• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.950 121 1
Ciekawe, że w niektórych sklepach są już dostępne modele z najnowszego wypustu wagonów typu "Y", chociaż sam producent (ROBO Modele) ich jeszcze oficjalnie nie zaprezentował:niepewny:
Ale z drugiej strony, patrząc na zdjęcia zamieszczone przez kolegę @Ty42-89 oraz w innym wątku przez kolegę @MIKOT 1, to niestety nie ma czym się chwalić:(

Ostatnio edytowane:

marbes

Aktywny użytkownik
Reakcje
410 2 0
Na FB jest prezentacja trzech najnowszych wagonów, przyglądając się wnętrzu wagonu z Zagórza wydaje mi się że wnętrze jest nie pomalowane. Czy może tak jak jest w wagonie jest dobrze?

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.906 111 11
Niedomalowania to rzeczywiście problem kontroli jakosci. Aczkolwiek patrzac na te zdjęcia widzę ze sa robione z odległości kilku centymetrow.

I teraz pytanie dla was. Czy wolelibyście żeby Robo zwrócił całą partię wagonów do Chin i walczył o te milimetry, coby oznaczało dla Was klientów miesiące opóźnienia? Zas tym co myślą że Robo powinien obniżyć cenę za wadliwy towar, proszę podać cenę która by odzwierciedlała skalę tej wady fabrycznej..

Ja jednak bym wolał żeby Robo te poszycie dachu poprawił niż się zajmował niedomalowanymi ramkami.

szprync3

Aktywny użytkownik
Reakcje
95 21 5
Niedomalowania to rzeczywiście problem kontroli jakosci. Aczkolwiek patrzac na te zdjęcia widzę ze sa robione z odległości kilku centymetrow.

I teraz pytanie dla was. Czy wolelibyście żeby Robo zwrócił całą partię wagonów do Chin i walczył o te milimetry, coby oznaczało dla Was klientów miesiące opóźnienia? Zas tym co myślą że Robo powinien obniżyć cenę za wadliwy towar, proszę podać cenę która by odzwierciedlała skalę tej wady fabrycznej..

Ja jednak bym wolał żeby Robo te poszycie dachu poprawił niż się zajmował niedomalowanymi ramkami.
Partia wagonów powinna być poprawiona jeśli chodzi o żółte pasy. Ramki co by z nimi nie robić lepsze nie będą, są markery ze srebrną farbką.

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.163 98 2

A ja po prostu chciałbym zakupić pełnowartościowe modele wagonów pasażerskich bez obaw, że dokonując zakupu drogą wysyłkową (bo w 90% tylko taką mam możliwość) dostanę jakiś ukryty bubel (co w przypadku modeli ROBO zdarzało się niestety już nie raz). Nadszarpnięte zaufanie trudno odbudować..., dlatego zaprzestałem zakupów na odległość- na czym mimowolnie traci producent. Opcja obniżenia ceny mnie nie rusza. Zapłacę tyle ile trzeba, ale za model pozbawiony wad. Kibicuje ROBO i mam nadzieje, że wreszcie pozytywnie ogarnie politykę jakości. Powtarzanie tych samych błędów w moim odczuciu niestety źle świadczy o podejściu producenta do "starych" jak i przyszłych klientów. Pozdrawiam.

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
412 5 2
Jak by nie było chętnych na wadliwe modele to by producent zaczął się zastanawiać nad jakością. Tak wie, że sprzeda i dalej produkuje niepełnowartościowe modele. Nie każdy jest w stanie sobie poprawić to i owo... Kupując samochód, czy inne przedmioty za normalną cenę też nikt nie zwraca uwagi na niedoróbki i we własnym zakresie je poprawia??? Sprzedawca powiedział to nie wada przecież Pan sobie to poprawi.... Nie oczekuje obniżenia ceny za wady???
Zawsze coś może pujść nie tak w czasie produkcji. Ale wtedy można powiedzieć, że są takie i takie wady sprzedać taniej. Kiedyś tak było z ryflakami od ROBO.

Ostatnio edytowane:

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.906 111 11
Jak by nie było chętnych na wadliwe modele to by producent zaczął się zastanawiać nad jakością. Tak wie, że sprzeda i dalej produkuje niepełnowartościowe modele. Nie każdy jest w stanie sobie poprawić to i owo... Kupując samochód, czy inne przedmioty za normalną cenę też nikt nie zwraca uwagi na niedoróbki i we własnym zakresie je poprawia??? Sprzedawca powiedział to nie wada przecież Pan sobie to poprawi.... Nie oczekuje obniżenia ceny za wady???
Zawsze coś może pujść nie tak w czasie produkcji. Ale wtedy można powiedzieć, że są takie i takie wady sprzedać taniej. Kiedyś tak było z ryflakami od ROBO.
Panowie, nie porownujmy kupna samochodu z kupem wagonu. W tym drugim przypadku każdy z nas chodzi z lupą szukając odprysków. A ten pas to jest niedomalowany/ przesunięty o ile? 0.3mm?

Opryski na ramkach? Jeśli rzeczywiście rzucają się w oczy to też bym odsyłał. I wciąż nie wiem o ile koledze się wydaje ta obniżka powinna być. 5zl czy 50zl?

@Spacerowicz . Niedoróbki zawsze się znajdą. Pokaz mi choćby jeden wagon ACME do Kiepury czy Papugi (innych nie mam) w którym coś nie odpadło, nie oderwało. Też odsyłałem (chyba do Niemiec) bo mi nie odpowiadało. Pan mi zas powiedział że wszystkie tak maja więc mogę poprosić o zwrot. I tyle

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Na FB jest prezentacja trzech najnowszych wagonów, przyglądając się wnętrzu wagonu z Zagórza wydaje mi się że wnętrze jest nie pomalowane. Czy może tak jak jest w wagonie jest dobrze?
Jest tez taka informacja oprócz zdjęć :

Już są kolejne 3 modele wagonów osobowych:
211010, wagon 1 klasy, 112Ag, stacja Gdynia, epoka IVc, malowanie zielono-oliwkowe, ryflowany dach
211011, wagon 1 klasy, 112Ag, stacja Gdynia, epoka IVc, malowanie zielono-oliwkowe, ryflowany dach z oświetleniem
(do tego modelu pasują dwie wydane kuszetki z Gdyni 244500/244501 oraz 244510/244511. Wkrótce będą tez dwa wagony 2 klasy jeden z ryflowanym dachem i drugi z gładkim dachem.

233340, wagon 2 klasy 111A, stacja Zagórz, epoka Va, malowanie zielono kremowe
233341, wagon 2 klasy 111A, stacja Zagórz, epoka Va, malowanie zielono kremowe z oświetleniem
(wagon pasuje do modelu ½ klasy z Zagórza 233320/233321, który ukazał się na początku roku)

22350, wagon 2 klasy 111As, stacja Szczecin, epoka Va, malowanie zielono kremowe, wagon z ryflowanym dachem
22351, wagon 2 klasy 111As, stacja Szczecin, epoka Va, malowanie zielono kremowe, wagon z ryflowanym dachem i oświetleniem
(model pasuje do wagonu 1/2kl ze Szczecina 23331110 – wersja limitowana, który ukazał się jakiś czas temu, w przyszłości skład ten będzie powiększony o wagony 1i 2 klasy oraz barowy).
Tak jak poprzednio zagłówki w wagonach pomalowane są na biały kolor. Wagon ze Szczecina charakteryzuje się jasnymi obiciami tapicerki w środku.

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
412 5 2
....A ten pas to jest niedomalowany/ przesunięty o ile? 0.3mm?
0,3 mm przy wysokości pasa z 1,5mm robi swoje. Lepiej jak by go wcale nie poprawiali.

Opryski na ramkach? Jeśli rzeczywiście rzucają się w oczy to też bym odsyłał. I wciąż nie wiem o ile koledze się wydaje ta obniżka powinna być. 5zl czy 50zl?
Opryski to na polu można zrobić....:p
Jak ktoś nie potrafi sam zrobić to w 50zł się nie zmieści zlecając to komuś....

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.163 98 2
@Spacerowicz . Niedoróbki zawsze się znajdą. Pokaz mi choćby jeden wagon ACME do Kiepury czy Papugi (innych nie mam) w którym coś nie odpadło, nie oderwało. Też odsyłałem (chyba do Niemiec) bo mi nie odpowiadało. Pan mi zas powiedział że wszystkie tak maja więc mogę poprosić o zwrot. I tyle
Ten wątek dotyczy wagonów ROBO... Kiepury nigdy nie miałem, moje papugi były ok.
Jeżeli po raz kolejny trafia mi się ukryty "bubel" (mam tu na myśli wagony osobowe ROBO), to siłą rzeczy w konsekwencji zaprzestaje ich dalszego nabywania- cierpliwość ma swoją granice. Nie mam chęci i czasu na ich naprawy (a raczej maskowanie niedoróbek), reklamowania drogą wysyłkową (żeby to była jeszcze jakaś gwarancja, że za pierwszym razem wszystko będzie ok). Nie czepiam się ROBO, bo tak samo zrobiłbym w przypadku innego producenta. To niestety drogie hobby.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.369 473 107
ROBO już jakiś czas temu zapowiadał obniżenie jakości wykonania modeli, bez obniżenia ich ceny. O, tu...

Proszę wziąć pod uwagę jeszcze jeden aspekt.
Wagony zostały wykonane prawie bezbłędnie i są bardzo wysokiej jakości - w przyszłości następne wersje "Y-ów" mogą już nie być tak dobre jak obecne wypusty - fabryka, gdzie zostały wyprodukowane niestety zmieniła branżę.