• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT MODELL - modele lokomotyw typu 060DA oraz serii ST43

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.265 21 0
A następnym, następnym krokiem będzie płytka ze zintegrowanym modułem automatycznej aktualizacji, np. "ST43 Sound 365" z odpowiednią licencją i żeby użytkować lokomotywę z dźwiękiem będzie trzeba zapłacić abonament na kolejny rok zabawy :niepewny:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
A następnym, następnym krokiem będzie płytka ze zintegrowanym modułem automatycznej aktualizacji, np. "ST43 Sound 365" z odpowiednią licencją i żeby użytkować lokomotywę z dźwiękiem będzie trzeba zapłacić abonament na kolejny rok zabawy :niepewny:
Jestem pewien, że tak będzie. Od dawna tak jest w dziedzinie dekoderów TV, w motoryzacji, a od paru lat nawet specjalizowanych serwerów komputerowych, gdzie zamiast mocniejszego procesora, kupuje się kod odblokowujący. Bo procesor jest jeden, tylko ma różne ograniczniki zależne od zakupionej licencji.

Płytka z minimum sprzętu będzie jedna. Reszta to software. Funkcje świateł i dźwięku w 3 pakietach Elegance, Premium i Executive, będziemy kupowali jako klucz licencyjny.

Ostatnio edytowane:

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
555 2 0
Światła białe. Widać jak prześwitują do górnych (czerwonych) oraz słabiej świecący górny reflektor (który dodatkowo prześwituje do kabiny).
01.JPG

Światła czerwone. Prześwitują trochę do kabiny.
02.JPG

Żeby nie było - nie czepiam się, tylko zauważyłem taki fakt. Model mi się bardzo podoba i jestem z niego zadowolony. :)

A tu krótki filmik z wagonami:

Reakcje
76 2 0
Witam Kolegów.
Mnie również udało się nabyć model lokomotywy 060 DA i niestety stwierdziłem identyczne mankamenty jak te o których pisze Kol. Noah. Dodatkowo w moim modelu krzywo została umocowana jedna trąbka sygnałowa, wygląda na to, że już fabrycznie. Mam wrażenie, że producent nie przyłożył się za bardzo do jakości oferowanego modelu. No cóż należy mieć nadzieję na lepszą jakość modelu ST 43 w przyszłości. Generalnie jestem zadowolony z zakupu.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.635 8 0
A tak w ogóle, to wiadomo jakie będzie malowanie tego ST43 z wiadrami? ...
Pewnie w jakimś odcieniu zieleni ... ;)

A tak na poważnie - zapewne każdy znajdzie coś dla siebie (chodzi o przydział do macierzystej "szopy"). Osobiście cieszę się, że udało mi się uprosić Krzyśka do opracowania oznaczeń kolejnej ostrowskiej maszyny - w dodatku z epoki którą zbieram ... Tym samym, przy każdym spotkaniu "w cztery oczy" - to ja będę musiał "stawiać" ... ;)

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.139 153 7
To co piszą Koledzy o tych niedoróbkach związanych ze światłami to jest kiepskie, trochę trąci MTB (za przeproszeniem). Jak tylko dotrę do swojego egzemplarza to sprawdzę. Ale nie spodziewam się niczego innego, gdyż wygląda mi to na seryjną kiepską jakość wykonania. Z drugiej strony Kolega @Elvis , w poście #277 nie wspomina o tych mankamentach. Czy Kolega @Elvis może sprawdzić jak ten aspekt wygląda w modelu Kolegi?

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
T M M
Reakcje
4.328 171 19
To co piszą Koledzy o tych niedoróbkach związanych ze światłami to jest kiepskie, trochę trąci MTB (za przeproszeniem). Jak tylko dotrę do swojego egzemplarza to sprawdzę. Ale nie spodziewam się niczego innego, gdyż wygląda mi to na seryjną kiepską jakość wykonania. Z drugiej strony Kolega @Elvis , w poście #277 nie wspomina o tych mankamentach. Czy Kolega @Elvis może sprawdzić jak ten aspekt wygląda w modelu Kolegi?
Chłopie drogi, Leszek montuje dekodery dla sklepu.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.139 153 7
Chłopie drogi, Leszek montuje dekodery dla sklepu.
A to wiem ;) Kolega @Elvis, za pośrednictwem SM, wyposażył mi byka i stonkę w dźwięk swojego czasu ;) Myślałem, że to model Kolegi Elvisa, stąd moje pytanie. Zresztą jakie to ma znaczenie? Sens pytania pozostaje ten sam. Czy w modelu (modelach), który (które) Kolega Elvis miał w ręku, ten problem występuje.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.717 62 3
Jeśli chodzi o modele, do których montowałem dekodery, bo nie mam swojego od AM, w większości światło białe prześwitywało, ale nie we wszystkich, zresztą tak samo jak w modelu, który swego czasu wypuściła firma Tilig. Model praktycznie od Tiliga różni się płytką, która miała złącze dekodera 8pin. Wydaje mi się jednak, że ten jest lepiej pomalowany i jego otwieranie jest zdecydowanie łatwiejsze.
Myślę też, że odizolowanie świateł białych od czerwonych to kwestia paska czarnej taśmy izolacyjnej. A modelom MTB, to jednak trochę brakuje do AM.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.139 153 7
Z tego wynika, że nie ma świateł manewrowych? Chyba, że jest to uwzględnione w 'jeździe manewrowej'. Natomiast nie sądze, bo w innych modelach dotyczy to tylko zwolnionej jazdy i odpowiednio dobranych przyspieszeń, a nie świateł.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.717 62 3
Z tego wynika, że nie ma świateł manewrowych? Chyba, że jest to uwzględnione w 'jeździe manewrowej'. Natomiast nie sądze, bo w innych modelach dotyczy to tylko zwolnionej jazdy i odpowiednio dobranych przyspieszeń, a nie świateł.
A czy gdziekolwiek było napisane, że mają być?
Tak jak pisałem wcześniej, model nie różni się od tego wydanego kiedyś przez firmę Tilig, to ta sama forma. Więc i jego konstrukcja świateł jest taka sama. Dopiero modele z dużymi lampami mają zmienioną konstrukcję i w nich będą.

Pajares

Nowy użytkownik
Reakcje
86 0 0
Witam, czy Koledzy zaobserwowali w swoich modelach lokomotyw 060DA Albert Modell kiwanie na boki podczas jady ?
Mój dziś rozpakowany do próbnego kółka porusza się na boki, trzęsie
Potwierdzam przebijanie czerwonych lamp do wnętrza kabiny.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.139 153 7
Witam, czy Koledzy zaobserwowali w swoich modelach lokomotyw 060DA Albert Modell kiwanie na boki podczas jady ?
Mój dziś rozpakowany do próbnego kółka porusza się na boki, trzęsie
Potwierdzam przebijanie czerwonych lamp do wnętrza kabiny.
Pan Koj kiedyś pisał - post #18 tego wątku, że ponoć kiwanie na boki poprawili już przy poprzednich edycjach. Widać, że jednak nie do końca. Oczywiscie zakładajac, że Kolega @Pajares odnosi się do przedmiotowego modelu AM.