• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Pierwszy to 211010/211011, dwa pozostałe to dwie dwójki, z ryflowanym i z gładkim dachem.
Można będzie zbudować skład z epoki IVc-II (druga połowa lat 80-tych XX w.):

1) wydany już wagon kuszetka 110Ac bez oznaczenia klasy stacja Gdynia rew. 1987
2) wydany wagon kuszetka 110Ac z namalowaną klasą /inny numer boczny/ stacja Gdynia, rew. 1987
3) wydany teraz wagon 1 klasy 112Ag stacja Gdynia, rew 1987
4) wydany kiedyś wagon niebieski Wars Tillig serii WLABd (typ Gorlitz79 ? ) stacja Gdynia rew. 1987
5) planowany wagon 2 klasy (w domyśle 111A ze stacji Gdynia) z ryflowanym dachem
6) planowany wagon 2 klasy (w domyśle 111A ze stacji Gdynia) z gładkim dachem

+ do tego podpiąć można by EU07-400 Schlesienmodelle stacja Gdynia (fabryczny) produkcja 1986... na PKP od 30/04/1986.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Jest jeszcze jeden wagon pasujący do gdyńskiego składu, Robo 112Ag nr 2110110, rewizja 30.11.1987.
Zalinkuj który to, bo coś mi nie pasuje co piszesz.... obecnie wydany model 112Ag z epoki IVc ma rewizję 87.07.03. Był wydanie kiedyś taki model z innym numerem?

Ostatnio edytowane:

stranski

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
430 4 0
Zalinkuj który to, bo coś mi nie pasuje co piszesz.... obecnie wydany model 112Ag z epoki IVc ma rewizję 87.07.03. Był wydanie kiedyś taki model z innym numerem?
Tak był taki :
20210401_224811.jpg

Robo nr 2110110 z rewizją 30.11.87. Wagon by w wersji limitowanej wypuszczony niedługo po pierwszych wagonach 1 kl z ICC. Siedzenia miał niebieskie, niepomalowane ramy drzwi przedziałowych i to trzeba było przerobić .
Ja to zrobiłem tak :
20210401_213537.jpg

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Tak był taki :
Zobacz załącznik 825523
Robo nr 2110110 z rewizją 30.11.87. Wagon by w wersji limitowanej wypuszczony niedługo po pierwszych wagonach 1 kl z ICC. Siedzenia miał niebieskie, niepomalowane ramy drzwi przedziałowych i to trzeba było przerobić .
Ja to zrobiłem tak :
Dzięki wam za info. Nie wiedziałem o jego istnieniu... umknęło mi to jakoś... widać szybko przyszedł, szybko wyszedł :)
Kolego @stranski .... fajnie wyszło ci to malowanie (y)

@Valec --- spoko katalog zalinkowałeś. Dzięki :kawa:

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Dzięki za wskazanie stronki.... ale gdzie tam jest info, że od 1984? Jest jakiś rok podany ale 1985. Poknocieś chyba odnośnik.... rzuciłem na niego okiem i powinno być KwSzP.Info - Ryflowane dachy wagonów pasażerskich

Partia wagonów powinna być poprawiona jeśli chodzi o żółte pasy. Ramki co by z nimi nie robić lepsze nie będą, są markery ze srebrną farbką.
Potwierdzam. Marker może się przydać. Wczoraj w odebranym 112Ag z epoki IVc niektóre ramki mają niedomalowania w górnej części. Ale jak to czasem powtarzam... da się to przeżyć. Wagon ogólnie fajowy, a ryfle na dachu - mimo, że pisano tu o mankamentach związanych z za bardzo rzucającymi się w oczy poprzecznymi do niech łączeniami "blach" - w rzeczywistości też są do przełknięcia. Na zdjęciach wszystko 2 x 'bardziej' na NIE wygląda.... ale to tylko moje zdanie. Pozostaje czekać na dwa kolejne wagony (111A) do składu z epoki IVc - o czym wspominał Robo na swoim profilu FB.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
Nie wiem czy to najlepsze miejsce, ale skoro producent lubi międzynarodowe inpsiracje: na forum Drehscheibe jest dyskusja o zestawieniu pociągu Paryż-Frankfurt-Drezno-Warszawa, to byłby ciekawy temat dla @robo:
Wwa-FfM.jpg

EU07 zapewnia Piko (96373), z wagonami DB nie powinno być problemu. Wagony z Grochowa to z resztą chyba najlepszy przydział do zestawiania zarówno składów krajowych jak i zagranicznych.
Pytanie dodatkowe: co ciągnęło od Jeleniej do Zgorzelca/Görlitz? Niemieckie forum wspomina o BR118 i BR132 z Bw Görlitz, ale nie kojarzę ich używania na Dolnym Śląsku (co innego pociągi do Poznania i Szczecina).

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.300 504 30
z wagonami DB nie powinno być problemu
Wbrew pozorom, z wagonami DB może być pewien kłopot. Były to wagony z najstarszej serii wagonów X, pochodzące jeszcze z końca lat 1950. Charakteryzowały się wąskimi oknami przedziałów i jednoskrzydłowymi (nie łamanymi, jak późniejsze konstrukcje!) drzwiami wejściowymi. Większość dostępnym modeli wagonów DB to nieco późniejsze wersje, już z łamanymi drzwiami. O ile wiem, modele tych najstarszych wagonów w wersji ABm (1/2 kl.) i BDm (2 kl. z częścią bagażową) produkowała niegdyś tylko firma ADE, a 10-15 lat temu L.S. Models, oczywiście niekoniecznie z pasującymi przydziałami, o datach rewizji nie wspominając. Obecnie takie modele oferuje Piko, ale na stronie producenta są tylko w malowaniu oliwkowych. We wcześniejszym katalogu 2020 był wagon ABm223 w pasującym malowaniu oceanblau-beige, ale nie mam wcześniejszych katalogów, żeby sprawdzić, czy był też wagon BDm w tym malowaniu. Tak, że przy dobieraniu modeli wagonów DB do tego pociągu trzeba trochę uważać. Swoje modele pokazałem tu. W innym wątku na forum dyskutowaliśmy też o samym pociągu Warszawa - Lipsk - Frankfurt n. M. (Paryż), ale nie znajdę teraz tego wątku.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
W innym wątku na forum dyskutowaliśmy też o samym pociągu Warszawa - Lipsk - Frankfurt n. M. (Paryż)
Faktycznie, temat poruszany kilkukrotnie:
http://forum.modelarstwo.info/threads/modele-kolei-wschodnioniemieckich-dr.16948/post-639017
http://forum.modelarstwo.info/threads/modele-kolei-wschodnioniemieckich-dr.16948/post-639861
http://forum.modelarstwo.info/threads/modele-kolei-wschodnioniemieckich-dr.16948/post-640628
http://forum.modelarstwo.info/threads/modele-kolei-wschodnioniemieckich-dr.16948/post-648041
Tym bardziej widać, że jest zainteresowanie, skoro warca jak bumerang :)
Skoro @PIKO Polska ma formy wszystkich potrzebnych modeli, to może lepiej przenieść do innego wątku ;)

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.369 473 107
Wbrew pozorom, z wagonami DB może być pewien kłopot. Były to wagony z najstarszej serii wagonów X, pochodzące jeszcze z końca lat 1950. Charakteryzowały się wąskimi oknami przedziałów i jednoskrzydłowymi (nie łamanymi, jak późniejsze konstrukcje!) drzwiami wejściowymi. Większość dostępnym modeli wagonów DB to nieco późniejsze wersje, już z łamanymi drzwiami. O ile wiem, modele tych najstarszych wagonów w wersji ABm (1/2 kl.) i BDm (2 kl. z częścią bagażową) produkowała niegdyś tylko firma ADE, a 10-15 lat temu L.S. Models, oczywiście niekoniecznie z pasującymi przydziałami, o datach rewizji nie wspominając. Obecnie takie modele oferuje Piko, ale na stronie producenta są tylko w malowaniu oliwkowych. We wcześniejszym katalogu 2020 był wagon ABm223 w pasującym malowaniu oceanblau-beige, ale nie mam wcześniejszych katalogów, żeby sprawdzić, czy był też wagon BDm w tym malowaniu. Tak, że przy dobieraniu modeli wagonów DB do tego pociągu trzeba trochę uważać. Swoje modele pokazałem tu. W innym wątku na forum dyskutowaliśmy też o samym pociągu Warszawa - Lipsk - Frankfurt n. M. (Paryż), ale nie znajdę teraz tego wątku.
Czy ten bagażowy to nie będzie model PIKO 59629 ?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.300 504 30
Chyba tak, ale po wpisaniu tego numeru w Google pokazuje się też wagon bagażowy (bez części przedziałowej 2 klasy). W składzie omawianego pociągu był wagon mieszany, bagaż/2 kl.

pils_jul

Użytkownik
Reakcje
110 26 2
Nie wiem czy to najlepsze miejsce, ale skoro producent lubi międzynarodowe inpsiracje: na forum Drehscheibejest dyskusja o zestawieniu pociągu Paryż-Frankfurt-Drezno-Warszawa, to byłby ciekawy temat dla @robo:
Zobacz załącznik 826628
EU07 zapewnia Piko (96373), z wagonami DB nie powinno być problemu. Wagony z Grochowa to z resztą chyba najlepszy przydział do zestawiania zarówno składów krajowych jak i zagranicznych.
Pytanie dodatkowe: co ciągnęło od Jeleniej do Zgorzelca/Görlitz? Niemieckie forum wspomina o BR118 i BR132 z Bw Görlitz, ale nie kojarzę ich używania na Dolnym Śląsku (co innego pociągi do Poznaniai Szczecina).

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.369 473 107