• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
464 25 1
A tak zapytam z ciekawości...
Panie i Panowie czy rozróżniacie różnicę pomiędzy słowem "przedsprzedaż" a słowem "przedpłata" ?
Czy Robo gdzieś napisało, że trzeba będzie wpłacić pieniądze i dopiero czekać na model?
Ja nie widziałem.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.146 121 1
Panie i Panowie czy rozróżniacie różnicę pomiędzy słowem "przedsprzedaż" a słowem "przedpłata" ?
Czy Robo gdzieś napisało, że trzeba będzie wpłacić pieniądze i dopiero czekać na model?
Przedsprzedaż - [...] Klient, który decyduje się na zakup w tej formie uiszcza opłatę za dany produkt w dniu zakupu, jednakże otrzymuje go dopiero w dniu premiery. [...]
Przedpłata - jest sumą pieniędzy, stanowiącą część ceny towaru, którą wpłaca się z góry w ramach zabezpieczenia transakcji w określonym terminie. Nie jest jednak, jak wielu uważa, pełną kwotą towaru, a jedynie częścią określoną w umowie. Wpłaca się ją po podpisaniu umowy, jednak przed sfinalizowaniem transakcji.

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
464 25 1
Przedsprzedaż - [...] Klient, który decyduje się na zakup w tej formie uiszcza opłatę za dany produkt w dniu zakupu, jednakże otrzymuje go dopiero w dniu premiery. [...]
Przedpłata - jest sumą pieniędzy, stanowiącą część ceny towaru, którą wpłaca się z góry w ramach zabezpieczenia transakcji w określonym terminie. Nie jest jednak, jak wielu uważa, pełną kwotą towaru, a jedynie częścią określoną w umowie. Wpłaca się ją po podpisaniu umowy, jednak przed sfinalizowaniem transakcji.
Definicje definicjami ale wiesz... w sklepie shop.dcc24.eu też są modele w "przedsprzedaży" a jeszcze nikt nie wymagał ode mnie zapłaty przed ukazaniem się modelu, a kupiłem już cztery:niepewny:

KroppeK84

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
726 2 2
Wybaczcie ale nie rozumiem tej dyskusji… Gdy model pojawi się na stronie i będzie trzeba zapłacić z góry i czekać nawet do końca 1 kwartału to będzie się czekać aż dojdzie model i już, jeżeli ROBO zrobi przedpłatę po np. 100zł to będzie tak a jeżeli zechce tylko wpisy kto bierze na zapisy i płacicie po wydaniu modeli.
Ja tak kupuje np klocki Lego w programie Designer Program i tam płacisz około rok przed wydaniem zestawu, ostatnio tak kupiłem w Marcu tego roku i cud nad Wisłą będzie jak w Marcu 23’ dostanę zamówienie, wcześniej listopad 21’ zakup a wysyłka październik 22’ i nikt tam nie płacze
Stać Cię na zamrożenie kasy płacisz i czekasz
firma Robo nie wzięła się wczoraj ani miesiąc temu i nie wiem oco ten lament.
Czasy są jakie są boisz się inwestować wsadź kasę do skarpety i czekaj aż model będzie w sklepie.
Pozdrawiam i miłego wieczorku.

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.721 31 1
Dziś byłem w firmie Robo i oglądałem model. Przekazałem Robertowi swoje uwagi i przeczytane uwagi z forum. Omowilismy wiele tematów dotyczacych detali i planowanych ulepszeń. Cała firma pracuje nad zmianami, które zostaną zastosowane w finalnym modelu. Nie zdradzając zbyt wielu szczegółów powiem, że na pewno klosze będą wieksze. Możemy się ponadto spodziewać jeszcze kilku smaczków, których prototyp prezentowany na targach nie posiadał.
Czerwony kolor budy powoduje, że percepcji drobne detale w są gorzej widziane i zlewają się. Np ten sam model w innej wersji, wykonany z niebieskiej masy prezentuje się korzystniej, uwydatnia się detal, nawet klosze wydają się większe
20221108_182043.jpg

Oprócz oględzin wykonalem jazdy probne. Model rusza tak płynnie jak mało który. On nie liczy podkładów, on potrafi liczyć drzazgi w pokładach
Oświetlenie i dźwięki robią wrażenie.
Kilka zdjęć prezentowanego modelu z dziś - live
20221108_164813.jpg

20221108_163100.jpg

20221108_163935.jpg

20221108_184910.jpg

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Dziś byłem w firmie Robo i oglądałem model. Przekazałem Robertowi swoje uwagi i przeczytane uwagi z forum. Omowilismy wiele tematów dotyczacych detali i planowanych ulepszeń. Cała firma pracuje nad zmianami, które zostaną zastosowane w finalnym modelu. Nie zdradzając zbyt wielu szczegółów powiem, że na pewno klosze będą wieksze.
O zgrozo! :eek: Pan Robert przyjął uwagi! Reflektory (klosze) są jednak za małe o czym było na początku tego wątku. Mam osobistą satysfakcję, że wraz z nielicznymi Kolegami mieliśmy rację podnosząc ten temat. Co na to "rycerze" Robo?

PP1970

Znany użytkownik
Reakcje
3.205 88 0
Niektórzy „rycerze Robo” okazali się bardzo pomocni, za co wypada tutaj podziękować. I to o dziwo ramię w ramię z niektórymi „rycerzami PIKO”. Szacun za tę postawę.

A sama firma zmieniła się nie do poznania. Trzymam kciuki i czekam na możliwość „zamrożenia 1650 zł na czas nieokreślony” dla dobra tego projektu.

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.721 31 1
O zgrozo! :eek: Pan Robert przyjął uwagi! Reflektory (klosze) są jednak za małe o czym było na początku tego wątku. Mam osobistą satysfakcję, że wraz z nielicznymi Kolegami mieliśmy rację podnosząc ten temat. Co na to "rycerze" Robo?
Tak mi się wydaje, bo ja prosty chłop jestem, ze po to są próbne egzemplarze, żeby wychwycić niedoskonałości. Z pozyskanych u źródła informacji wynika, że modele zostały po wykonaniu dokładnie pomierzone i porównane z oryginałami. W firmie doszli do podobnych wniosków jak w tu pisano W końcu tam też chyba mają oczy i jako takie pojęcie
... a doniesienia z Bitwy pod Forumwaldem, gdzie starł się kwiat rycerstwa Piko i Robo na pewno były pomocne.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Niektórzy „rycerze Robo” okazali się bardzo pomocni, za co wypada tutaj podziękować.
a doniesienia z Bitwy pod Forumwaldem, gdzie starł się kwiat rycerstwa Piko i Robo na pewno były pomocne.
Ja nie tych miałem na myśli, tylko tych, którzy szydzili z komentarzy na temat odstępstw od oryginału, nazywając je "wynurzeniami", że to niemożliwe, żeby był błąd w modelu od Robo, że ze zdjęć nie można stwierdzić, że jednolity kolor zaburza percepcję, że to i tamto. Wystarczy przeglądać wątek. Piszę to po to, aby na przyszłość ta grupa może by tak odniosła sie rzeczowo do tematu a nie tylko subiektywnie.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.633 443 99
A tak zapytam z ciekawości...
Ja nie widziałem.
To pewnie dlatego, że w mailu pod informacją o przedsprzedaży firma ROBO podała info o opcjach płatności:

Przedsprzedaż kończy się
30 listopada lub po wyprzedaniu modeli!

W sklepie dodane są już opcje płatności:
- przelew
- 30 dniowy odroczenie płatności
- Raty Pay-u

...więc ludzie rozumieją, że bez przejścia przez to się nie obejdzie.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.633 443 99
Np ten sam model w innej wersji, wykonany z niebieskiej masy prezentuje się korzystniej, uwydatnia się detal, nawet klosze wydają się większe Zobacz załącznik 930782
Myślałem, że te modele "surowe" to wykonywane są z tworzywa o jednym kolorze masy zasadniczej, tymczasem teraz widzimy EN57 niebieski....
Na Targach HOBBY był czerwony, a wagon 609A.... zielony. PIKO pokazało EN57 w kolorze szarym.

Wydaje mi się, że na tym szarym najlepiej widać szczegóły więc nie wiem dlaczego Robo ma te modele w różnych kolorach...
Nie piszę tego by się "czepiać" bo zaraz będą takie głosy, ale z ciekawości skąd wynika to, że różne kolory mas? Barwnik na życzenie zamawiającego?

Przy okazji pytanie.... czy jeśli barwnik, to czy nie wpływa on potem na jakość malowania zasadniczego w celu wykonania gotowego modelu? No chyba, że półprodukty na gotowe modele są zawsze jako surowe w tym samym określonym kolorze... a to tylko tak, do prezentacji.

Ostatnio edytowane: