• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.016 275 41
No nie do końca w tej samej epoce. PIKO, jak sam wspominałeś jakiś czas temu, ma wydawać tylko od epoki Va w górę, a tu połowa zapowiadanego wypustu Robo, to schyłek epoki IVc (1988/1989).
Takie info otrzymałem od K.Koj po kilkumiesięcznej analizie jaką dokonał typując wersję do produkcji.
Oczywiście to wersja 1988/89 ale z uwagi że to ostatnie kilkanaście miesięcy epoki IVc więc
nie jest to wersja typowa dla klasycznej epoki IVc - nieobecna prawie przez cały jej okres . Natomiast typowa dla epoki V .
Więc uznaliśmy w rozmowie z K.Koj że Piko, praktycznie będzie robić EN57 od Va w górę ...
Oczywiście trzymajac się dat jest to epoka IVc ale biorąc pod uwagę relane spektrum jeżdżących jednostek jest to późna wersja-peryferia dla epoki IVc i taki punkt widzenia nam przyświecał w stwierdzeniu że : Piko, praktycznie będzie robic EN57 od Va w górę ...
I tak jak napisał Kolega Andrzej :

Tyle, że poza datą rewizji (słabo widoczną na modelu) niczym się te wersje nie różnią.
Po za tym my tu w "lubuskiej Wilczycy Książęcej" zacieramy mocno ręce na podobno jeszcze przedświąteczne ! nowości Albert Model -rasowe PKP i rasowa epoka ... :obcy:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
ROBO jeśli możesz to popraw koła a dokładniej to obręcze kół są po prostu za grube i nie wygląda to fajnie.
Pierwszego dnia też to zauważyłem, ale czy przypadkiem nie jest to zgodne z oryginałem? Może najwyżej jest nieco przewymiarowane, ale ja osobiście nie widzę w tym problemu. Owszem, inne modele mają te elementy cieńkie, ale prawdziwe zestawy kołowe są różne i też mają grube obręcze:

1668028167268.png
Wózek napędny EN57:
1668030428382.png

Ostatnio edytowane:

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
759 10 0
Oczywiście to wersja 1988/89 ale z uwagi że to ostatnie kilkanaście miesięcy epoki IVc więc nie jest to wersja typowa dla klasycznej epoki IVc - nieobecna prawie przez cały jej okres . Natomiast typowa dla epoki V .
Więc uznaliśmy w rozmowie z K.Koj że Piko, praktycznie będzie robić EN57 od Va w górę ...
Oczywiście trzymajac się dat jest to epoka IVc ale biorąc pod uwagę relane spektrum jeżdżących jednostek jest to późna wersja-peryferia dla epoki IVc i taki punkt widzenia nam przyświecał w stwierdzeniu że : Piko, praktycznie będzie robic EN57 od Va w górę ...
Dzięki za to uściślenie, bo to oznacza że teoretycznie PIKO także może wypuścić model z ostatnich 2 lata epoki IVc. O ile oczywiście będą chcieli, bo ST44 do tej pory nie ma poniżej V epoki.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.205 88 0
PIKO nie będzie się wysilać z epokami wcześniejszymi niż V. Trudność ze zdobyciem niepodważalnych danych historycznych i słaba sprzedaż.

Kolega @DRACULA ma rację, że model „z epoki” to model wyglądający typowo dla epoki, a nie noszący oznaczenia z jej końcówki.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.635 443 99
PIKO nie będzie się wysilać z epokami wcześniejszymi niż V. Trudność ze zdobyciem niepodważalnych danych historycznych i słaba sprzedaż.

Kolega @DRACULA ma rację, że model „z epoki” to model wyglądający typowo dla epoki, a nie noszący oznaczenia z jej końcówki.
To prawda. Czyli więc jeśli ktoś chce mieć np. wczesną epokę IVc /albo inaczej.... typową czwórkę jak w serialu 07 zgłoś się/, musi czekać na Robo.... i to niekoniecznie ten model warszawski z końcówki IVc.... bo ten akurat będzie konkurentem pierwszego modelu od PIKO z datą zapewne nie wcześniejszą niż także 1988....

Fani typowej epoki IV mogą spokojnie sobie poczekać. Pewnie co najmniej z kolejny rok i odpuścić sobie te 'formy przejściowe' między epoką IVc, a Va.

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.205 88 0
jeśli ktoś chce mieć np. wczesną epokę IVc /albo inaczej.... typową czwórkę jak w serialu 07 zgłoś się/, musi czekać na Robo
Z Robo możemy wiązać nieco większe nadzieje, bo będzie miał lepsze dane n.t. oznaczeń.

Jednak bez zmiany na pudle (te nieszczęsne skrzynki) model o wyglądzie z ep. IV nie powstanie. Tymczasem klienci przebierają nogami, kiedy będą ich upragnione wersje z epoki VI. Zatem można czekać... długo.

Epoka IIIc/IVa raczej tylko z wydruku albo konwersja.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.635 443 99
Z Robo możemy wiązać nieco większe nadzieje, bo będzie miał lepsze dane n.t. oznaczeń.

Jednak bez zmiany na pudle (te nieszczęsne skrzynki) model o wyglądzie z ep. IV nie powstanie. Tymczasem klienci przebierają nogami, kiedy będą ich upragnione wersje z epoki VI. Zatem można czekać... długo.

Epoka IIIc/IVa raczej tylko z wydruku albo konwersja.
A co masz na myśli pisząc o skrzynkach? Masz na myśli Robo? Czy oglądając na targach w Poznaniu 3 wersje modelu Robo dało się zauważyć, że z tym elementem nadal coś jest nie tak? Wydawało mi się, że jedna z wersji była tą odpowiednią dla typowej epoki IV, ze skrzynkami w części dachowej przy końcu dachu członu środkowego.... czyli taka, jakiej PIKO ponoć nie zrobi...

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
Oooo właśnie na FB wyświetliło mi się info z polskimi cenami PIKO i pełna wersja cyfrowa już dobija 2450 więc CCC.
Ponadto poruszyłem już temat ale mam wrażenie, że nikt nie potraktował tego poważnie, tym niemniej podbijam temat, bo nikt też nie wskazał, że sie mylę, a chodzi o to, że w już dostępnej dokumentacji PIKO EN57 nic nie wskazuje jako by miał firmowo założone oświetlenie. Poniżej zrzut z katalogu 2022 dla innego modelu. 8 ikona licząc od lewej ( w drugim przykładzie 7 ikona) wskazuje na oświetlenie wnętrza. Takiej ikony nie ma przy EN 57. Był by to duży "dealbreaker" i od razu ucinam komentarze że wystarczy kondensator i 3 paski led z leroy merlin :) Dla mnie nie wystarczy.

1668073409424.png
1668073554309.png
1668073598440.png

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.205 88 0
Wydawało mi się, że jedna z wersji była tą odpowiednią dla typowej epoki IV, że skrzynkami w części dachówek przy końcu dachu członu środkowego
Nie, nie sugeruję, że jest "nie tak". Ale to nadal są pojazdy po naprawie głównej pod koniec lat 80-tych. Jeżeli położenie skrzynek było sprzed tej naprawy, to z kolei nie powinny być wydawane z datą 1988/90 itd.

Nadal poruszamy się nieco po omacku, ale kojarzycie stwierdzenia n.t. formy PIKO, że nie umożliwia zrobienia wcześniejszego modelu? To stwierdzenie dotyczyło formy (która przecież ma niektóre elementy ruchome), a nie oznaczeń. Problem z oznaczeniami to świeża historia.

Skoro forma PIKO nie umożliwia, to co jest takiego innego w formie Robo, że miałaby umożliwiać? Może coś jest - nie wiem, zastanawiam się.

oooo włąśnie na FB wyświetliło mi się z polskimi cenami PIKO i pełna wersja cyfrowa już dobija 2450 więc CCC
Jestem w stanie konkurować z nimi i jeszcze zdrowo zarobić.

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.635 443 99
Nie, nie sugeruję, że jest "nie tak". Ale to nadal są pojazdy po naprawie głównej pod koniec lat 80-tych. Jeżeli położenie skrzynek było sprzed tej naprawy, to z kolei nie powinny być wydawane z datą 1988/90 itd.
Czyli kolega pisze o 'Warszawskim" modelu... OK...
Też zauważyłem, że raczej będzie to z wyglądu dokładnie to co PIKO proponuje, gdyż data rewizji 1988 daje takie przypuszczenie.... I tu wielka szkoda. Jakim bowiem fajnym prezentem byłby model z datą rewizji np. 1984 różniący się tymi szczegółami, o których mowa od pierwszego wypustu PIKO.... a tak będą dwa (z Katowickim 3) alternatywne wypusty z przełomu IVc i Va.... ktoś kto chce typową IV miałby Robo, a ktoś kto chce formę typową dla Va miałby od PIKO /wrocławski/ lub Robo /katowicki/.... a tak będą w zasadzie 3 takie same propozycje z różnymi przydziałami.

Pod tym względem szkoda....

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.205 88 0
Kolego @mjasinsk ale czemu ma służyć wspominanie w tym wątku ceny na stronie PIKO, która przy każdym innym modelu też jest o kilkanaście procent wyższa, niż w polskich sklepach?

Mogę zaoferować model EN57 PIKO DCC z dźwiękiem za 2300 zł, czyli o 149 zł taniej, niż Kolega zdołał znaleźć. Wymagam zadatku 100 zł. Proszę o kontakt na PW, podam konto do wpłaty.