• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów pasażerskich typu 101A/102A

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.033 39 1
Dla porządku, pisałem z P. Robertem a propos 352030 który na nalepce oznaczony jest jako seria Bh a na wagonie Bd (modelu). Dostałem potwierdzenie o błędzie. Powinno być Bh.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.796 128 1
Dla porządku, pisałem z P. Robertem a propos 352030 który na nalepce oznaczony jest jako seria Bh a na wagonie Bd (modelu). Dostałem potwierdzenie o błędzie. Powinno być Bh.
Po tym co napisał Kolega @void-tech aż się prosi przywołać komentarz Kolegi @DieselPower. Dwie podobne firmy a jakże różna postawa.
No właśnie. Wieczne błędy...I tu chciałbym też odnieść się do postawy dwóch naszych polskich producentów. Właściciel firmy Robo bardzo chętnie odnosi się do błędów konkurencyjnej firmy. Bardzo szczegółowo opisuje ewentualne niezgodności, a swój produkt stawia za wzór cnót wszelkich. Gdy jednak mamy taką sytuację (nie pierwszą i nie rzadką) to jest nabieranie wody w usta. Żadnego komentarza. Zauważcie, że nawet dzielni i wierni rycerze ROBO, w tym największy i najznamienitszy grosiszcze, milczą...nie ma nikogo. Bo jak jest błąd to cicho sza. Ale jak trzeba kogoś zakrzyczeć to pierwsi (bankowo zaraz się odezwie).
I postawa drugiego - Pana RR. Od razu poinformował o błędzie w opisie przydziału jednej z lokomotyw zanim w ogóle trafiła do sprzedaży (słynne brak litery "T"). Na tym nie poprzestał, obniżył cenę swojego produktu o 100zł bo uznał, że jest niepełnowartościowy. W przypadku modeli z wadami reflektorów cena poszła jeszcze bardziej w dół, bo uznał, że taki produkt jest...tak, tak, niepełnowartościowy.

Tymczasem mamy tutaj przypadek błędu w oznaczeniu (jak w przypadku modelu SM) oraz dyskwalifikujące wady w zakresie malowania modelu (ramy okienne). I co? I cisza. Żadnego komentarza, żadnego obniżenia ceny za model niepełnowartościowy, żadnej reakcji...

Nie raz sam wieszałem psy na Panu RR (czasem w zbyt niewybredny sposób). Ale różnica klasy między oboma Panami w podejściu do klienta jest widoczna jak na dłoni.
Ps. Ciekawe czy informacja o błędzie zostanie oficjalnie podana na Facebooku i na stronie ROBO:niepewny: Czy tylko będzie (ma być) informacją dla nielicznych...

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
329 38 1
Dodatkowo na tych zdjęciach widać ze wagon 102A xxxx29-19 160 -x ma serie B - a powinien mieć serię Bh. Ale te dwa wagony były po rewizjach w jaworzyńskiej wagonówce gdzie tak namalowali jak namalowali. A "-x" to na wagonach handlowych gdzieś wtedy już przestali malować, możliwe ze nawet od początku 1995.
Jeszcze jedno pytanie. Czy te wagony 102A były używane w ruchu planowym? Jeśli tak i są ich zdjęcia to może ustali się jeszcze inne dane by był materiał do wydania modelu lub modeli? Pomimo pewnych niedociągnięć podczas ich malowania w jaworzyńskiej wagonówce. Brakuje modeli które można w 100% potwierdzić z oryginałem.

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
674 30 7
Po tym co napisał Kolega @void-tech aż się prosi przywołać komentarz Kolegi @DieselPower. Dwie podobne firmy a jakże różna postawa.

Ps. Ciekawe czy informacja o błędzie zostanie oficjalnie podana na Facebooku i na stronie ROBO:niepewny: Czy tylko będzie (ma być) informacją dla nielicznych...
Ale niedorzeczne.
Odwołujesz się do tego, że firma 1 wiedziała o błędzie przed sprzedażą do 2 firmy, która zauważyła błąd po wyprzedaniu modeli...Brawo za porównanie i przywołanie postaw.
Przywołaj prosze firmę PIKO Waszą ulubiona, która nigdy nie przynzała sie do niczego, cen nigdy nie obniżyła i nie mówiąc już o poprawkach.
A co z ROCO? Albert Modell? A czy Acme po wydaniu mega drogich wagonów bananów w ogóle komuś odpisała?

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.014 33 1
Dziękuję. Po prostu pytam, bo kompletnie ich nie kojarzę w Poznaniu, może jeździły na liniach bocznych? Natomiast bardzo chciałbym te modele mieć, zatem może warto poczekać na przydział gdzieś z Wielkopolski.
Przykładem mogą być wagony "ryflaki"(101A) z Jarocina kursujące na linii Jarocin -Czempiń, oraz 102A z Leszna kursujące na linii Leszno -Jarocin oraz Gostyń-Kościan i w końcowym okresie eksploatacji na linii Gostyń-Koźmin.

To akurat nie jest dobry przykład, bo to nie wagon z dyrekcji poznańskiej . TKW pozyskało ten eksponat z Stalowej Woli co zresztą napisane jest powyżej.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.796 128 1
Odwołujesz się do tego, że firma 1 wiedziała o błędzie przed sprzedażą do 2 firmy, która zauważyła błąd po wyprzedaniu modeli...Brawo za porównanie i przywołanie postaw.
Cóż, to tylko świadczy, że firma "2" przed wprowadzeniem do sprzedaży swoich produktów nawet nie raczyła sprawdzić czy z nimi jest wszystko w porządku. A firma "1" jednak to zrobiła. Czyli można. Ba, takie zachowanie (sprawdzenie przed sprzedażą) wydaje się rzeczą oczywistą, mając za koperatów chińskich producentów.
Nie chodzi mi tu o błędy, bo każdy producent je robi ale o pewną roszczeniowość "modelarzy" do polskich producentów.
Roszczeniowość:niepewny: Czy naprawdę tak dużo wymagamy... Czy wykonanie modelu we właściwym malowaniu, oznaczeniu, konfiguracji to jest roszczeniowość:niepewny: A może tylko chęć otrzymania pełnowartościowego produktu, ża który płacimy niemałe pieniądze. W sumie ostatnie zdanie dotyczy produktów wszystkich producentów.

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
674 30 7
Cóż, to tylko świadczy, że firma "2" przed wprowadzeniem do sprzedaży swoich produktów nawet nie raczyła sprawdzić czy z nimi jest wszystko w porządku. A firma "1" jednak to zrobiła. Czyli można. Ba, takie zachowanie (sprawdzenie przed sprzedażą) wydaje się rzeczą oczywistą, mając za koperatów chińskich producentów.
Masz racje, ale jeśli źródła Ci dają jakieś dane to co jeszcze? Wysyłać do modelarzy i pytać czy czasem pamietają jak w 85r jechali takim wagonem i jakie miał oznaczenia?

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 41 4
Czy któryś z Kolegów może podpowiedzieć, czy ryflaki jeździły też po Wielkopolsce?
Np Wolsztyn - Grodzisk Wlkp - Opalenica - poniżej w Opalenicy
Ty2 Opalenica 1988.jpg
, Wolsztyn - Nowa Sól i to do połowy lat 90-tych, rok 1992 Zbąszynek - Gorzów i może do Czerwieńska z SM30. W połowie lat 70-tych jeszcze w kierunku Jarocina z Bipą czy w kierunku Leszna.

Ostatnio edytowane:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 41 4

Roszczeniowość:niepewny: Czy naprawdę tak dużo wymagamy... Czy wykonanie modelu we właściwym malowaniu, oznaczeniu, konfiguracji to jest roszczeniowość:niepewny: A może tylko chęć otrzymania pełnowartościowego produktu, ża który płacimy niemałe pieniądze. W sumie ostatnie zdanie dotyczy produktów wszystkich producentów.
A dlaczego takiego hejtu nie było jak ACME wypuściło wagony HCP np 136A, konkretnie 2 klasę z za szerokimi czcionkami napisów. To nikogo nie raziło? To rzucza się w oczy bardziej noż zamiast "h" literka "b".

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.577 500 107
Wy chyba Panowie żyjecie w jakiejś innej rzeczywistości :niepewny:. Pamiętam jaka była jatka o nieprawidłowe daty rewizji w pierwszej edycji modeli Y-ków w malowaniu PKP IC od PIKO :eek:
Również ostatnie edycje ACMe były szeroko komentowane...
Budzimy się :oops:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 41 4
No bo Polak lubi się wymądrzać, jak ma materiał to zachowuje się jak pies ogrodnika i nie udostępni a później wybrzydza. A w taborze innych kolei jak jest? Ile tam jest błędów począwszy od pomylenia wagonów i jest dobrze. W taborze DRG ponad połowa cystern nie odpowiada oryginałowi, owszem napisy tak ale już nie wagon i co? Wszystko schodzi.
Cieszmy się że jednak coś mamy, a wiemy jak trudno zdobyć dane aby wykonać model naszego taboru.

parvuselephantus

Aktywny użytkownik
Reakcje
169 15 1
Podoba mi się wizja przyszłości, która się w powyższych komentarzach maluje. To kiedy odszkodowania od Piko wypłacone wszystkim za SU-29 - zostanę milionerem?
Ludzie kochani, pisanie co 'Robo powinno' a 'czego nie powinno' naprawdę nic nie daje, poza tworzeniem swoistej "magicznej aury" na tym forum. Mamy dwie firmy na polskim rynku. Obie mają swoją renomę, każdy czuje jakieś swoje emocje do tych firm. Każdy samodzielnie podejmuje decyzje o zakupie bądź decycje o braku kupna. Najbardziej mnie przeraża, że patrząc po dostępnych statystykach najprawdopodobniej jest całkiem duża grupa ludzi, którzy kupują produkty, a potem loguje się tu na forum, by wypłakać swoje żale.
Nie musicie Państwo kupować modelu, który się Państwu nie podoba. Co więcej jeśli kupiliście Państwo zdalnie, możecie model zwrócić. Zwracam też uwagę, że jest pewna kategoria opinii, która bardziej świadczy o wypowiadającym się niż o obiekcie opinii.
... a ja modelu nie kupiłem, a bardzo mi się podoba :)

Bipa966

Aktywny użytkownik
Reakcje
478 69 32
Błędy popełnia każdy, bez 2 zdań. W ostatnim czasie, jak zauważyłem Robert te błędy popełnia nagminnie, a nie jest gigantem na miarę Piko czy Roco i klientów powinien sobie szanować. I nie ma co ukrywać ,iż jest w tej bardziej komfortowej sytuacji niż pozostałe firmy, gdyż ma możliwość zasięgnąć mega wiedzy z tutejszego forum, zapytać, upewnić się . A tego nie czyni!. Robi coś troszkę na siłę , niepotrzebnie zrażając do siebie potencjalnych nabywców. Szkoda.

wojtek_

Aktywny użytkownik
Reakcje
192 20 1
Mi coś tu nie gra. Jeśli Va to nie powinno w oznaczeniu serii być literki '-x'? Pytam o to bo gdyby było oznaczenie Bh i epoka IVc to chętnie bym ten model wziął. Zastanawiam się, czy wagony te w epoce IVc wogóle jeszcze w Stalowej Woli Rozwadów były używane... (wschodnia DOKP)....

O ile w pełni rozumiem, że nikt nie ma obowiązku się tu udzielać, tak myślę sobie, że z uwagi na różnice w informacji (ktoś pisał, że grafiki czy informacje na stronie Robo mówiły o "Bh", a rzeczywisty model ma "Bd") przydało by się od ROBO słowo wyjaśnienia.
Ja bez żadnego trybu, ale ryflak STWR ma swój portret:
http://swr.podkarpackakolej.net/wagony/img/ryflak-2r.jpg

[2002-12-28] Zapomniany wagon Bh „ryflak” stoi obok urządzenia SUG na rozwadowskiej bocznicy. Wagon ma jeszcze na pudle napisy „Stacja Stalowa Wola Rozwadów”.

Prawdopodobnie ten sam wagon stał zima/wiosną 2010 w Sandomierzu w pobliżu nastawni dysponującej w stanie wrakowym - połacie odchodzącej farby, rdzawe płaty, potłuczone szyby ale przydział był czytelny Stalowa Wola Rozwadów.

W ruchu na bank nie był spotykany od późnych lat 80, może robił za "klasę" tak jak doner* co jest w Skierniewicach (?)
*) Tak, w końcówce lat osiemdziesiątych z części osobowej na towarową jeździł poc. służbowy w postaci Ty2+doner.
A tu kilka zdjęć z czasów prehistorycznych: http://swr.podkarpackakolej.net/spec/pz kto wie może tam jest nasz bohater...

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.033 39 1
Błędów nie popełnia ten, co nic nie robi. Prawda stara jak świat.
Bawimy się w modele, a nie pomniejszoną rzeczywistość. Nie ma mowy ani o odwzorowaniu 1:1, ani o posiadaniu wszelkich detali.
Te modele, które gonimy po małych torach, to wciąż zabawki z mniejszymi lub większymi wadami. Jedni sprzedają NOWE - leżakujące 10+ lat przedmioty w szafie "wyjęte tylko do zdjęć", innych cieszy po prostu fakt posiadania modelu:
- z brakującą litera "T"
- z serią Bd zamiast Bh
- z czcionką mniejszą/szerszą
- z krzywo naniesionym napisem "BAR" a już nie daj Bóg, pod oknem a nie pomiędzy...
Przykładów można wymieniać bez liku - nie jeden z Was na pewno mógłby całą "Biblię" błędów stworzyć.
Narzekać to potraficie, ale który potrafi tak zwaloryzować model żeby wyglądał jak tez z Rozwadowa, na zdjęciu podlinkowanym przez @wojtek_ ?
Ja się już też nawymądrzałem w innym wątku (na temat brakujących łątek) i wcale się nie dziwię p. Robertowi, że tu na forum już się nie wypowiada i wypowiadać się nie będzie. Na FB ... nie ma hejtu. Ot, zaskoczenie. Do nikogo nie będę się zwracał ad personam, bo nie ma to większego sensu - a niejednemu się należy... Inny pan Robert jeszcze się tu wypowiada - ale widać po tonie że być może wkrótce skończy...

Ja swojego Ryflaka ze stacji Korsze zamówiłem - na drugiego mam chętnego. Jestem szczęśliwy. Wam też tego życzę.