• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
256 87 0
Z całym szacunkiem, ale kibel to dla mnie zmora, która towarzyszyła mi od dzieciństwa. Jak trzeba było jechać pociągiem, to modliłem, żeby tylko nie kibel się trafił. Prawie 50 lat mija i to samo jest, Modle się, aby nowy model był, byle nie kibel. Tu jak na złość. PIKO i ROBO umówili się się chyba. A EP09 jak nie było tak nie ma.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.519 112 11
Z całym szacunkiem, ale kibel to dla mnie zmora, która towarzyszyła mi od dzieciństwa. Jak trzeba było jechać pociągiem, to modliłem, żeby tylko nie kibel się trafił. Prawie 50 lat mija i to samo jest, Modle się, aby nowy model był, byle nie kibel. Tu jak na złość. PIKO i ROBO umówili się się chyba. A EP09 jak nie było tak nie ma.
Czekaj, znikną ze szlaków za 40 lat i Będziesz tęsknił:D. Ja raczej dobrze wspominam jazdy, kiedy ponownie zelektryfikowano szlak pomiędzy Jelenią Górą i Węglińcem, wracało się z Jeleniej do Gryfowa. Tam na zjazdach i podjazdach świetnie było słychać jak maszynista dawał "na gaz" i "na luz", do tego włączanie od czasu do czasu sprężarki, stukanie kół na stykach i jazda pełna odgłosów brakujących dzisiaj w styropianowym odizolowanym taborze.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.608 31 1
Czy ktoś kto był na prezentacji wie może jaka jest planowana cena modelu w cyfrze? Na filmiku, który oglądałem jest cena wersji analogowej, ale p.Robert wspominał o dwóch wersjach.
Nie będzie wersji cyfrowej. Dekoder MTC21 trzeba będzie dokupić samemu.
Projekt dźwiękowy jak mniemam pewnie niedługo będzie dostępny u Elvisa i Karola.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Ciekawe jaka fala krytyki spłynie na EN57 od piko, może okaże się że będzie bardziej symetryczne i realistyczne względem orginału, lecę po popcorn i zasiadam na fotelu.
Zamiast popcornu proponuję poćwiczyć interpunkcję, gdyż wpisy kolegi się tragicznie czyta. Naprawdę jest wiele znaków innych niż "przecinek", którego to kolega nadużywa. Pozdrawiam serdecznie.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.257 88 0
- w jaki sposób będzie odbywało połączenie dwóch EZT ze sobą? Czy sprzęg automatyczny będzie atrapą czy na potrzeby połączenia dwóch składów będzie trzeba zamontować specjalnej budowy sprzęg czy coś takiego
Jest gniazdo NEM. Wyjmuje się atrapę i wkłada dowolną głowicę sprzęgu.

Obaj producenci rozwiązali to tak samo.

Obaj producenci wybrali też tę samą epokę na „najstarszą” wersję. Wczesne lata 90-te.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
Nie będzie wersji cyfrowej. Dekoder MTC21 trzeba będzie dokupić samemu.
Projekt dźwiękowy jak mniemam pewnie niedługo będzie dostępny u Elvisa i Karola.
Tylko nie wiem czy którys z Panów (tu przypuszczenia) nie robił projektu dla PIKO co w praktyce zapewne wyłącza ich ze współpracy z konkurencją. Póki co jest milczenie w tym zakresie a z mojego punktu widzenia (wszytskie loki ucyfrowione i udźwiekowione) jest mega wazne.

Dziś po rozmowie z Panem od Piko, dowiedziałem się że model w gablocie jest drugą wersją EN57 a pierwsza wchodzi do sprzedaży w połowie grudnia tego roku.
A co oznacza druga wersja? w rozumieniu Pana od PIKO?

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.257 88 0
A co oznacza druga wersja? w rozumieniu Pana od PIKO?
Powiedział mi to samo. Jakieś inne malowanie lub wariant. Czyli PIKO ma już w planie kolejny wypust, poza tym, który ma przypłynąć w grudniu.

Tylko nie wiem czy którys z Panów (tu przypuszczenia) nie robił projektu dla PIKO co w praktyce zapewne wyłącza ich ze współpracy z konkurencją. Póki co jest milczenie w tym zakresie a z mojego punktu widzenia (wszytskie loki ucyfrowione i udźwiekowione) jest mega wazne.
Odnośnie dźwięku, pan Robert odpowiedział, że trzeba będzie nagrać i na pewno ktoś będzie oferował.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.381 36 7
Czyli PIKO ma już w planie kolejny wypust, poza tym, który ma przypłynąć w grudniu.
Lub marketingowy bełkot - analog ma być wcześniej, cyfra później - przynajmniej tak mi się wyświetla.

Obaj producenci wybrali też tę samą epokę na „najstarszą” wersję. Wczesne lata 90-te.
Ponowię pytanie - jaka jest przeszkoda dla epoki IV??

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Powiedział mi to samo. Jakieś inne malowanie lub wariant. Czyli PIKO ma już w planie kolejny wypust, poza tym, który ma przypłynąć w grudniu
To jest więcej niż oczywiste. Zakładam, że będą zapowiedziane dwa wypusty w 2023 roku. Pierwszy wypust był przecież planowany na ten rok, więc nie liczę tego grudniowego, bo to zaległy. Kolejne wypusty będą wychodziły częściej.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.608 31 1
Koledzy. Rozmawiałem z Robertem - ROBO :) dłuższy czas na boczku przy gablocie z modelem...
Omawialiśmy szeroko różne zagadnienia.
Wywnioskowałem, że właściwie nie wie dokładnie jak pomalować i jak przydzielić. Choć trafniej należałoby napisać, że nie chce powiedzieć.
Nic konkretnego nie powiedział celowo.
Sądzę, że prezentacja na Hobby miała właśnie na celu sprowokować dyskusję na ten temat.
Nie ma nic złego w tym. Nasze sugestie czego byśmy chcieli zdeterminują pierwszy wypust.
Zdaje mi się, że pomożemy odnieść sukces firmie ROBO mówiąc czego chcemy.
Wówczas firma się dowie co sprzeda się w największej ilości egzemplarzy i to nam da.
Pewnie. Każdy by chciał tego, czego oczekuje dla siebie najbardziej. Zdań co byłoby najlepsze będzie dużo.
Jednak największa ilość zbieżnych oczekiwań wygra i to trafi do sprzedaży. Taki trochę wypust na zamówienie...:D
Generalnie - słusznie. :D
Na razie wszystko oprze się o te pudła które są, czyli bez trzeciego światełka nie będzie.
Jeśli uda się odnieść sukces biznesowy to wówczas opracują wersję czoła z 2 światełkami. Takie są moje wnioski z rozmowy.
Również na filmiku promocyjnym ROBO też mówi, że "nie mówi nie", tylko z delikatnością nie wspomina o powyższym.

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
715 9 1
Całkiem niedawno jeszcze, dosłownie kilka dni temu na stronach dcc24 (tych informacyjnych, nie sklepowch) był dostępny bezpłatnie schemat dźwiękowy EN57 dla Zimo, ale właśnie zniknął :D

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
482 25 1
Sądzę, że prezentacja na Hobby miała właśnie na celu sprowokować dyskusję na ten temat.
Nie ma nic złego w tym. Nasze sugestie czego byśmy chcieli zdeterminują pierwszy wypust.
Zdaje mi się, że pomożemy odnieść sukces firmie ROBO mówiąc czego chcemy.
Skoro firma z Wrocławia, to Koleje Dolnośląskie obowiązkowo.:love:
Koniecznie z "z żółtym czołem" jak tu:

Autor zdjęcia:
Christof Hofbauer