• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów pasażerskich typu 101A/102A

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.329 58 2
Z tymi ryflakami na linii sulechowskiej to nie tak do końca. Pamiętam pociąg z Wolsztyna do Sulechowa coś po piętnastej w składzie ryflak + zwężak typu xA. Były też 2 ryflaki lub 2 zwężaki. Pamiętam ten pociąg doskonale , bo jeździłem nim na przejażdżki do Kopanicy z której wracałem po 16 do Wolsztyna, powrotnym, po minięciu się pociągów w Kargowej. Były to lata 88-91. Pamiętam, bo raz zapomniałem że była niedziela i nie było pociągu powrotnego do WL i musiałem dymać w zimowej zawierusze, po ciemaku na piechotę.
Pochodzę z Wolsztyna i przyznam, że nigdy nie widziałem "zwężaka" (przynajmniej po 1989 r.). Stacjonowały tam wyłącznie bonanzy i ryflaki...
Bardzo bym chciał zobaczyć jakieś zdjęcie dokumentujące istnienie takiego wagonu w składzie pociągu przejeżdżającego przez Wolsztyn z tamtego okresu.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.377 162 7
Ja już swój typ wysłałem z Wolsztyna.
Podbiłem i dołączyłem się do życzenia Kolegi. Jako, że jestem z Poznania, zależy mi na ryflaku z Poznania lub okolic, także Wolsztyn jak najbardziej mi pasuje i wagon z tego pięknego miasta zaproponowałem ROBO. W przyszłości zresztą jak będą polskie czajniki z Wolsztyna to będzie niezły zestawik ;).

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.343 35 1
Musimy jeszcze trochę poczekać :) Robert na 30 stycznia zapowiedział, rozstrzygnięcie tego konkursu.
Jeśli nadesłane przez internautów materiały będą rzeczowe być może będziemy mieli nowe malowania , przydziały i numery dla tych wagonów.
A może będzie coś więcej z DOKP Poznań ?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.836 68 5
Jako że ostatnio nabyłem ryflaczka i mam bonanzę, szukałem zdjęć składów, gdzie oba będą razem.
Znalazłem dwa zdjęcia.

Ma ktoś więcej zdjęć z bonanzami i ryflakami razem w jednym składzie?

Karpacz 1992.
*oba zdjęcia tego samego autora.

karpacz 1992.jpg
1992.jpg

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.343 35 1
Jako że ostatnio nabyłem ryflaczka i mam bonanzę, szukałem zdjęć składów, gdzie oba będą razem.

Ma ktoś więcej zdjęć z bonanzami i ryflakami razem w jednym składzie?
Proszę kolegę @Kris (Krzysztofa) o zapisanie sobie tych zdjęć na dysku swojego komputera , oraz o przyjmowanie następnych w wiadomościach prywatnych (PW) . Kolegów chcących wesprzeć zdjęciami Krzysztofa też proszę o przesyłanie takowych na PW.
Temat ten traktuje o modelach , a zaczyna się już mieszanka pomiędzy modelami a rzeczywistymi wagonami typu 101/102A.
Za chwilę zrobi się tu bałagan ;)
P.S
Krzysztof sam wysyłam parę takich zdjęć do Ciebie - PW.