• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów pasażerskich typu 101A/102A

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.960 627 30
Czyli Oi2 lub Pm będzie ok? I możnaby podpiąć chojnickie oliwkowe Bipy...
Pm2 na pewno, ale czy akurat z chojnickimi Bipami, nie wiem. Pm2 w latach 70. XX wieku jeździły głównie na trasie Kutno - Toruń - Bydgoszcz - Piła i ciągnęły zarówno ryflaki, jak i zespoły piętrowe.

Lucjan P

Aktywny użytkownik
Reakcje
345 14 0
Pm2 na pewno, ale czy akurat z chojnickimi Bipami, nie wiem. Pm2 w latach 70. XX wieku jeździły głównie na trasie Kutno - Toruń - Bydgoszcz - Piła i ciągnęły zarówno ryflaki, jak i zespoły piętrowe.
Napisałem z chojnickimi, bo mam akurat chojnickie oliwkowe. Generalnie Parowóz + oliwkowe bipy+ oliwkowe ryflaki będą ok. Daty i przydziały to inna sprawa, ale nikt mnie nigdy nie gonił z lupą po makiecie ,żeby sprawdzić. Oi2 też będzie tak myślę ok, bo one jeździły na liniach lokalnych w okolicach Tczewa, Malborka, czyli chojnickie Bipy na pewno też. A ryflaki? Muszę jeszcze poszukać z czym jeździł Ganz do Skórcza, lub Chojnic (jeśli w ogóle coś doczepiano) Pamiętam jeszcze stojącego u mnie na stacji Ganza na tej linii, choc ja nigdy nim nie pojechałem, to były to lata 80.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.960 627 30
A ryflaki? Muszę jeszcze poszukać z czym jeździł Ganz do Skórcza, lub Chojnic
Jak najbardziej, SN61 jeździły z ryflakami, a później także z wagonami 120A. A SN61 z Bipą też się zdarzały, w trakcji podwójnej: SN61+SN61+1 kl.+ Bipa, czasem jeszcze wagon pocztowy.

Lato 1991, pociąg z Chojnic przez Lipusz dojeżdża do Kościerzyny (bardzie interesował mnie sam Ganz, niż wagony):

12 (00)a.jpg

I rok później, Olpuch, pociąg z Kościerzyny w kierunku Bąka (dalszej trasy nie znam):

44 (31) Olpuch (a).jpg

Reakcje
2.929 583 107
Jak najbardziej, SN61 jeździły z ryflakami, a później także z wagonami 120A. A SN61 z Bipą też się zdarzały, w trakcji podwójnej: SN61+SN61+1 kl.+ Bipa, czasem jeszcze wagon pocztowy.

Lato 1991, pociąg z Chojnic przez Lipusz dojeżdża do Kościerzyny (bardzie interesował mnie sam Ganz, niż wagony):

Zobacz załącznik 1019595

I rok później, Olpuch, pociąg z Kościerzyny w kierunku Bąka (dalszej trasy nie znam):

Zobacz załącznik 1019596
SN61 i ryflaki pasują do siebie jak pieść do nosa. Gdyby powstał model tego pierwszego pojazdu to nawet na próbę nie zestawie tak brzydkiego składu ;)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.960 627 30
Znam to miejsce. To jest w okolicy wiaduktu na drodze do Borska.
Zgadza się:

44 (33) Olpuch (a).jpg

SN61 i ryflaki pasują do siebie jak pieść do nosa. Gdyby powstał model tego pierwszego pojazdu to nawet na próbę nie zestawie tak brzydkiego składu
Wizualnie może rzeczywiście nie najlepiej do siebie pasują, ale tak było. Bardziej pasujących wagonów chyba nigdy nie było. A model SN61 przecież powstał i to nie jeden. Poza produktami dwóch manufaktur są przecież wyroby MTB, może nie najlepsze, ale jednak. A co nieco da się w nich poprawić. ;)

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.163 45 1
Taka mała rewolucja (info z FB):
Robo_Twoj_Ryflak.jpeg

Widzimy Wasze komentarze pod zdjęciami Ryflaków

Dlatego ogłaszamy akcje "Mój Ryflak"
Zasady:
1. Wysyłacie dane do wagonu Ryflak na adres; kontakt@robo.eu.com - w tytule
"Mój Ryflak" !
2. Analizujemy materiały czy są wystarczające do odtworzenia w modelu.
3. Ogłaszamy 30 stycznia 2024r, który model/modele wybraliśmy oraz datę ukazania.
4. Osoba, która dostarczy nam materiały i wykonamy na ich podstawie model otrzymuje od nas model w prezencie.
Uwaga!
Nie bierzemy pod uwagę komentarzy pod postem. Zgłoszenia muszą być mailowo.

Niektórzy będą się mogli "wykazać".
Otwieramy okno i ptrzymy czy orły odlecą...

Załączniki

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.790 465 99
Taka mała rewolucja (info z FB):
Zobacz załącznik 1019685

Widzimy Wasze komentarze pod zdjęciami Ryflaków

Dlatego ogłaszamy akcje "Mój Ryflak"
Zasady:
1. Wysyłacie dane do wagonu Ryflak na adres; kontakt@robo.eu.com - w tytule
"Mój Ryflak" !
2. Analizujemy materiały czy są wystarczające do odtworzenia w modelu.
3. Ogłaszamy 30 stycznia 2024r, który model/modele wybraliśmy oraz datę ukazania.
4. Osoba, która dostarczy nam materiały i wykonamy na ich podstawie model otrzymuje od nas model w prezencie.
Uwaga!
Nie bierzemy pod uwagę komentarzy pod postem. Zgłoszenia muszą być mailowo.

Niektórzy będą się mogli "wykazać".
Otwieramy okno i ptrzymy czy orły odlecą...
Brzmi super. Jest tylko jedno małe ale.... skąd wziąć informacje o numerach, przydziałach, czy datach rewizji.... ? Szczególnie tych z epoki wcześniejszych niż V.... Ten kto ma, szczęściarz, bo ma okazję zyskać model.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
341 10 2
Super inicjatywa producenta, gdym miał odpowiednie fotki sam bym udostępnił (zupełnie za darmo), kibicuję temu któremu uda sie namówić producenta na ten a nie inny model ryflaka - satysakcja gwarantowana.