• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
Kolego @mjasinsk ale czemu ma służyć wspominanie w tym wątku ceny na stronie PIKO, która przy każdym innym modelu też jest o kilkanaście procent wyższa, niż w polskich sklepach?

Mogę zaoferować model EN57 PIKO DCC z dźwiekiem za 2300 zł, czyli o 149 zł taniej, niż Kolega zdołał znaleźć. Wymagam zadatku 100 zł. Proszę o kontakt na PW, podam konto do przedpłaty.
Wspominanie ceny ma charakter informacyjny dla tych, którzy pod tym kątem zastanawiają się czy model nabyć od PIKO czy od ROBO. Na dodatek poruszyłem wraz z uzasadnieniem temat oświetlenia wnętrza bo wtedy dla niektórych cena może byc jeszcze o conajmniej od 100 zł do 300 zł wyższa (np dla mnie bo używam listw dcc)

Xomon

Użytkownik
Reakcje
48 0 0
Piko często popełnia błędy w swoich katalogach (np. przypisanie epoki, piktogramy oznaczające funkcje modelu), więc nie przejmowałbym się tym zbytnio. Cena Piko jest również sugerowana, a nie taka jaka będzie w większości sklepów, i nie chodzi mi o indywidualne zniżki poszczególnych klientów.

Jeśli człon Ra i Rb mają płytkę specjalnie po to aby poprowadzić "wiązkę" do oświetlenia górnej lampy (i nic po drodze) to byłoby to straszne marnotrawstwo. Nie ma powodów dla których Piko miało by przyciąć koszt produkcji na jakiś 20 ledach o łącznym koszcie kilku euro max (uwzględniam nie tylko koszt samych ledów, ale również procesu produkcyjnego).

Osobiście planuję zakup Robo i Piko, więc czas zapewne pokaże :)

Tak przy okazji - czy szanowni koledzy mają może lepsze zdjęcia lub informacje co do wnętrza wypustu Robo? Wiadomo, że firma od dawna robi je porządnie, ale temat nie był specjalnie zgłębiony do tej pory.

Xomon

Użytkownik
Reakcje
48 0 0
Jako, że nie chcę wypaść na kogoś kto tylko czeka na "gotowe" informacje to postanowiłem przedstawić swoje dotychczasowe ustalenia. Jest to mój najdłuższy wpis na forum do tej pory, więc proszę o wyrozumiałość :)

Na ten moment jedyne co mogę stwierdzić osobiście to obecność "podgrzewaczy szyby" (przepraszam, ale nie znam fachowej nazwy) w modelu Robo:

314580193_681609553566395_3180539270346073373_n.jpg

Oraz drzwi w kabinie:

Jeśli chodzi o Piko to bazując na liście części zamiennych można wnioskować że również owe "podgrzewacze" zostały uwzględnione (o ile się nie mylę to pierwszy raz w modelu od Piko) jak i całkiem sporo innych detali. Jako, że jest to pojedynczy element to oczywiście jest on w pewien sposób ograniczony - monoblokowe grzejniki niech będą tego przykładem (2).

Do tej pory Robo dało się poznać jako firma której wnętrza składają się z większej liczby elementów, a co za tym idzie są bardziej szczegółowe. Szczerze liczę, że podejście względem EN57 się nie zmieni.

Być może nie dużo warte są moje "ustalenia" ale jako, że temat nie był wcześniej zgłębiany to mam małą nadzieję na rozpoczęcie dyskusji przez bardziej zorientowanych kolegów :)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.735 443 99
Myślę, że w najgorszym razie można poczekać na zestawy 3d lub blaszki od manufaktur, tak aby maksymalnie oddać najważniejszą część "kibla" :)
Tylko co z tego, jeśli zwykle okna w części WC były albo białe, albo matowe.... więc z zewnątrz i tak g.....o byłoby widać /poza usatysfakcjonowaną świadomością posiadacza/.

O ile nic nie mam do wnętrz, to uważam że jeśli danego wyposażenia wnętrza /w taborze/ nie widać jak by oka nie ustawił, średnio widzę sens w jego odtwarzaniu. Wyjątkiem są np. modele budynków ze zdejmowanym dachem, gdzie jednym ruchem ręki modelarz może zaprezentować co jest w środku.... a w taborze....? Kto będzie za każdym razem budę zrywał i ile z tym zabawy by można było zajrzeć "co w kiblu piszczy"...

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.627 160 0
No przeca sobie żartujemy z tego kibla w kiblu. :) Niezmiennie mi się przypomina relacja z zaliczania jakiejś tam trasy (pewnie w postaci tzw. kółeczka), opisana 20 lat temu na pl.misc,kolej, gdzie pojedynczy EN57 był tak zapchany, że zaliczający jechali w WC. "Jechali w sraczu kibla". :)

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.350 124 1
OPIS MODELU EN-57

Model EN57 firmy ROBO posiada:
- fabrycznie zamontowane oświetleniem wnętrza
- 5 biegunowy silnik charakteryzujący się wysoka kulturą pracy
- realistycznie włączające/wyłączające się światła przednie i tylne
- posiada możliwość włączania wszystkich świateł zgodnych z E7 (światła manewrowe oraz do jazdy po torze niewłaściwym)
- realistycznie odwzorowane podwozie
- odwzorowane siedzenia wraz z uchwytami
- filigranowe pantografy
- 10 pinowym złączem pomiędzy członami pozwalającym na wiele ustawień oświetlenia zewnętrznego i wewnętrznego!
- nasze modele nie posiadają uciążliwych gumek na kołach, które trzeba wymieniać wraz z ich zużyciem
-podświetlaną przednią/tylną tablicę kierunkową
- realistycznie odwzorowany pulpit sterowniczy wraz z wymiennymi siedzeniami maszynisty zgodnie z wersjami malowań EN57
- 2 wózkami napędowymi w modelu w członie środkowym
- bardzo dobrymi właściwościami jezdnymi
- możliwością połączenia 2-3 jednostek w jeden pociąg
- specjalnym sprzęgiem (imitacją 2 sprzęgów Shchafenberga) do połączenia jednostek razem - w zestawie
- realistycznie wyglądający sprzęg (Schafenberga) na czole pojazdu wraz z detalami
- wszelkie oznaczenia robione techniką tampondruku
- model będzie pokryty satynową farbą imitującą realistycznie wyglądający pociąg
- model będzie posiadał gniazdo dekodera 21 PIN pod dekoder 21 MTC

Źródło: en57.robo.eu.com

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Czy jest instrukcja E7? Czy raczej powinno być E1? I jeszcze, nie ma czegoś takiego jak EN-57 :). Nawet najlepszym się zdarza :).

Ostatnio edytowane:

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.075 24 8
To może jeszcze warto dodać zestawienie konfiguracji

KONFIGURACJE EN57
EN57-798 st. Warszawa EN57-887 st. Katowicecena
Wersja analogowa z oświetleniemWersja analogowa z oświetleniem1650,00 zł reg. 1799,00 zł
Wersja z oświetleniem i z dekoderem jazdy ESUWersja z oświetleniem i z dekoderem jazdy ESU 1820,00 zł reg.1969,00 zł
Wersja z oświetleniem i z dekoderem dźwięku ESUWersja z oświetleniem i z dekoderem dźwięku ESU 2099,00 zł reg. 2249,00 zł
Wersja z oświetleniem i z dekoderem dźwięku ZIMOWersja z oświetleniem i z dekoderem dźwięku ZIMO 2099,00 zł reg. 2249,00 zł