• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.161 155 7
W swoim filmie Pan Robert nie wspomniał jeszcze o następujących kwestiach:
- jak skonstruowany jest napęd, w sensie czy udało się schować pod podłogą czy też podłoga będzie podwyższona, kosztem odwzorowania realnego wnętrza
- w jaki sposób będzie odbywało połączenie dwóch EZT ze sobą? Czy sprzęg automatyczny będzie atrapą czy na potrzeby połączenia dwóch składów będzie trzeba zamontować specjalnej budowy sprzęg czy coś takiego
- w jaki sposób będzie się odbywał montaż dekodera, przez klapkę od spodu czy trzeba będzie ściągać budę (jak słusznie zauważył Kolega @browar łódź)

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Jeżeli jeszcze ktoś ma wątpliwości, to zestawiłem obok model Robo i pojazd prawdziwy, bazując na wcześniej opublikowanych zdjęciach przez Kolegów @sun71 i @sebo81ku.
Wygląda na to, że nie tylko średnica szybki, ale także średnica obudowy jest nieco za mała. Jak dla mnie to kwestia reflektorów to niestety spora wtopa, czy jest szansa na poprawienie tego zanim modele wejdą do produkcji? Wycieraczki są również zdecydowanie przesadzone i trochę trąbki, ale te elementy to mam nadzieję będzie łatwo poprawić.
Zobacz załącznik 928626

Najlepszym porównaniem lamp, było by porównanie modelu Robo z EW55, jak już tak szukasz, to może warto iść tym tropem. Pozdrawiam.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.423 111 11
Właśnie obejżałem filmik, piękny model i może się myliłem z wysokością obudowy reflektorów, chyba wstawki szkiełek powodują także optyczną iluzję wielkości tych świateł. No i nareszcie Polski projekt naszych Żółtków. Jeśli Pan to czyta to wspaniały projekt Panie Robercie.

HMG

Aktywny użytkownik
club 0
Reakcje
758 12 1
Porównanie modelu i prawdziwego obiektu na postawie zdjęć zamieszczonych przez kolegów @sebo81ku (model) oraz @sun71 (prawdziwy EN57):

en_modelreal_comp.jpg

Od razu widać, na czym polega problem:
  1. Obudowy reflektorów w modelu są za małe, położone minimalnie za wysoko i nieco "uciekają" do środka.
  2. Wycięcie na sprzęg jest zbyt płytkie.
Nie dyskutuję z dystorsją, zniekształceniami itd. Nawet jeżeli chodzi o "względy techniczne" i "tak musi być w modelu bo [tu dowolny zestaw wymówek]", to i tak efekt jest taki, że czoło zestawu wygląda nienaturalnie.

Kolejowy jakub

Aktywny użytkownik
Reakcje
120 23 7
To jest cena promocyjna w przedsprzedaży, a cena w dniu premiery w I kwartale przyszłego roku ma wynosić 1800 zł. Modelu gotowego jeszcze nie ma, więc ocena, że model nie jest wart tej ceny, jest raczej po prostu niepoważna. Co innego nasze osobiste zdanie, że nie damy takiej kwoty za jakikolwiek model, ale nie czarujmy się - dużo taniej nie będzie, a wręcz przeciwnie - później może być już tylko drożej - przynajmniej obserwując obecny rozwój wydarzeń i sytuacji na świecie, można wysnuć taki wniosek.
Wiem obejrzałem materiał o kosztach itp. , model zdecydowanie jest zbyt drogi, mimo że jest solidnie wykonany, ale tu pewnie na cenę ma rosnąca inflacja ,koszty produkcji itp muszą się poprostu zwrócić, ja zaczekam jednak na piętrusy od rivwarossi.pozdr .

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.161 155 7
  1. Obudowy reflektorów w modelu są za małe, położone minimalnie za wysoko i nieco "uciekają" do środka.
Nie dyskutuję z dystorsją, zniekształceniami itd. Nawet jeżeli chodzi o "względy techniczne" i "tak musi być w modelu bo [tu dowolny zestaw wymówek]", to i tak efekt jest taki, że czoło zestawu wygląda nienaturalnie.
Witam w gronie szyderców :ROFL:. Dokładnie tak jest i żadne zapewnienia czy bezgraniczna wiara w bezbłędność produktów Robo tutaj nie pomogą.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.161 155 7
@HMG, czy patrzył Kolega na górny reflektor? Czy mógłby Kolega wykorzystać stworzoną przez siebie jakże namacalną grafikę dla sprawdzenia tego górnego też? Obawiam się, że średnica jest również za mała. Wszystkie trzy reflektory - średnica szybek - były raczej tych samych rozmiarów.

HMG

Aktywny użytkownik
club 0
Reakcje
758 12 1
Niestety, górnego reflektora nie widać na zdjęciu prawdziwego EN57, które wykorzystałem do narysowania konturu :( tak więc porównania zrobić się nie da. Ale jestem przekonany, że średnica wszystkich trzech reflektorów w modelu jest taka sama, tak więc tu też zapewne mamy niedoszacowany detal :cry:
Porównanie górnych reflektorów jest na zdjęciu zamieszczonym przez Kolegę @J1974H0 na trzeciej stronie wątku, tam też widać, że "coś jest na rzeczy". Były już RAMKI ZDRADY, to teraz dla odmiany będziemy mieli REFLEKTORY ZDRADY :eek:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.398 476 107
Porównanie modelu i prawdziwego obiektu na postawie zdjęć zamieszczonych przez kolegów @sebo81ku (model) oraz @sun71 (prawdziwy EN57):

Zobacz załącznik 928628

To jest właśnie przypadłość produktów ROBO. Dbałość o szczegóły typu wnętrze itp., mnogość i filigranowość elementów, różnorodność wersji i malowań z jednej strony, a z drugiej niewielkie ale kardynalne błędy przy wykonaniu elementów które mają olbrzymi wpływ na odbiór modelu w porównaniu z oryginałem. Błędy które zaburzają proporcje i dają poczucie jakiejś nienaturalności modelu względem oryginału.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.161 155 7
Były już RAMKI ZDRADY, to teraz dla odmiany będziemy mieli REFLEKTORY ZDRADY :eek:
Jeszcze były 112A zamiast 111A użyte do produkcji wagonów PKP Energetyka - to wg mnie oczywiście była największa zdrada, czego efektem było to, że wagonu nie kupiłem. Choć trzeba przyznać, że producent się do tego przyznał i załączył stosowną informację na stronie.
1650 zł za model EN57 robo to przegięcie, cena za nadto za wysoka moim zdaniem
Bez przesady. Za taką ceną będziemy jeszcze za parę lat wzdychać. Warto pamiętać, że są to trzy w pełni wartościowe wagony, z oświetleniem i z "rozproszoną lokomotą". Cena Piko na pewno będzie wyższa. Dla porównania, w cenie 1800 zł można kupić np. takie cudo:
https://www.modelmania.com.pl/product_info.php?products_id=192784

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.161 155 7
@HMG : Z Twojego "doskonale" opracowanego konturu wynika, że dolne reflektory w modelu powinny być zamontowane niesymetrycznie.
Jeżeli pozostałe proporcje masz na nim równie doskonałe to... może wcale nie jest tak źle z tym modelem. :ROFL:
Jakby Kolega uważnie spojrzał, to zdjęcie nie jest zrobione w osi czoła, a lekko z prawej strony. Stąd ta rozbieżność. Ponadto, jakich jeszcze dowodów trzeba? Ja wcześniej zamieściłem zdjęcia modelu i prawdziwego EN57, które mówią same za siebie, a Kolega @HMG dodatkowo to jeszcze obrysował i jeszcz za mało?

Rafał_A

Aktywny użytkownik
Reakcje
184 35 1
Jakby Kolega uważnie spojrzał, to zdjęcie nie jest zrobione w osi czoła, a lekko z prawej strony. Stąd ta rozbieżność. Ponadto, jakich jeszcze dowodów trzeba? Ja wcześniej zamieściłem zdjęcia modelu i prawdziwego EN57, które mówią same za siebie, a Kolega @HMG dodatkowo to jeszcze obrysował i jeszcz za mało?
Kolega spojrzał. Poza tym kolega wiele już widział i zwyczajnie wie, że na podstawie zdjęcia nie zawsze należy wyciągać ostateczne wnioski co do wymiarów właśnie choćby dlatego co zauważyłem. Bo zapewne zdjęcie jest nie tylko lekko z prawej strony, ale także w osi pionowej nie jest idealne. Poza tym zdjęcie może przekłamywać jeśli jest zrobione zbyt blisko lub zbyt daleko.

Wiesz... widziałem już na tym forum nawet przypadki, prób wyciągania wniosków co do kolorów na podstawie zdjęć czarno-białych i wiele innych profesjonalnych kwiatków. Tak więc naprawdę czasami trudno się powstrzymać przed lekką szyderą. :ROFL:

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.423 111 11

Zobacz załącznik 928628

Proponuje popatrzeć na model i zdjęcia prawdziwych jednostek z innego punktu widzenia. Budując modele już ponad 20 lat też na początku miałem takie problemy. Patrzymy na model w małej skali tymi samymi oczami co na prawdziwy tabor w rzeczywistości. Oczy jednak nam się nie zwężają proporcjonalnie do skali modelu i tu właśnie mierzenia prawdziwego taboru, o którym była mowa są nieodzowne. Wycięcie na sprzęg jest za niskie, z tym się zgadzam. Ale wystające obudowy okrągłych na dodatek wiader inaczej będą wyglądały na modelu i na prawdziwym.

OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.231 134 19
Na razie to ROBO modelu EN57 jeszcze nie wyprodukował, więc... wstrzymajmy się z tak daleko idącymi ocenami, do czasu możliwości dokonania obiektywnego porównania gotowego modelu oraz odpowiadającego mu pierwowzoru.
Cena Piko na pewno będzie wyższa.
Na ten moment jest/może być niższa:

- model analogowy:

https://www.modelmania.com.pl/product_info.php?products_id=132903

PIKO (2022) | bez rabatu - 1757 zł / z rabatem 1581,30 zł
ROBO (2023) | bez rabatu - 1800 zł / z rabatem 1650 zł

- model cyfrowy:

https://www.modelmania.com.pl/product_info.php?products_id=132905

PIKO (2022) | bez rabatu - 2254 zł / z rabatem 2028,60 zł
ROBO (2023) | bez rabatu - 2300 zł (1800 zł + ~500 zł) / z rabatem 2150 zł (1650 zł + ~500 zł)

W przyszłym roku cena modeli PIKO zapewne zauważalnie wzrośnie, zatem zakup modelu PIKO może być bardziej opłacalny w tym roku (z I edycji), a później prawdopodobnie model od ROBO będzie atrakcyjniejszy cenowo. Cena modelu ROBO w wersji cyfrowej będzie się wahać w zależności od wyboru dekodera oraz tego czy zamontujemy i skonfigurujemy go sobie sami, czy też zlecimy taką usługę, któremuś z kolegów profesjonalnie się tym trudniących.

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.574 443 99
Wiadomo, że podyskutować można zawsze, ale "gwiazdą" typu 111A/112A i pochodnych były ramki, teraz EN57 i "lampy".... czy zawsze musi być jakaś "gwiazda"? Koledzy - nie szukajcie problemów. Jak napisał wyżej @Andrzej B nie ma modeli idealnych, a poza tym chyba nie myślicie, że tak doświadczony producent udanych modeli ryflaków, cystern, czy wspomnianych "Y-eków" coś by totalnie spartaczył.

Na ostatnim materiale na kanale YT pan Robert z Robo-Modele wyjaśnił sprawę świateł i mi to w zupełności wystarczy gdyż widać, iż wszystko było skrupulatnie mierzone. Nie klepcie już bo szkoda zaśmiecać tematu jednym i tym samym w kółko. Poza tym jak napisał jeden z kolegów wyżej reflektory były różne.

Gdyby Pan Robert 'zrobił' w swoim EN57 lampy kwadratowe to rozumiem panikę, ale tak? Naprawdę, nie jest źle i nie ma co tego rozkminiać wieki.

Ostatnio edytowane:

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
455 25 1
Reflektory na zdjęciach wyglądają "podejrzanie", ale na tym filmiku z YT jak model się ogląda z oddali wygląda to na moje oko prawidłowo.
Będzie model to się pomierzy i wątpliwości prysną.
Duży plus dla Robo, że będą odbłyśniki i światłowód do świateł czerwonych:love: