• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT MODELL - modele lokomotyw typu 060DA oraz serii ST43

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 3 0
Samo się wykropkowało, albo to ingerencja moderatora. Napisałem normalnie.
Dobra, przepraszam, bo pewnie zaraz rozpęta się niepotrzebna burza.

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
555 2 0
I jak tam wasze 060DA-1003? :)

Na świeżo po zainstalowaniu dekodera, przeklinam osobę która wymyśliła jego montaż. Niech się smaży w piekle. :devil:
A tak na serio, bez lutownicy trochę zabawy jest, ale operacja jest jak najbardziej wykonalna.

Obudowa siedzi dość ciasno, trzeba ściągać oraz zakładać z wyczuciem i nie do końca siedzi na ostoi - zostaje miejscami szpara, przynajmniej u mnie.
Trochę "terkocze" podczas jazdy w jedną stronę, ale mam nadzieję że jutro się "dotrze".

Zmartwiły mnie jedynie oświetlenie - górny reflektor świeci dość słabo, natomiast dolne na tyle mocno że prześwituje przez górne otwory dla świateł czerwonych. Te ostatnie świecą okej.

Tak czy owak, bardzo ładny model. Bardzo się cieszę z zakupu. :love:

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.140 153 7
Ale to mnie Kolega teraz @Noah wystraszył. Czy któryś z Kolegów może zaprezentować na czym polega trudność w zamontowaniu dekodera (jak opisał Kolega powyżej)?

Ostatnio edytowane:

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
555 2 0
@Rozjazd Gniazdo dekodera znajduje się na płytce od spodu. Trzeba więc odkręcić płytkę, co problemem nie jest, ale nie daje to bezpośrednio dostępu do gniazda, gdyż do płytki są przylutowane przewody. Można je (2 szt) odlutować, wtedy dostęp jest bezproblemowy, albo się bawić próbując go zamontować z ograniczonym dostępem.

Ostatnio edytowane:

Gillecriosd

Nowy użytkownik
Reakcje
38 12 1
Ale to mnie Kolega teraz @Noah wystraszył. Czy któryś z Kolegów może zaprezentować na czym polega trudność w zamontowaniu dekodera (jak opisał Kolega powyżej)?
Dekoder montuje się od spodu płytki (jak w Nurku Rivarossi), której po odkręceniu i tak nie można do końca przechylić dla ułatwienia montażu ze względu na przewody.
Miałem problem ze zdjęciem obudowy, ponieważ między płytką a kabinami maszynisty nie ma praktycznie luzu. Kabiny są oklejone od spodu czarną taśmą i cóż za przypadek taśma się w jednym rogu się odkleiła zahaczając o płytkę. Ostatecznie się udało, ale to była droga przez mękę, chwila niedopatrzenia i łatwo coś uszkodzić. ET 21 Piko to dla niedościgniony ideał jeśli chodzi o łatwość montażu dekodera...

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.140 153 7
Z tego co wiem od zaangażowanych w projekt osób to wersja z dekoderem jazdy będzie zastępować dotychczasowy analog. Tam dekodery będą już wbudowane w płytkę. Sam czekam z niecierpliwością.
To może być przyszły trend również dla innych producentów. Patrząc na koszty samych dekoderów i trudności z ich dostępnością jest to jak najbardziej droga na przyszłość. Popieram tę tendencję.

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.140 153 7
To co Koledzy piszą o zakładaniu dekodera do tego modelu pokazuje, że modele AM, tego młodego producenta, mają typowe 'choroby wieku dziecięcego' i brak doświadczenia, w porównaniu do tego jakie mają giganci, jest tu aż nadto widoczny ;). Nie wiem w czym problem, aby płytkę tak zorganizować aby było przyjazne dla użytkownika.

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Pisał Kolega @Ty42-89, że typowych analogów nie będzie. Zatem jeżeli producent się na to zdecyduje to postawi w 100% na cyfrę, co w dzisiejszych czasach ma sens.
Z tego nie wynika, czy w lokomotywie będzie gniazdo.
Poza tym Kolega @robertmuszka pisze, że analog jednak będzie.

Od dobrych 20 lat wszyscy producenci robią modele z gniazdem, w którym do wyboru przez kupującego jest albo dekoder, albo zaślepka.

Nie neguję sensu robienia "pseudoanalogu" w postaci wlutowanego na stałe dekodera jazdy. Jedynie zwracam uwagę, że:
- byłby to pierwszy taki model na naszym rynku,
- Albert ma już płytkę z gniazdem 21MTC,
- wobec trudności na rynku procesorów, takie uzależnianie produkcji od ich dostępności to strzał w stopę.

Dlatego dopytuję.

1. model z dekoderem dźwiękowym
a. wlutowanym
b. w gnieździe

2. model z dekoderem jazdy
a. wlutowanym
b. w gnieździe

3. model analogowy
a. z gniazdem dekodera
b. bez gniazda

Które z powyższych będą, których nie będzie?

Elvis nie chce pary puścić, a potem jak model pojawi się w sklepie, będzie za późno na rozpytywanie i sprawdzanie, bo zostanie kilkadziesiąt sekund na zakup :ROFL:

Ostatnio edytowane:

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.717 62 3
Z tego nie wynika, czy w lokomotywie będzie gniazdo.
Poza tym Kolega @robertmuszka pisze, że analog jednak będzie.

Od dobrych 20 lat wszyscy producenci robią modele z gniazdem, w którym do wyboru przez kupującego jest albo dekoder, albo zaślepka.

Nie neguję sensu robienia "pseudoanalogu" w postaci wlutowanego na stałe dekodera jazdy. Jedynie zwracam uwagę, że:
- byłby to pierwszy taki model na naszym rynku,
- Albert ma już płytkę z gniazdem 21MTC,
- wobec trudności na rynku procesorów, takie uzależnianie produkcji od ich dostępności to strzał w stopę.

Dlatego dopytuję.

1. model z dekoderem dźwiękowym
a. wlutowanym
b. w gnieździe

2. model z dekoderem jazdy
a. wlutowanym
b. w gnieździe

3. model analogowy
a. z gniazdem dekodera
b. bez gniazda

Które z powyższych będą, których nie będzie?

Elvis nie chce pary puścić, a potem jak model pojawi się w sklepie, będzie za późno na rozpytywanie i sprawdzanie, bo zostanie kilkadziesiąt sekund na zakup :ROFL:
Elvis powie o szczegółach w odpowiednim momencie, zanim modele pojawią się w sprzedaży.
Każdy z modeli będzie miał gniazdo dekodera.
Od pewnego czasu modele cyfrowe niektórych firm różnią się od analogów.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Jeżeli Albert zrobi tak, jak Roco, to w pełni funkcjonalny będzie tylko model z fabrycznie montowanym dekoderem. W tym momencie traktowałbym analog (jednak będzie z gniazdem - to już wiemy) jako wyjście awaryjne, jak ktoś nie zdąży kupić pełnej wersji.

Będzie jeździł i świecił, ale wszystkich funkcji (np. mechanika chodzącego z latarką dookoła pojazdu, albo różnych faz Księżyca odbijających się w oknach odpowiednich do ustawienia modelu względem osi ziemskiej) już wtedy nie uzyskamy :D

Ostatnio edytowane: