Kilka stron wstecz była o tym mowa, zaraz po zapowiedziach i towarzyszącej im wizualizacji. Co tu jest do rozumienia albo nie?
Spokojnie. Nie czytałem, ale już doczytałem i obejrzałem filmik Robo o tym wagonie. Fakt, że napis DOKP Gdynia wydaje się błędny, ale sam wiele razy widziałem róznie oznaczone przydziały na wagonach i lokomotywach, więc cholera wie jak to było, skoro nawet w dokumentacji ktoś wpisał DOKP Gdynia....
Fakt... W zwykłej Wikipedii można wyczytać, że zaraz po wojnie, gdy tworzono te dyrekcje kolei to nie było takiej jak DOKP Gdynia. Robo umieszczając nawet w miniaturze do filmiku informację o DOKP Gdynia najwyraźniej wyszedł z takiego a nie innego założenia, tym bardziej, że zdjęć tego egzemplarza nie ma.
Wikipedia:
Lista Dyrekcji Okręgowych Kolei Państwowych została ostatecznie ustalona dnia 29 sierpnia 1946 – zgodnie z uchwałą Rady Ministrów. Powstało 10 dyrekcji (kolejno od 1 są to): Warszawa, Lublin, Kraków, Katowice, Łódź (zlikwidowana z dniem 1 lipca 1958 r. na mocy zarządzenia Ministra Komunikacji z 6 listopada 1957 r.), Wrocław (w 1945 miała siedzibę w Kluczborku), Poznań, Szczecin (tymczasowo z siedzibą w Szczecinku), Gdańsk (do końca sierpnia 1945 r. miała siedzibę w Bydgoszczy) oraz Olsztyn (o numerze 0, do 1945 miała ona siedzibę w Białymstoku, zlikwidowana w 1962).
Potem znowu to zmieniono, na DOKP Centralna, DOKP, Zachodnia, DOKP Wschodnia, DOKP Północna... itd....
Na filmiku o modelu pan Robert mówi, że w dokumentacji ktoś wtedy już wpisał DOKP Gdynia... więc skoro w dokumentach jest źle to kto wie jak było na wagonie....