• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.322 504 30
A czy żeby się z czymś zgadzać bądź nie zgadzać, to musi to być "tak kontrowersyjne"? Po prostu nie zgadzam się ze zdaniem Kolegi i kropka, nie twierdzę, że to zdanie jest kontrowersyjne. Cała ta dyskusja powinna wylądować w śmietniku...

Rumcajs-wrocek

Znany użytkownik
Reakcje
258 5 0
Podoba Ci się ? Jeżeli tak, to w czym problem? Kilku osobą się nie podoba i wyrażają tutaj swoje zdanie. Czy TY musisz się godzić ma nie ? Dla mnie ryfle są do przyjęcia, podkreślają dach ! Również łączenie arkuszy jest do przyjęcia. Dla mnie jest OK. Takie jest moje zdanie i tego się trzymam. To mnie to ma sprawiać "przyjemność" ta "zabawa"

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.158 131 19
I wszystko jasne, dlatego chciałem aby ktoś porównał z acme, czyli wg mnie acme wypada gorzej niż robo,ryfle są tej samej grubości w acme jak dla mbie, a w robo poprzeczne są subtelniejsze
Tylko jaki sens ma porównywanie dwóch wagonów zupełnie innych typów/konstrukcji? To tak jakby porównywać "ryfle" na "siódemkach" typu 303E i na "Trabantach" (niemieckich lokomotywach serii 243 DR / 143 DB AG) - jedne i drugie mają blachy poszycia z przetłoczeniami, ale mogą być różne! Ocenianie jednych na podstawie drugich jest błędem.

Rozumiem chęć "obronienia" imitacji spoin w modelach firmy ROBO, ale nie tędy droga - może w pierwowzorach modeli firmy A.C.M.E. łączenie blach było inne, a może po prostu producent się nie przyłożył. Model zawsze należy porównywać z oryginałem. Przy ocenie zaś należy uwzględnić efekt finalny (odbiór końcowy), zgodność z pierwowzorem, kompromis modelarski. Z tego co zrozumiałem w przypadku modeli wagonów standardu Y firmy ROBO z ryflowanymi dachami możemy mówić o dobrym odbiorze dachu (nie mylić z dostatecznym lub bardzo dobrym), niezgodności z pierwowzorem (w kwestii dokładnego przeskalowania) wynikającej z przyjętego modelarskiego kompromisu.

Wniosek jest taki, że można to było zrobić lepiej, ale tak jak jest nie jest źle - nie ma "tragedii". Jednym efekt końcowy się podoba, innym nie - każdy ma prawo do własnej indywidualnej oceny. Cieszy fakt, że w ogóle pojawiły się modele wagonów z imitacją przetłoczeń blach poszycia dachowego.

Reakcje
212 87 35
Sens jest taki,że na forum wszyscy szkalują nowy model robo i mają do tego prawo,ale warto się zastanowić i porównać go z innym producentem,może i lepszym,i zobaczyć czy tak naprawdę jest sens obrzucać gówn.. Robo za przetłoczenia,robo uzyskał taki kompromis i nawet efekt jest lepszy niż w przypadku acme

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.322 504 30
Sens jest taki,że na forum wszyscy szkalują nowy model robo i mają do tego prawo,ale warto się zastanowić i porównać go z innym producentem,może i lepszym,i zobaczyć czy tak naprawdę jest sens obrzucać gówn.. Robo za przetłoczenia,robo uzyskał taki kompromis i nawet efekt jest lepszy niż w przypadku acme
Nikt tu nikogo nie szkaluje, a tym bardzie nie obrzuca g...m. Kolega darekgd chyba nie rozumie znaczenia słowa "szkalować", a używanie wyrazu na g jest po prostu niegrzeczne (żeby powiedzieć tylko tyle). A porównywanie dwóch różnych modeli różnych oryginałów nie ma sensu, o czym pisał już kolega @Remaj12.

Reakcje
212 87 35
Nikt tu nikogo nie szkaluje, a tym bardzie nie obrzuca g...m. Kolega darekgd chyba nie rozumie znaczenia słowa "szkalować", a używanie wyrazu na g jest po prostu niegrzeczne (żeby powiedzieć tylko tyle). A porównywanie dwóch różnych modeli różnych oryginałów nie ma sensu, o czym pisał już kolega @Remaj12.
Dlaczego nie ma sensu? Przy wyborze samochodu lub innych rzeczy dnia codziennego to też nie ma sensu? Może to różni producenci, różne typy wagonów,ale tez szczegół jest wspólny,można go porównać techniki i efekt końcowy

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.322 504 30
Dlatego, że porównujemy rzeczy nieporównywalne.
tez szczegół jest wspólny
Ten szczegół może wyglądać różnie w różnych prawdziwych wagonach - chyba, że mamy 100% pewności, że zarówno grubość ryfli, jak i sposób łączenia blach poszycia dachu są identyczne w tych wagonach - ja takiej pewności nie mam. A to, że są podobne, to dla mnie za mało, jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach.

Reakcje
212 87 35
Dlatego, że porównujemy rzeczy nieporównywalne.

Ten szczegół może wyglądać różnie w różnych prawdziwych wagonach - chyba, że mamy 100% pewności, że zarówno grubość ryfli, jak i sposób łączenia blach poszycia dachu są identyczne w tych wagonach - ja takiej pewności nie mam. A to, że są podobne, to dla mnie za mało, jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach.
Jak nieporównywalne? A kto mi zabroni porównać linię stylistyczną malucha i ferrari? Jak kupujesz lodówkę to też nie porównywujesz i nie oceniasz parametrów i jakości?

el14

Aktywny użytkownik
Reakcje
139 17 0
Ech, każdy porównuje co chce i jak chce, po to m. in. są fora internetowe. Jak komuś nie pasuje to niech zamknie forum dla swojej najbliższej gromadki i porównuje tylko to co można i w ogóle pisze to co jest na temat. Wieczne jęczenie.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.322 504 30
Zemsta jest słodka, Kolego @el14, nieprawdaż? :D Dwie reakcje "nie zgadzam się" na wcześniejsze moje, tylko dlatego, że ja dałem taką ostatniej wypowiedzi Kolegi... No, jakoś to chyba przeżyję. ;)

PS. Ciekawe, dlaczego kolega @el14 nie dał oceny "nie zgadzam się" wpisowi kolegi @Remaj12, który napisał mniej więcej to samo, tylko dokładniej i obszerniej.