji).

Czyli mam rozumieć, że jak na taborze (wagonie, czy lokomotywie) namalowana jest data rewizji np.:

nr.jpg

...to oznacza ona datę kolejnej rewizji?

Przy okazji jeszcze:
- Ktoś zna czasookresy napraw rewizyjnych dla parowozów, wagonów towarowych/osobowych, lokomotyw spalinowych, lokomotyw elektrycznych?

Przepraszam za takie wtrącenie nie do końca w tym temacie.