• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów pasażerskich typu 101A/102A

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.192 450 99
Ja bez żadnego trybu, ale ryflak STWR ma swój portret:
http://swr.podkarpackakolej.net/wagony/img/ryflak-2r.jpg

[2002-12-28] Zapomniany wagon Bh „ryflak” stoi obok urządzenia SUG na rozwadowskiej bocznicy. Wagon ma jeszcze na pudle napisy „Stacja Stalowa Wola Rozwadów”.

(...) w stanie wrakowym - połacie odchodzącej farby, rdzawe płaty, potłuczone szyby ale przydział był czytelny Stalowa Wola Rozwadów.

W ruchu na bank nie był spotykany od późnych lat 80, może robił za "klasę" tak jak doner* co jest w Skierniewicach (?)
*) Tak, w końcówce lat osiemdziesiątych z części osobowej na towarową jeździł poc. służbowy w postaci Ty2+doner.
A tu kilka zdjęć z czasów prehistorycznych: http://swr.podkarpackakolej.net/spec/pz kto wie może tam jest nasz bohater...
Dzięki za to info. To co napisałeś dolewa tylko oliwy do ognia wątpliwości jakie mam co do ryflaka "Stalowa Wola Rozwadów" z rewizją 1995.... że w tym roku jeździł jeszcze w normalnym ruchu. Zdjęcia z linku, który wrzuciłeś też pokazują ryflaki w normalnym ruchu... ale w latach 70-tych. Np. TO. (1975).
Ale cóż.... wszystko jest możliwe, zaś dotarcie do takich informacji do kiedy PKP je tam używało to już trochę sztuka dla wtajemniczonych. O ile znalazłem w Internecie fajną bazę taboru silnikowego podzielonego na poszczególne DOKP (+daty), tak co do wagonów nic nie znalazłem... Pozdro.

Ostatnio edytowane:

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
343 38 1
@Bipa966 Szkoda naszego czasu na tłumaczenia i wyjaśniania ludziom, którzy szukają tylko u nas najdrobniejszych błędów, w innych modelach tego już nie widzą." - tutaj raczej Twoich życzeń nie przeczyta.
To nie szukanie błedów na siłę, ale chęć poznania prawdziwej historii. Model powinien jak najlepiej odzwierciedlać oryginał.

Darek

Użytkownik
Reakcje
42 53 3
Eeeh. Jak dla mnie to detal. Model można uznać za realny (wg mnie).
No ale ponoć firma korzysta z najlepszego źródła informacji w tej materii. No chyba że już nie...?
Od jakiegoś czasu Pan Robo lawiruje, wmawia jakieś idiotyzmy o przydziałach, że można połączyć wagon ze Stalowej Woli oliwkowy z wagonami z Zagórza w malowaniu zielono/czerwono kremowym. Rarytas kolejny to wagon z Korsz, nawet na zdjęciu malowanie jest inne a okres ten sam. Niedługo okaże się, że można wg Robo specjalisty od Pkp połączyć boczniaki z Ic. Na zdjęciu wagon relacji korsze Skandawa, jakże podobny do oferowanych wagonów, podobieńsywo 110%
Screenshot_20231211-134504_Chrome.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.687 560 30
co to za mezalians na tym wideo?
Dlaczego "mezalians"? W tamtych latach niektóre wagony pomalowano wg nowego wzoru, w Wolsztynie były takie i ryflaki, i 120A. Jeździły w normalnych rozkładowych pociągach. Podobny "mezalians" można było zobaczyć w pociągach dalekobieżnych, nie wszystkie wagony przedziałowe od razu przemalowano na nowe barwy i zdarzały się składy mieszane.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.687 560 30
Słowo mezalians znaczy małżeństwo osób z różnych stanów, w dawnych czasach uważane za coś niestosownego. Mogę więc zrozumieć, że takie mieszanie wagonów w różnych malowaniach można żartobliwie nazwać mezaliansem. Ale z używaniem tego słowa do ogólnego określania wagonów w nowym (wtedy) malowaniu nigdy się nie spotkałem.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
860 90 3
Panowie... oliwkowe ryflaki z Białogardu pasują do:
a) 120A oliwkowych,
b) 120A kremowo-zielonych na 140 czyli 21-48,
c) 120A kremowo-zielonych zdegradowanych na 120 czyli 21-18,
d) ryflaków kremowo-zielonych,
e) wagonów przedziałowych 2 klasy z dachem gładkim,
f) wagonów przedziałowych 2 klasy z dachem ryflowanym,
g) bip 3 Bhp poznańskiej i chojnickiej,
h) od biedy 120A kremowo-zielonych zdegradowanych na 120 czyli 21-18 już w trumience,
i) nadchodzących wagonów 209Ca i Gbs, jako wagony bagażowe lub przesył po rewizji z ZNTK,
j) wagonów 110Ac z epoki Va st. mac. W-wa Grochów!

To jest skala h0 w V epoce, tu można* szaleć do woli.

* Nie dotyczy niewolników dat rewizji i przydziałów.

Ryflaki korszeńskie aż się proszą o podpięcie*:
a) węglarek 401W z Alberta,
b) krytych 23K od Rivarossiego,
c) chłodni z Tilliga.

*Przydałby się parowóz, ale SM42-1083 lub SP42-111 nie są złym wyborem.

Reakcje
123 3 0
Bardzo ciekawa dyskusja jeśli chodzi o ryflaki. Taki poziom emocji akcje przebijają chyba tylko akcje w Sejmie.
Dołożę i ja swoje 5 groszy. Jeśli ktoś ma ochotę zobaczyć ryflaki z nowej edycji stacja mac. Korsze to proponuje Youtube i wyszukać film pod tytułem Poland 1990 Dampflok Ty2-781 Korsze - Ketrzyn (.....)
Tam właśnie widać wagony, które Robo ma wypuścić w lutym. W którymś z KMiD jest też zdjęcie tych wagonów z parowozem na czele. To chyba numer z cz. III art. o SN61.

Reakcje
123 3 0
Ryflak w malowaniu SN61 pojawia się też w albumach "Parowozy" Dariusza Brodowskiego oraz "Wolna droga". Przy czym nie pamiętam, w którym albumie jest zdjęcie parowozu z ryflakami ale tylko jeden z nich jest dwu kolorowy. Na marigesie taki ryflak tylko z przydziałem do st. Olsztyn na przełomie lat 80 i 90 kursował w pociągu relacji Elbląg - Tolkmicko - Braniewo z tym, że tam jako koń pociągowy była już SP42.
Ciekawostką może też być fakt, iż w latach koniec 70 i 80 gdy na linii Elbląg - Tolkmicko - Braniewo oraz Braniewo - Orneta - Olsztyn kursowały SN61 to sprzęgane były one z wagonami w kolorze oliwkowym. Dopiero pod koniec lat 80 pojawiły się ryflaki w kolorze motorówek tyle, że na czele tych pociągów królowaly SP42 i 45.