• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO MODELE - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57 / EN71

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
700 9 1
Szczerze wątpię by Robo popełnił błąd
Wiary tu nie ma w ogóle, wątpienie to wręcz coś odwrotnego. Liczy się wiedza.
Czyli reasumując ani jeden, ani drugi kolega póki co nie udowodnił swojej racji, bo obaj "wątpią". W sumie wystarczy zdjęcia bardzo mocno powiększyć, zmierzyć średnice, przeliczyć proporcjonalnie w stosunku do znanej szerokości pudła... mi nie chce wyjść, ale fakt, to nie suwmiarka.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
256 13 9
Robo pokazał również prototyp.
Gdyby rozpoczął sprzedaż gotowego modelu, zgarnąłby większość klientów chętnych EN57, myślę, że do świąt można sprzedać max 200sztuk (optymistycznie), później ewentualna sprzedaż będzie rozłożona w bardzo długim czasie. Bądźmy realistami, ile osób tak naprawdę kupi ten model, kupi kilka zestawów? Za chwilę będzie zima, wysokie rachunki za prąd, gaz, itp.
Moim zdaniem zrobił biznesowy falstart, chciałbym się mylić.
Pytanie jaka jest teraz minimalna ilosc zestawów w danym schemacie malowania jaka można wyprodukować. Kiedyś to chyba było
Jeśli chodzi o finanse kolega słusznie zwraca uwagę na nieciekawa sytuację ogólną. Z jednej strony czynnik kosztów życia z drugiej utrata wartości pieniądza więc lepiej mieć coś namacalnego i wartościowego ale to temat na inny wątek. Dla wielu osob potrzeba kupna może być silniejsza jak narkotyk

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.995 275 41
Logika tła projektów jest prosta ...
Jeżeli model Robo ma prawidłowe wymiary i umiejscowienie reflektorów . ;)
To Piko musiałoby mieć ordynarnie za duże reflektory i źle umiejscowione ... :cool:
Nie ma takiej opcji żeby Piko mając projekt PMR K.Koj który spędził nad nim kilka miesięcy popełniło taki koszmarny błąd.
@Elvis logika jest prosta i nie trzeba do niej żadnych przymiarek, różnicę pomiedzy obu wykonaniami widać gołym okiem
...
Ale dobrze się stało że Piko ma konkurencję w tym temacie w postaci tak kultowej firmy jak Robo... :podstepny:

Mi aglomeracyjny bydłowóz nie leży , w latach 80-90 brało mnie obrzydzenia na jego widok ...
Dopiero w 2006r świadomie odbyłem 2 dniową podróż wraz z żoną i dziećmi z Krakowa do Słupska 3-ma kiblami z noclegiem w Wwie...
Ale tylko dlatego żeby nie jechać magistralą z pudłem magistrackim - EP09 ... :D

Ostatnio edytowane:

Qmaty

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
5.831 235 3
...Dla wielu osob potrzeba kupna może być silniejsza jak narkotyk
Przypuszczalnie w grudniu, czyli w największy szał zakupowy w roku na półki trafia Piko DCC + sound, nie musisz "latać" za dekoderem, prosić się o montaż, wgrywanie dźwięków... Masz model podany na tacy za mniej niż 2200 pln. Co robisz?

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
256 13 9
Przypuszczalnie w grudniu, czyli w największy szał zakupowy w roku na półki trafia Piko DCC + sound, nie musisz "latać" za dekoderem, prosić się o montaż, wgrywanie dźwięków... Masz model podany na tacy za mniej niż 2200 pln. Co robisz?
Kupuje piko bo mam gwarantowana cenę poniżej 2000 jak na razie z DCC.
Natomiast na Robo poczekam nna przyszły rok być może bliski mi przydział będzie

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.735 62 3
Czyli reasumując ani jeden, ani drugi kolega póki co nie udowodnił swojej racji, bo obaj "wątpią". W sumie wystarczy zdjęcia bardzo mocno powiększyć, zmierzyć średnice, przeliczyć proporcjonalnie w stosunku do znanej szerokości pudła... mi nie chce wyjść, ale fakt, to nie suwmiarka.
Powiększone zdjęcie jest dalej zdjęciem i nic tego nie zmieni, to tak jak smakowanie cukierka przez papierek.

Reakcje
89 3 0
Czy to są jakieś jaja? Od roku słyszę, że PIKO w standardzie będzie miało oświetlenie przedziałów to czemu teraz miałbym za to dodatkowo dopłacać.
Też mi to się nie podoba ale tak przeczytałem. Jeżeli jednak oświetlenie będzie bez dopłaty No to się ucieszymy. I oby tak było

Ale chyba nie kupisz za tyle, skoro gdzie indziej jest taniej?
Jakie jest źródło danych n.t. ceny oświetlenia?
Ocenilem koszt oświetlenia jak co najmniej trzech wagonów osobowych. Jako, że powierzyłbym wykonanie oświetlenia komuś kto zrobi to lepiej ode mnie i nie uszkodzi modelu to w cenie oświetlenia uwzględniłem: koszt materiałów, robocizny i wysyłek. Plus inflacja.

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
700 9 1
Powiększone zdjęcie jest dalej zdjęciem i nic tego nie zmieni, to tak jak smakowanie cukierka przez papierek.
Masz racje, to są subiektywne odczucia. Chociaż lubimy te pociągi, patrzymy na nie, znamy ich wygląd i zawsze subiektywnie wprawdzie, ale jednak widzimy, ze coś bywa nie tak. Model Robo, jak każdy od niego, ma rewelacyjny detal, jest starannie zaprojektowany od strony konstrukcyjnej, sprzęg wyglada jak prawdziwy, dach, podwozie jak żywe, świetne wózki, przestrzenne z detalami, ale buda nie trzyma tego poziomu projektu. To oczywiście subiektywne odczucie, ale napatrzyłem się na setki zdjęć detali i całej jednostki, robiąc swój, znacznie prostszy model, wiec w kwestii projektu budy zdecydowanie Piko , w kwestii wyposażenia zdecydowanie Robo. I to wyłącznie moje subiektywne odczucie.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.542 151 0
Dzięki. Raczej nie uzupełnię, bo to dużo, dużo malowań i kupa roboty. Są to rysunki w małej rozdzielczości, więc trudno oddać drobne detale. Rysunki te powstały na początku lat 2000 do symulatora stacji Kolejarz i strona z opisem także. Odzwierciedlają stan na tamten czas. :)

darekgol

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
401 4 1
Dzięki. Raczej nie uzupełnię, bo to dużo, dużo malowań i kupa roboty. Są to rysunki w małej rozdzielczości, więc trudno oddać drobne detale. Rysunki te powstały na początku lat 2000 do symulatora stacji Kolejarz i strona z opisem także. Odzwierciedlają stan na tamten czas. :)
Czy baza tych rysunków jest gdzieś dostępna? Podobnych używam do TrainControllera.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 32 10
Pan Robert słucha głosu odbiorców
Wyłącznie poprzez Facebook. Którego użytkownicy - zgodnie z intencją medium - kierują się raczej emocjami/reakcjami niż zgodnością ze stanem faktycznym.

ROBO Modele:
W takim malowaniu będą pierwsze modele.
zdj. Andrzej Etmanowicz

Ciekawy wybór, biorąc pod uwagę dwa odcienie koloru niebieskiego na oryginale.

Liczy się wiedza. A dziecinnym porównaniem, a nie pomiarem dokonanym suwmiarką możemy narazić się na nic innego jak tylko na śmieszność
Co do zasady ta 'dziecinna' metoda jest używana w projektorach pomiarowych.
'Wiedza' producenta dotychczas poskutkowała między innymi nieskalowym przejściem między poszyciem boku i ostoi w modelach 112Ag oraz nieskalowym odwzorowaniem ryfli na dachu modeli 111As. Zdjęcia zaprezentowanego w Poznaniu czoła EN57 też są nieskalowe.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.611 517 30
No chyba po coś zrobiłem moje zestawienie malowania kibli:

http://arekmiz.pl/Malowanie EZT.htm
Doceniam wielką pracę, jaka z pewnością została włożona w to zestawienie. Kolega @Arekmiz stwierdził
Raczej nie uzupełnię, bo to dużo, dużo malowań i kupa roboty.
ale jednak przynajmniej jedno malowanie powinno obowiązkowo zostać dodane: podstawowe, można powiedzieć klasyczne malowanie jasnożółto (nawet kremowo) - niebieskie z drzwiami również żółto-niebieskimi tak, jak całe pudło. Malowanie to było obowiązujące na PKP przez dziesiątki lat, praktycznie od przywrócenia ruchu pociągów elektrycznych w Warszawie po wojnie aż do połowy lat 80. XX wieku, kiedy zaczęto malować całe drzwi na żółto. Jedynymi wyjątkami były tu zespoły ED70, EW58 w Trójmieście oraz zespoły EN94 WKD. Poza tym brakuje mi malowania, jakie wprowadzono fabrycznie w latach 80. gdzie kolor niebieski miał trochę inny odcień, a żółty był wyraźnie ciemniejszy, wpadający w kolor miodowy. To malowanie widać na moich zdjęciach, które zamieściłem wcześniej w tym wątku: pierwszy z prawej na fotce z Poznania (EN57-1805) i w Warszawie (EN57-1809). Na zdjęciu z Poznania jednostka z lewej strony ma oryginalne kolory (chodzi o odcienie), choć już z żółtymi drzwiami, natomiast ta w środku to albo efekt płowienia, albo niestandardowego odmalowania przy naprawie.

A przy okazji, warto byłoby trochę powiększyć te obrazki, nawet przy tej małej rozdzielczości - niżej próbki: oryginalny rysunek i dwukrotnie powiększony.

EZT 01.gif

EZT 01a.gif