• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów pasażerskich typu 101A/102A

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.316 64 5
Kolor dachów wraca jak bumerang , kiedyś już to było wyjaśniane. Dachy zasadniczo były szare ,pod koniec eksploatacji danego typu już aż tak bardzo się nie wysilano ,szczególnie pod koniec lat 80-tych i na początku 90-tych. Druga sprawa ,że wagony były myte z poziomu gruntu i zwykłymi szczotkami ,myto zasadniczo pionowe ściany ,a to co było pochylone już nie . To ile czasu było potrzebne żeby z szarego zrobił się brązowo czarny, od kilkunastu tygodni lub może więcej. Szare dachy miały się mniej nagrzewać latem ,szczególnie było to odczuwalne na górnym pokładzie wagonu Bipa .

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.798 465 99
Ciekawa teoria, kolejna, że z czarno-białego zdjęcia można cokolwiek wywnioskać o kolorze oryginału. :D
Dokładnie...
Wracając do tematu epoki III i oliwkowych dachów na wagonach znalazłem taki ciekawy tryptyk. Mieszanka dachów szarych i zielonych. Dla każdego coś miłego. W tle Zieleniak w Gdańsku. Budowę rozpoczęto 1965 r. zakończono w 1971 r.
Jestem pełen podziwu nad kolejną osobą która patrząc na czarno białe zdjęcia wysnuła wniosek o malowaniu dachu.
Pewności nie mam, ale to mi wygląda na uwalony od brudu i sadzy dach.
Dziwne, że takiej opcji nie widzą osoby w pewny sposób pisząc o kolorze dachu na czarno białych zdjęciach. Nie można oczywiście wykluczyć że w składzie z epoki III był jakiś "margines marginesu" z dachem w kolorze oliwki (jak zauważył kolega @KoVaL ) ale pisanie tego ze 100% pewnością pokazując czarno białe fotografie z epoki jest nadinterpretacją moim zdaniem.

Ostatnio edytowane:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.209 49 4
To tutaj kilka próbek. Sam nie lubię dachów oliwkowych i takich wagonów nie kupuję ale jak już nic innego nie ma to albo podmiana dachu jak się da albo w ostateczności przemalowanie.

1. Niestety, wagony zwężaki mają dachy chyba oliwkowe i ryflaki poniżej chyba też - rok 1969
dach1 rok 1969.jpg

dach2 rok 1969.jpg

A tu dach popielaty
dach3.jpg

no i konia z rzędem jaki dach ma wagon za Pm-ką, jaki ma kolor sam wagon jak i tender Pm-ki. ok 1968?
dach4 rok1968.jpg

i dla wprawnych w odgadywaniu koloru z fotki czarnobiałej fotka z około 1957/58 rok?
dach5 rok1957.jpg

i nasza EU07 z 1968 roku, gdzie wiemy jaki miała kolor dachu i kolor ciemnej zieleni.
dach6  rok1968.jpg

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.980 629 30
wagony zwężaki mają dachy chyba oliwkowe i ryflaki poniżej chyba też - rok 1969
A gdzie można zobaczyć takie rewelacyjne zdjęcia z tamtych lat?

Pm2 ma moim zdaniem tender czarny, ale wypłowiały i matowy od brudu. awahon pocztowy jest oliwkowy, a dach może być ciemnoszary i matowy, ale może też być oliwkowy.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.209 49 4
A gdzie można zobaczyć takie rewelacyjne zdjęcia z tamtych lat?

Pm2 ma moim zdaniem tender czarny, ale wypłowiały i matowy od brudu. awahon pocztowy jest oliwkowy, a dach może być ciemnoszary i matowy, ale może też być oliwkowy.
Oprócz trzeciego zdjęcia są to moje zbiory. Może za kilka lat w książce o poznańskim węźle nad którym pracuję. Oprócz tego trzeciego pozostałe to Poznań.

Reakcje
18 2 6
Pytanie do Kolegów którzy mają wiedzę o wagonach III epoki.
Dzisiaj wyjąłem z pudełka ryflaka z stacji Lębork ostatniego wypustu Robo.
W celu obejrzenia dokładnego stanu modelu.
No i pierwsze co zauważyłem to wózki.
Ano takie same jak w wagonach Y Robo.
Porównałem z wagonami 111A,110A i najstarsze przydzialem z "Odry",no i toczka w toczkę.
Z tego co wiem wózki 4Anc to były projektowane gdzieś na początku lat 60 tych XX wieku i zastosowano w wagonach 104A które były produkowane 1962-1968.
Ale Ryflak z datą rewizji 1965r miał takie wózki. Stąd pytanie,ale nie żebym wtykał jakiś błąd.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.209 49 4
Niestety - nie pierwszy raz :cenzura: - jest Pan całkowicie w błędzie :( .

Zobacz załącznik 1147925

Jeśli to jest ciemny popiel :rolleyes: , to ja jestem kobietą o_O !
Może zmieniłeś płeć. To Twoja sprawa skoro tak piszesz. Ale szyny też nie są szare tylko jaskrawo brązowe. wpadające w miedź czy jak nazwać - w każdym razie nie takie jakie widzi się na kolei. Jak nie popiel to jaki kolor ma dach? Dla mnie jak napisałem jest to ciemny popiel, a może jednak oliwka? A zamiast się wyśmiewać wystarczy napisać jaki, a nie bawić się w przedszkolaka.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.871 173 19
Może zmieniłeś płeć. To Twoja sprawa skoro tak piszesz. Ale szyny też nie są szare tylko jaskrawo brązowe. wpadające w miedź czy jak nazwać - w każdym razie nie takie jakie widzi się na kolei. Jak nie popiel to jaki kolor ma dach? Dla mnie jak napisałem jest to ciemny popiel, a może jednak oliwka? A zamiast się wyśmiewać wystarczy napisać jaki, a nie bawić się w przedszkolaka.
Gdzież wyśmiewam? Z tego co czytam to Pan mnie tu od przedszkolaka... pyta Pan jaki kolor - napisałem we wcześniejszym wpisie - taki jak kolor środkowego pasa, czyli ciemnozielony. Wiadomo, że fotografia nie jest najlepszej jakości, ale w ogóle nie rozumiem jak można mieć na jej podstawie wątpliwości jakiego koloru był dach w EU07-025...