• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.891 15 1
Witajcie,

Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem EN57-990 z lokomotywowni Tarnowskie Góry. Jest to mój pierwszy model od Robo i zauważyłem drobny mankament. Mianowicie wysokość pudła członu silnikowego jest nieco wyższa od członów rozrządczych. Zwracam się do Was z pytaniem czy to normalne zjawisko w modelach Robo (po zdjęciach jakie tu zamieszczono też mam takie wrażenie) i jak sobie poradzić z tym problemem. Może ktoś już niwelował różnicę wysokości członów i coś podpowie. Załączam zdjęcia.

20250729_204959.jpg
20250729_205010.jpg

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
818 36 5
Witajcie,

Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem EN57-990 z lokomotywowni Tarnowskie Góry. Jest to mój pierwszy model od Robo i zauważyłem drobny mankament. Mianowicie wysokość pudła członu silnikowego jest nieco wyższa od członów rozrządczych. Zwracam się do Was z pytaniem czy to normalne zjawisko w modelach Robo (po zdjęciach jakie tu zamieszczono też mam takie wrażenie) i jak sobie poradzić z tym problemem. Może ktoś już niwelował różnicę wysokości członów i coś podpowie. Załączam zdjęcia.

Zobacz załącznik 1133834 Zobacz załącznik 1133835
A sprawdź czy pudło jest dociśnięte

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.923 577 30
Ja mam wersję warszawską z IV epoki i też nie zauważyłem specjalnej różnicy wysokości. Model stoi w gablocie z wyfrezowanymi rowkami służącymi za szyny.

EN57 (1a).jpg

EN57 (2a).jpg

Tomma

Nowy użytkownik
Reakcje
56 2 0
Mam ten sam model, odbierałem go od Pana Tadeusza (jeśli dobrze pamiętam) gdy dojechały do Polski, nr. pudełka 13. Mam ciut więcej uwag do tego modelu, a mianowicie: model nie trzyma linii - obydwa pudła członów rozrządczych są niżej i uciekają na bok, niektóre stopnie są krzywe, niektóre nadruki/kalki też są krzywe, dźwięk dekodera od średnich prędkości jest niesłyszalny. Zostawiłem go w nadziei, że znajdę czas na jego naprawę. Zdjęcia podrzucę wieczorkiem jeśli kogoś to interesuje.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.954 54 2

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.923 577 30
Czy nad kibelkiem stoi VT137? Kato? Trix? Liliput?
Kato, VT 137 Bauart Hamburg, DR III epoka. Taki m.in. jeździł jako "Berolina" z Berlina do Brześcia, dlatego znalazł się w mojej kolekcji. Wprawdzie nie w gablocie, ale proszę:

IMG_2120a.jpg

Proszę o niekomentowanie, bo trochę odbiegamy od tematu. W razie czego, przeniosę do innego wątku.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
871 90 3

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
958 41 3
W ogóle to ciekawostką jest fakt o którym mało kto pamięta: człony rozrządcze mają średnice kół 940, a silnikowe 1000 :O
Ale pewnie to kompletnie nie ma wpływu na wysokość pudeł względem siebie i jest regulowane odpowiednim podparciem pudeł na wózkach żeby było na jednej wysokości.

Tomma

Nowy użytkownik
Reakcje
56 2 0
Zatem tak:
  • skasztaniona geometria pudła między członami rozrządczymi i silnikowym, widać to szczególnie po imitacjach wałków gumowych i tego jak one do siebie dolegają. Wygląda to tak, jakby człon rozrządczy wisiał na silnikowym,
  • krzywe stopnie, ciężko w zasadzie tego nie zauważyć,
  • praktycznie każdy napis "Dla podróżnych z większym bagażem ręcznym" mam lekko przekoszony. Mam jeszcze dobry wzrok i nie muszę się przyglądać żeby to zauważyć, nawet jeśli model jedzie,
  • przekoszona geometria całego składu przy czym odpowiadają za to luzy wzdłużne osi kół członu silnikowego. Luz ma 3,72mm przy czym pomiar prowadziłem na losowej osi. Da się to bez problemu ustawić prosto - wystarczy to po prostu "wypoziomować", natomiast w czasie zabawy na torach doprowadza mnie to wychylenie do pasji, bo albo jest krzywy (od członu A wystaje z lewej strony, od członu B z prawej), albo jest "wciśnięty". Na pytanie - czy widać? Tak, widać. Nie, nie noszę okularów i nie patrzę na swoje modele przez mikroskop elektronowy.
Jest jeszcze wspomniany problem bardzo cichego dźwięku tego modelu. Najlepiej to gra, gdy model stoi, potem już coraz niewyraźniej. Problem, nie problem. Może wystarczy poeksperymentować z głośnikiem. Wrzuciłem go do gabloty, mniej mnie tam denerwuje - detal czoła ma przepiękny - nie licząc oczywiście krzywych nadruków, o których wspomniałem wyżej. Ktoś tu pytał o koła - obręcz ma 10,99mm, przyjmijmy 11mm. Może znajdę kiedyś czas żeby się nad nim pochylić i podociągać to co się da. Jednakże ten model przelał czarę goryczy i nauczył mnie nieufności wobec ROBO. Mam kilka garści wagonów typu Y, w prawie każdym coś robiłem. Kilka wymieniałem, bo miały braki albo przychodziły porysowane, uszkodzone. Od czasu tego kibla - 15 minut sprawdzam każdy model, który chce kupić. Wysyłkowo ROBO odpada. Albo mam chronicznego pecha do produktów tej firmy albo tu nie istnieje pojęcie kontroli jakości.

Foty:
1000001407.jpg 1000001406.jpg 1000001409.jpg 1000001410.jpg 1000001408.jpg

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.363 452 99
Witajcie,

Zobacz załącznik 1133834 Zobacz załącznik 1133835
Pomimo podobnych (co może pocieszać niektórych) przypadków z rzeczywistości raczej powinno być równo, W każdym razie w oryginale raczej było równo - są zdjęcia w Internecie. Nie wiem co się porobiło z modelem, że równo nie jest, może napisz do Robo z zapytaniem. Przynajmniej poprzez to zwrócisz im uwagę na ten problem. Moim zdaniem należy ci się zwrot jeśli się zdecydujesz zwrócić.

Ostatnio edytowane: