• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów pasażerskich typu 101A/102A

Reakcje
139 6 0
Kto zabrania biednemu bogato żyć? Jest tyle firm modelarskich, że każda może zrobić swoją wersję ryflaków. 43A czeka na swój model. ROBO robi ładne i dopracowane modele nie tylko ryflaków.
I kilka zdjęć z nowego seta.

Załączniki

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
187 10 0
Piękne modele jarocińskich 101A, pamiętam te wagony stojące przy peronie 1 dworca w Czempiniu, sprzęgnięte z TKt48 lub Ol49 z pociągami do Jarocina lub Śremu...zestaw kupiony oczywiście

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.351 16 0
2."Ryflak" 102Aa, PKP 1kl, stacja Lębork DOKP Gdynia - taki opis jest na modelu jak widać na załączonym zdjęciu. Czy nie powinno być DOKP Gdańsk ??????
351020 – bez oświetlenia:
351021 – oświetlenie ROBO 2.0 do Ryflaków bez końca składu

3. "Ryflak" 102Aa, PKP 1kl, stacja W-WA SZCZĘŚLIWICE
351030 – bez oświetlenia
351031 – oświetlenie ROBO 2.0 do Ryflaków bez końca składu

4."Ryflak" 102Aa, PKP 1kl, stacja OLSZTYN GŁ.
351040 – bez oświetlenia
351041 – oświetlenie ROBO 2.0 do Ryflaków bez końca składu
Czy ktoś może mi potwierdzić, czy powyższe modele "ryflaków" typu 102Aa, nadawałyby się jako dawcy na konwersję wagonów SKPL?
Flickr
https://s20.flog.pl/media/foto/kontomasza_7575bb28fdbd724d4fafda268721f8be.jpg

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.589 42 7

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 431 7
Jeszcze mam jedną propozycję odnośnie dalszych wypustów "ryflaków" - może zatrudnić "głównego specjalistę do prostowania poręczy", bowiem nie jest to mocny punkt w wykonaniu modelu. Czasami trzeba poświęcić sporo czasu i precyzji aby doprowadzić poręcze "do pionu"...

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
731 6 1
Tak są to błędy merytoryczne. Kilka stron wstecz była o tym mowa, zaraz po zapowiedziach i towarzyszącej im wizualizacji. Co tu jest do rozumienia albo nie? I tak, trochę szkoda, bo fantazyjny przydział albo schemat oznaczeń sprzed prawie dekady nie mieszczą się w definicji „kompromisu modelarskiego”.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.786 465 99
Kilka stron wstecz była o tym mowa, zaraz po zapowiedziach i towarzyszącej im wizualizacji. Co tu jest do rozumienia albo nie?
Spokojnie. Nie czytałem, ale już doczytałem i obejrzałem filmik Robo o tym wagonie. Fakt, że napis DOKP Gdynia wydaje się błędny, ale sam wiele razy widziałem róznie oznaczone przydziały na wagonach i lokomotywach, więc cholera wie jak to było, skoro nawet w dokumentacji ktoś wpisał DOKP Gdynia....
Fakt... W zwykłej Wikipedii można wyczytać, że zaraz po wojnie, gdy tworzono te dyrekcje kolei to nie było takiej jak DOKP Gdynia. Robo umieszczając nawet w miniaturze do filmiku informację o DOKP Gdynia najwyraźniej wyszedł z takiego a nie innego założenia, tym bardziej, że zdjęć tego egzemplarza nie ma.

Wikipedia:

Lista Dyrekcji Okręgowych Kolei Państwowych została ostatecznie ustalona dnia 29 sierpnia 1946 – zgodnie z uchwałą Rady Ministrów. Powstało 10 dyrekcji (kolejno od 1 są to): Warszawa, Lublin, Kraków, Katowice, Łódź (zlikwidowana z dniem 1 lipca 1958 r. na mocy zarządzenia Ministra Komunikacji z 6 listopada 1957 r.), Wrocław (w 1945 miała siedzibę w Kluczborku), Poznań, Szczecin (tymczasowo z siedzibą w Szczecinku), Gdańsk (do końca sierpnia 1945 r. miała siedzibę w Bydgoszczy) oraz Olsztyn (o numerze 0, do 1945 miała ona siedzibę w Białymstoku, zlikwidowana w 1962).

Potem znowu to zmieniono, na DOKP Centralna, DOKP, Zachodnia, DOKP Wschodnia, DOKP Północna... itd....

Na filmiku o modelu pan Robert mówi, że w dokumentacji ktoś wtedy już wpisał DOKP Gdynia... więc skoro w dokumentach jest źle to kto wie jak było na wagonie....

Ostatnio edytowane: