• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów pasażerskich typu 101A/102A

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.749 128 11
@daromaro. Chyba chodzi o to że juz się podnosni komus ciśnienie że Robo ogłosił akcje. Ze będą "wykorzystać" biednych mikoli. Że jeszcze dostaną za to tylko ryflaka za darmo...to takie polskie. Nie wyobrażam sobie np w Wlk Brytanii żeby na forum sie tak wkurzali o to co tak naprawdę większości nie dotyczy. Taka akcja byłaby bardziej entuzjastycznie odebrana. Jeszcze niech ktoś doniesie do "skarbówki"...

Arekmiz

Władza może wszytko
Reakcje
2.276 235 0
A wracając na tory - dobra inicjatywa. Albert Modell niech zapyta jaką kolejną ST43 chcemy. :)
Co do ryflaków - marzyłyby mi się takie co jeździły z Redy do Helu (Gdynia miała na stanie?) i z Kołobrzegu do Koszalina lub do Goleniowa (Kołobrzeg miał na stanie?). :)

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.066 99 3
A wystarczyło zachować się godnie - przyjąć do wiadomości i stosowania "oczywistą oczywistość".
Bez zjadliwego komentarza.
Ludzie starający zachowywać się godnie trzymają pewien poziom. Nie wyobrażam sobie aby wtrącać się w konwersacje z poprawianiem czyjegoś języka. Rozumiem kiedy ktoś bluzga, ale w takiej sytuacji jest to niedorzeczne.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.484 167 86
@miki miałem kiedyś DG i za każdym razem padało pytanie: "dlaczego tak drogo" i wykłócanie się o 200zł przy fakturze za 18.000zł. W Stanach to nie do pomyślenia. Dajesz swoją cenę i każdy wie, że Twoja praca kosztuje.

@Arekmiz "A wracając na tory - dobra inicjatywa" pod warunkiem, że zapłacą normalną stawkę w takim przypadku a nie "dadzą" wagon. A obdarowany jeszcze zapłaci podatek za prezent. Super biznes.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.334 65 4
Brzmi super. Jest tylko jedno małe ale.... skąd wziąć informacje o numerach, przydziałach, czy datach rewizji.... ? Szczegolnie tych z epoki wczesniejsxych niż V.... Ten kto ma, szczęściarz, bo ma okazję zyskać model.
Jak skąd? Przecież tu na forum jest tylu znawców wyłapujących błędy więc chyba mają dane. Sami się przekonamy.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.075 148 1
Dorzucę jeszcze, znalezione na Facebooku, dwa zdjęcia wagonu 102Ab 50 51 29-19 186-0 Bh Stalowa Wola Rozwadów (ROBO 352040/1), wykonane na bocznym torze stacji Sandomierz w dniu 27.02.2011 r. (patrząc na postępujące zniszczenie wagonu, wydaje się, że fotografie zostały wykonane wcześniej niż zdjęcie zamieszczone przez Kolegę @grosiszcze),

278575626_1920996388289571_403278747324290075_n.jpg
278579170_1920996731622870_4231568999221390151_n.jpg

Źródło: Kolejowa Grupa Wagony/Stanisław Gawroński

oraz zdjęcie wykonane w dniu 28.04.2018 r. na terenie lokomotywowni w Jarocinie.

DSC01925.jpg

Źródło: www.wgk.cal.pl

Co razem ze zdjęciem zamieszczonym przez Kolegę @wojtek_ z roku 2002, daje nam w mikroskali obraz degradacji wagonu:(

Ps. Warto przyjrzeć się na rozmieszczenie napisów eksploatacyjnych na modelu względem oryginału (np. umiejscowienie daty rewizji, czarnego prostokąta itp.). Oczywiście, przy tej ocenie trzeba wziąć pod uwagę, że między rokiem 1995 a 2002, mogło dojść do naniesienia nowych napisów w innych miejscach.

352040-ryflak-pkp-2kl-stacja-stalowa-wola-rozwadow.jpg

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
683 30 7
Firma Robo ma to za friko, po znajomości, od forumowiczów, ze zdjęć, a jeżeli nie ma, to byle nr się zgadzał, datę rewizji i przydział bierze z du**, a kto się zorientuje i to sprawdzi....
Ty sobie jaja robisz? Przecież zobacz ilu tu jest EKSPERTÓW. Zaraz by ktoś napisał, że on pamięta jak w 88 jechał takim wagonem i tam były inne dat. rev i niech ROBO pokaże zdjęcie, że tak nie było.

parvuselephantus

Aktywny użytkownik
Reakcje
169 15 1
Fascynuje mnie (tak społecznie patrząc) podział na dwie grupy, który tu się wytworzył:
1) Robo wyszło ze świetną inicjatywą - wśród mnogości możliwych malowań/oznaczeń ryflaków wreszcie każdy ma szansę na te kilka swoich wymarzonych. Firma zarobi, ludzie dostaną co chcą - super pomysł!
2) Czy to Robo zwariowało? Prosi o pracę w archiwizacji wagonów czas pracy najlepszych ekspertów w Polsce i to z tak niską stawką? To ich obowiązkiem jest dbanie o pamięć o naszym dziedzictwie narodowym i we własnym zakresie robić badanie rynku.

Zaliczam się do grupy 1) i trochę trudno wciąż mi zrozumieć sposób rozumowania grupy 2). Widzę mnóstwo dumy jak niektórzy piszą (z wielkiej litery) "Modelarz" - ale czy w takiej sytuacji nie powinniśmy pisać coś a'la Historyk Kolei? Kustosz Pamięci Kolejowej? Mikol brzmi trochę amatorsko, a mam wrażenie, że grupa 2) ma się za profesjonalistów. Czy to tak jest, że uzyskanie tej wiedzy przez kogoś spoza świata kolei jest przywilejem? Jeśli tak, to jakie są tego powody: unikalność wiedzy? Jakiś etos/honor?

Ostatnio edytowane:

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 5 1
Dziękuję wszystkim Kolegom za udzielenie informacji na temat występowania tych wagonów w Wielkopolsce. Patrząc na liczbę opcji, zakładam, że kwestią czasu jest jak ROBO wypuści ryflaki z przydziałem któregoś z wielkopolskich miast.
To jeszcze dodam od siebie, że w połowie 1996 roku można było fotografować w dni robocze skład pięciu ryflaków w pociągu relacji Konin - Poznań - Konin prowadzonym EU07.

1702497801135.png

Reakcje
89 3 0
A wracając na tory - dobra inicjatywa. Albert Modell niech zapyta jaką kolejną ST43 chcemy. :)
Co do ryflaków - marzyłyby mi się takie co jeździły z Redy do Helu (Gdynia miała na stanie?) i z Kołobrzegu do Koszalina lub do Goleniowa (Kołobrzeg miał na stanie?). :)
Z Redy do Władysławowa jeździły na pewno. I na pewno oliwkowe. Czy również zielono-seledynowe to nie pamiętam.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.075 148 1
Zadziwiające, że nawet ogłoszona przez ROBO akcja "Mój Ryflak" jest wstanie podzielić koleżeństwo:ROFL:
Przecię ta inicjatywa jest dobrowolna. Kto ma ochotę to weźmie w niej udział, a komu się nie podoba, nie musi w niej uczestniczyć:p
Natomiast dziwię się jej krytyce, bo tyle razy naczytałem się na Forum sugestii dot. wydania konkretnego modelu (epoka, przydział etc.) ze stwierdzeniami jak taki model by się przydał, jaki miałby być na niego popyt itp. Dla tych osób ta akcja powinna być wymarzona.
A co do nagrody:niepewny: Że za mała... Wydaje mi się, że jeżeli chcemy aby polscy producenci dostarczali produkty w jak najwyższej jakości, zgodnie oznaczone, pomalowane, to nawet bezinteresowna pomoc każdego z nas przy ich tworzeniu jest wskazana:)
Jedyne co mnie niepokoi to, że podobna akcja STWÓRZ SWÓJ WAGON była już ogłoszona w grudniu 2019 roku (dot. modeli wagonów "Y" 1 i 2 klasy). I jakoś finału jej się nie doczekaliśmy. Oby w tym przypadku tak nie było.