• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT MODELL - modele lokomotyw typu 060DA oraz serii ST43

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
W modelu ST43-14 z małymi ślepkami, AM 060015, nie zaobserwowałem kiwania na boki, ani prześwitywania reflektorów przez obudowę. Jest w środku solidnie wyklejony na czarno.

Natomiast są trudności z otwarciem obudowy, trzeba najpierw jeden koniec, potem drugi. O ile pamiętam, płytka się przy tym wygina... trochę strach.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
419 2 1
W modelu ST43-14 z małymi ślepkami, AM 060015, nie zaobserwowałem kiwania na boki, ani prześwitywania reflektorów przez obudowę. Jest w środku solidnie wyklejony na czarno.
Problem prześwitywania pomiędzy światłami białymi i czerwonymi w modelu 060DA-1003 wynika z ich konstrukcji - są to (w przeciwieństwie do ST43) dwa niezależne światłowody, i żeby się pozbyć problemu trzeba jak wspomniał Elvis nakleić na światłowody paski czarnej taśmy, ja dodatkowo wcisnąłem pomiędzy światłowody paski czarnej gąbki. Modyfikacja ta nie jest jakaś trudna, kabiny się łatwo wyciąga i wtedy mamy już pełny dostęp do światłowodów.
Jeżeli chodzi o właściwości jezdne, to jakiegoś wyraźnego kiwania na boki nie zaobserwowałem, natomiast sam napęd przynajmniej w moim egzemplarzu trochę trzeszczy, może mu to przejdzie, nie wiem.
W moim modelu brakowało natomiast jednej sztuki resoru (pozostałe 3 były na miejscu), czekam aż Pan Ryszard sprowadzi mi tą część.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.639 8 0
Jeżeli chodzi o właściwości jezdne, to jakiegoś wyraźnego kiwania na boki nie zaobserwowałem, natomiast sam napęd przynajmniej w moim egzemplarzu trochę trzeszczy, może mu to przejdzie, nie wiem.
Rozmawiałem dziś z K. Kojem na ten temat - ponoć w instrukcji jest wyraźnie napisane (sam nie posiadam tego modelu, więc opieram się na informacji od Krzyśka), że należy model przez 15 minut puścić w jedną stronę i kolejne 15 minut w drugą (a może 10 minut ... ;) ).
Tak "rozruszany" model zachowuje się zupełnie inaczej ...

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 154 7
Od momentu ukazania się modelu 060DA od AM w sprzedaży w zeszły czwartek, rozgorzała bardzo ciekawa dyskusja, z której można się wiele dowiedzieć o tym modelu (zwłaszcza dzięki Koledze @Elvis ), a także o przyszłych wypustach do paru innych Kolegów. Praktycznie jedyne źródło informacji na temat tego modelu i przyszłych modeli jest tutaj. Także wszystkim Kolegom osobiście dziękuję za podzielenie się tymi cennymi informacjami.
PS. Jako, że mój post nic nie wnosi do dyskusji, zatem można go potem usunąć.

Jeszcze taka refleksja przyszła mi do głowy. Mam nadzieję, że AM wspólnie z PMR Modele wyciągną wnioski z niedalekiej przeszłości i na listopad wyprodukują choćby nieco większe nakłady lokomotyw. Wiadomym jest, że wszystkie te warianty jakie są planowane zejdą bez najmniejszych problemów, zwłaszcza, że modele te będą też udoskonalone jak tu podano.
Moim zdaniem premiera na listopad jest też strzałem w dziesiątkę i termin może nie być przypadkowy. Jak wiemy giganci wypuszczają zapowiedzi albo na koniec grudnia, a większość w styczniu. Zakładając hipotetycznie, że Piko zamierza nas zaskoczyć zapowiedziami i wypuścić ST43 w przyszłym roku, to gdyby AM zamierzał wypuścić nowe modele po upublicznieniu zapowiedzi, miałby pewnie gorszy zbyt. A tak to nic nie wiadomo, a na rynku jest posucha w tym aspekcie i AM wskakuje w tę lukę. Majstersztyk. Oby to się zadziało.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.727 62 3
Chyba jednak prześwitują, wystarczy porównać odcienie czerwieni. Zrób proszę zdjęcie w ciemności, może będzie jak mówisz
Jak już wcześniej wspomniałem, nie mam swojego modelu ST43 w malowaniu PTKiGK Rybnik od AM, więc nie mam jak zrobić takiego zdjęcia. Te powyżej, zrobiłem gdy modele miałem u siebie na montażu dekoderów.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.988 121 1
Zakładając hipotetycznie, że Piko zamierza nas zaskoczyć zapowiedziami i wypuścić ST43 w przyszłym roku, to gdyby AM zamierzał wypuścić nowe modele po upublicznieniu zapowiedzi, miałby pewnie gorszy zbyt.
Od dwóch lat rumuńska firma Amintiri Feroviare zapowiada w swoich katalogach wydanie modelu 060DA (we współpracy z ESU:niepewny:). Może to będzie rozwiązanie problemu braku z prawdziwego zdarzenia modelu tej jakże pięknej lokomotywy.
Swoją drogą to bardzo dziwne, że do tej pory żaden z poważnych producentów nie zdecydował się na jej wydanie w modelu. Niedość, że była produkowana w przez wiele lat w dużej ilości to jest do dnia dzisiejszego eksploatowana w kilku krajach.

AF 2021.jpg AF 2022.jpg

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 154 7
Od dwóch lat rumuńska firma Amintiri Feroviare zapowiada w swoich katalogach wydanie modelu 060DA (we współpracy z ESU:niepewny:). Może to będzie rozwiązanie problemu braku z prawdziwego zdarzenia modelu tej jakże pięknej lokomotywy.
Jestem sceptyczny co do korzyści dla naszego rynku. Czy dostrzegną polski rynek? Ponadto te nasze nieszczęsne wiadra wymuszają zmianę formy, co pewnie będzie przeszkodą. Chyba, że będą robić początkowe numery, ale tu znowu jest ograniczenie.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.988 121 1
Obudowa siedzi dość ciasno, trzeba ściągać oraz zakładać z wyczuciem i nie do końca siedzi na ostoi - zostaje miejscami szpara, przynajmniej u mnie.
Mam do Kolegów pytanie. Czy we wszystkich ostatnio wydanych modelach, nadwozie miejscami odstaje od ostoi:niepewny: I czy to zjawisko jest skutkiem niedokładnego montażu i można je skorygować czy jest spowodowane źle wykonaną formą:niepewny:

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
419 2 1
Mam do Kolegów pytanie. Czy we wszystkich ostatnio wydanych modelach, nadwozie miejscami odstaje od ostoi:niepewny: I czy to zjawisko jest skutkiem niedokładnego montażu i można je skorygować czy jest spowodowane źle wykonaną formą:niepewny:
U mnie wszystko jest ok, ale miałem przypadek, że po montażu budy pojawiła się szpara, problemem była nie buda ale ostoja, która się zsunęła za nisko, wystarczyło ją docisnąć do góry do budy.
060DA-1003_1.jpg
060DA-1003_2.jpg

Ostatnio edytowane:
Reakcje
76 2 0
A ja się zastanawiam ile wart był by model wolny od tych wszystkich wad o których koledzy wspominają w tym wątku. Bo wychodzi na to, że 1300 zł za lokomotywę z dzwiękiem jest kwotą wręcz symboliczną. To oczywiście jest sarkazm.