• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów pasażerskich typu 101A/102A

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.857 468 99
Odnosi się, ale to takie słabe odniesienie - nie wierzę, że taka DOKP była na pudle - taki błąd to może popełnić ktoś z południa kraju, ale nie lokalnie, to coś więcej niż literówka
A masz dowód? W dokumentacji jest źle jak mówi Pan Robert. A tą dokumentację chyba ktoś wypełniał i też można by zarzucić, że nie był to ktoś z północy (a może był?). Ja bym się czepiał jedynie koloru dachu. Pytanie czy w epoce III bezpieczniej by nie było gdyby dach jednak był raczej szary, a nie oliwkowy, skoro zdjęć wagonu i tak nie ma.

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
5.876 48 2
Ahm czyli kolejny z rzędu "rodzynek" w wykonaniu Robo, co powoli staje się tradycją. :D Widać lubi to. :D
Znów domniemania, znów zastanawianie się czy tak było, znów "a może było, a może nie", znów poczekamy na wyjaśnienie Pana Etmanowicza na ramach ŚK?
Mniej zachodu by było gdyby wypuścili wagon z prawidłowym opisem i prawidłowo naniesioną numeracją. Nikt by nie dociekał czy tak było w dokumentacji, bo nikomu by to nie przyszło do głowy. Byłoby "jak Pan Bóg przykazał".
Piszę taki komentarz, bo miałem ochotę na ten model, ale nie w takim wydaniu. Liczyłem na poprawki, ale... Niby człowiek wiedział, a jednak się łudził.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.005 93 3
A ja uważam, że to nic innego jak brak znajomości tematu, który wychodzi właśnie w takich sytuacjach jak powyższy przykład DOKP Gdynia lub EN57 który jest "ze stacji", a nie lokomotywowni.
Oczywiście dotyczy to także zbieraczy, którzy nie zwracają kompletnie uwagi na RIC, RIV, w IV epoce mają 100% wagonów towarowych PKP.
Im więcej osób, które nie mają wiedzy z gruntu lub literatury zbiera lub projektuje modele, tym będzie więcej takich kożuchów z kwiatkami.

Reakcje
152 29 2
A masz dowód? W dokumentacji jest źle jak mówi Pan Robert. A tą dokumentację chyba ktoś wypełniał i też można by zarzucić, że nie był to ktoś z północy (a może był?). Ja bym się czepiał jedynie koloru dachu. Pytanie czy w epoce III bezpieczniej by nie było gdyby dach jednak był raczej szary, a nie oliwkowy, skoro zdjęć wagonu i tak nie ma.
W epoce III to nie malowano dachów w kolorze oliwkowym, Co ma tu bezpieczeństwo do kolorystyki. Robo maluje modele tak ,bo " kasa misiu,kasa ", a klienci w większości i tak nie wiedzą jak wyglądał tabor w III epoce.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.857 468 99
W epoce III to nie malowano dachów w kolorze oliwkowym, Co ma tu bezpieczeństwo do kolorystyki. Robo maluje modele tak ,bo " kasa misiu,kasa ", a klienci w większości i tak nie wiedzą jak wyglądał tabor w III epoce.
Misiu, pisząc, że :"bezpieczniej" miałem na myśli to, że pomalowanie dachu modelu wagonu z epoki III na kolor szary dało by bardziej wiarygodny model /w przypadku braku kolorowej fotki tego egzemplarza z epoki/, niż pomalowanie dachu (całego wagonu) na oliwkowo, co charakteryzowało bardziej wagony z epoki IV, szczególnie IVc, ale nie z epoki III.

Reakcje
55 3 0
Gdynia w dokumentach jest prawdopodobna, bo Gdańsk Gł. jest stacją przelotową a w Gdyni jest wagonownia. Ale żeby zrobić napis Gdynia to trzeba by wykonać specjalnie szablon. No chyba że jakaś piękna studentka gdańskiej ASP była wtedy na praktykach w wagonowni i namalowała z ręki.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.590 44 7
Gdynia w dokumentach jest prawdopodobna, bo Gdańsk Gł. jest stacją przelotową a w Gdyni jest wagonownia. Ale żeby zrobić napis Gdynia to trzeba by wykonać specjalnie szablon. No chyba że jakaś piękna studentka gdańskiej ASP była wtedy na praktykach w wagonowni i namalowała z ręki.
Ale tu nie chodzi o stację (bo wagon jest ze stacji Lębork), a DOKP!

No, jest źle w dokumentacji - jaka jest szansa, że dokumentacja poprawnie powiela błąd z wagonu?

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.857 468 99
No, jest źle w dokumentacji - jaka jest szansa, że dokumentacja poprawnie powiela błąd z wagonu?
Bez dowodów to tylko można sobie pogadać jak było na wagonie. Za to ciekawą uwagę wtrącił kolega @Tsmolinski , który zauważył, że tak szablonowo odwzorowany napis na modelu mógł w oryginale pochodzić z szablonu. Pytanie czy ktoś wykonał by szablon dla nieistniejącej DOKP... :) chyba, że jak zauważył kolega... "piękna studentka". I tu zaczynają się "historie żółtej ciżemki" dotyczące tego modelu. Chyba nie warto dalej w to brnąć lecz mając na uwadze to wszystko w ciszy, zaciskając dłonie i ocierając pot z czoła podjąć decyzję - kupić czy nie kupić.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.931 583 107
Bez dowodów to tylko można sobie pogadać jak było na wagonie. Za to ciekawą uwagę wtrącił kolega @Tsmolinski , który zauważył, że tak szablonowo odwzorowany napis na modelu mógł w oryginale pochodzić z szablonu. Pytanie czy ktoś wykonał by szablon dla nieistniejącej DOKP... :) chyba, że jak zauważył kolega... "piękna studentka". I tu zaczynają się "historie żółtej ciżemki" dotyczące tego modelu. Chyba nie warto dalej w to brnąć lecz mając na uwadze to wszystko w ciszy, zaciskając dłonie i ocierając pot z czoła podjąć decyzję - kupić czy nie kupić.

Oj kolega bardzo nie lubi jak się dyskutuje o notorycznych błędach w modelach robo :niepewny:

eSeMzOp

Nowy użytkownik
Reakcje
29 0 0
Obejrzałem filmik producenta dotyczący ryflaka 1 kl ep. III z Lęborka i mam pewne spostrzeżenia o których jeszcze chyba nikt nie wspomniał. Czy oznaczenia 1 klasy nie powinny być umieszczone również w pobliżu środkowych drzwi (między 1 a 2 oknem z obu stron) a przede wszystkim czy na lewo od środkowych drzwi, przed pierwszym oknem nie powinien być napis PKP ?

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.709 95 1

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.857 468 99
Oj kolega bardzo nie lubi jak się dyskutuje o notorycznych błędach w modelach robo :niepewny:
Nieprawda. Napisałem przecież że powinno być "formalnie" DOKP Gdańsk, tylko skoro w dokumentacji jest DOKP Gdynia, a Robo wyszedł z takiego, a nie innego założenia i zrobił jak zrobił, to jest jak jest.... i weź teraz udowodnij jak było na realnym wagonie. Zresztą potem nadmieniłem, że wykonanie napisu na wagonie jest "szablonowe". Czy ktoś by zrobił szablon kiedyś dla nieistniejącej DOKP? Stąd m.in. cytowałem zadanie o "studentce" i także pisałem, że oliwkowy dach w wagonie ROBO z III epoki też jest mało przekonujący, nawet w przypadku braku zdjęć. Czy więc można wysnuć wniosek, że nie lubię krytykować Robo? No chyba raczej nie... Robo to dla kolegi chyba jakiś konik, że taki wrażliwy na tym punkcie i trochę "się czepia" mnie w tym względzie.

Pewności nie mam, ale to mi wygląda na uwalony od brudu i sadzy dach.
Widać niektórzy patrzą na czarno białe zdjęcia i widzą kolory :) Też myślę jak ty. Oszczędności co do farby szarej zaczęły się w głównie w epoce IVc --- np. w ZNTK Pruszków zaczęto "Bipy" malować całe na oliwkowo. Zrezygnowano nawet z białych, ozdobnych pasów na wagonach bo łatwiej i szybciej będzie.

Ostatnio edytowane: