• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.888 15 1
Witajcie,

Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem EN57-990 z lokomotywowni Tarnowskie Góry. Jest to mój pierwszy model od Robo i zauważyłem drobny mankament. Mianowicie wysokość pudła członu silnikowego jest nieco wyższa od członów rozrządczych. Zwracam się do Was z pytaniem czy to normalne zjawisko w modelach Robo (po zdjęciach jakie tu zamieszczono też mam takie wrażenie) i jak sobie poradzić z tym problemem. Może ktoś już niwelował różnicę wysokości członów i coś podpowie. Załączam zdjęcia.

20250729_204959.jpg
20250729_205010.jpg

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
817 36 5
Witajcie,

Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem EN57-990 z lokomotywowni Tarnowskie Góry. Jest to mój pierwszy model od Robo i zauważyłem drobny mankament. Mianowicie wysokość pudła członu silnikowego jest nieco wyższa od członów rozrządczych. Zwracam się do Was z pytaniem czy to normalne zjawisko w modelach Robo (po zdjęciach jakie tu zamieszczono też mam takie wrażenie) i jak sobie poradzić z tym problemem. Może ktoś już niwelował różnicę wysokości członów i coś podpowie. Załączam zdjęcia.

Zobacz załącznik 1133834 Zobacz załącznik 1133835
A sprawdź czy pudło jest dociśnięte

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.844 573 30
Ja mam wersję warszawską z IV epoki i też nie zauważyłem specjalnej różnicy wysokości. Model stoi w gablocie z wyfrezowanymi rowkami służącymi za szyny.

EN57 (1a).jpg

EN57 (2a).jpg

Tomma

Nowy użytkownik
Reakcje
45 2 0
Mam ten sam model, odbierałem go od Pana Tadeusza (jeśli dobrze pamiętam) gdy dojechały do Polski, nr. pudełka 13. Mam ciut więcej uwag do tego modelu, a mianowicie: model nie trzyma linii - obydwa pudła członów rozrządczych są niżej i uciekają na bok, niektóre stopnie są krzywe, niektóre nadruki/kalki też są krzywe, dźwięk dekodera od średnich prędkości jest niesłyszalny. Zostawiłem go w nadziei, że znajdę czas na jego naprawę. Zdjęcia podrzucę wieczorkiem jeśli kogoś to interesuje.