• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT MODELL - modele lokomotyw typu 060DA oraz serii ST43

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.331 504 30
1976 to już prawie epoka IVb, ale fakt, że w końcu epoki III lokomotywa wyglądała tak samo. Jednak data rewizji zupełnie do epoki IIIc nie pasuje. Ale jeżeli tak rozumować, to model ST43-139 z rewizją 1977 można równie dobrze zakwalifikować aż do epoki IVc, bo do 1988 roku te maszyny wyglądały z grubsza tak samo.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 13 9
1976 to już prawie epoka IVb, ale fakt, że w końcu epoki III lokomotywa wyglądała tak samo. Jednak data rewizji zupełnie do epoki IIIc nie pasuje.
IVB NA PKP to chyba obowiazuje od zmiany nazw DOKP ?Czyli np DOKP Wrocław na Dolnośląską .
Dwie pierwsze propozycje malowań zapewne przedstawiaja wersje fabryczne .Natomiast z żółtym przodem juz jakas rewizja bedzie musiała być umieszczona.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.331 504 30
Dlatego napisałem, że prawie epoka IVb. Jednak biorąc pod uwagę, że reorganizacja DOKP ze zmianą nazw nastąpiła w 1975 roku, to daty rewizji pierwszych dwóch modeli 1976 i 77 wydają się trochę wątpliwe - chyba że są to daty następnych rewizji, a nie ostatnich.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.463 148 0
No to dla mnie tylko ta Vc. Chociaż brzydkie są te brązowe zderzaki...
Wolałbym malowanie z Va, ale to żółte czoło... Nie lubię i nie zbieram żółtych czół... :(
Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził... :)

Skiper

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 39 11
Natomiast z żółtym przodem juz jakas rewizja bedzie musiała być umieszczona.
Lokomotywa ST43-228 nawet po kolejnej naprawie w 1997 roku takiego opisu nie miała.
Nie przypominam sobie, by w tamtym okresie w ogóle jakiś "rumun" miał naniesione takie oznaczenia.
Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził...
No właśnie - więc po jaką .. Arku forum zaśmiecać? Powtarzasz się....

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
ROCO ST44-003, dodatkowo czerwone tabliczki na czołach zamiast aluminiowych liter/cyfr.
Modele Roco ST44-003, ST44-008, ST44-013 są z epoki IIIc, ew. mogą robić za IVa po naniesieniu kalek z rewizjami i przydziałami. Te modele są dość "wczorajsze" z technicznego punktu widzenia, ale solidne i jakby nie spojrzeć, to pierwsze modele diesla PKP w tej epoce.

Dwie pierwsze propozycje malowań zapewne przedstawiaja wersje fabryczne .
Pierwszy może być ew. bez naniesionej rewizji, pozostałe nie.
Zebrałem daty produkcji tych pojazdów.

ST43-81: prod. 1967; pierwszy przydział DOKP Poznań Lok. Ostrów Wlkp; możliwe, że będzie malowanie fabryczne, IIIc

ST43-139: prod. 1968; jeśli ma być Dyr. Wrocław Lok. Brochów, to ten przydział nastąpił pomiędzy 1974 a 1976; pewno bliżej tego pierwszego, bo inaczej dyrekcja nie nazywałaby się "Wrocław"; IVa (prawie IVb)
[EDIT]
Ilostan podaje, że w wymienionych dniach istniały takie przydziały:
1974-06-25 MD Zielona Góra
1976-08-21 MD Wrocław Brochów
ale nie podaje, kiedy nastąpiła zmiana przydziału (pomiędzy w/w datami).
[/EDIT]

ST43-228: prod. 1970; przydział Lok. Jasło Południowa DOKP [EDIT] nastąpił w latach 1992-1994.
Dane z Ilostanu:
1992-10-31 MD Żurawica
1994-**-** MD Jasło
[/EDIT]

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
ST43-228: prod. 1970; przydział Lok. Jasło Południowa DOKP nastąpił w 1999
No to coś tu nie pasuje...
Nie ma pewności, że Ilostan ma prawdziwe dane. Ale podaje takie daty, kiedy dane przydziały ktoś "przyuważył", albo są gdzieś widoczne np. ja jakiejś fotografii itp:
1992-10-31 MD Żurawica
1994-**-** MD Jasło
1997-07-01 MT Nowy Sącz
1999-04-01 MZ Nowy Sącz
1999-09-01 Zakład Taboru w Nowym Sączu
199x-**-** MD Jasło
2001-10-01 Zakład Taboru w Nowym Sączu

Założyłem, że chodzi o ten drugi przydział do Jasła - ale chyba się pomyliłem; raczej chodzi o przydział, który nastąpił pomiędzy 1992 a 1994. Wskazuje na to DOKP Południowa. Wyedytowałem mój poprzedni wpis.

Oczywiście przydziały a rewizje to odrębne daty. Przydałoby się poznać rewizje, natomiast z szybkiej analizy danych ilostanu wynika, że tylko pierwszy z 4 zapowiadanych modeli może być bez rewizji.

Ostatnio edytowane:

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.244 30 1
Przydałoby się poznać rewizje, natomiast z szybkiej analizy danych ilostanu wynika, że tylko pierwszy z 4 zapowiadanych modeli może być bez rewizji.
Model "rumuna" z przydziałem z Ostrowa przedstawia malowanie fabryczne więc daty rewizji na nim nie będzie .
Natomiast model ST43-139 to taka ciekawostka ponieważ nie cały rok był na stanie MD Wrocław Brochów już 28.06.1977 roku odszedł na stan MD Oleśnica.