Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Tylko czy SK model, ma obowiązek czytania jakiegoś tam forum w internecie...
Jak masz do nich pytanie, to bezpośrednio ich zapytaj, telefonem, mailem, gołębiem pocztowym, bylebyś miał pewność, że doszło.
Nie ma co się irytować. Czasem brak odpowiedzi to też odpowiedź. Ja do dziś nie otrzymałem na przykład maila z odpowiedzią co do ramek okiennych do wagonu 609C od Robo z epoki IVc, który został wydany pierwotnie z pełnymi oknami gdy okazało się potem, że powinny być dzielone dla okresu, który reprezentuje model. Z tego co pamiętam Robo informował, że dla klientów uzupełni. I taki wagon dalej mam - bez tych ramek które miały być dosyłane (nic nie otrzymałem mimo, że obiecane było inaczej). Te firmy chyba nie ogarniają wszystkich maili, albo obiecanki cacanki... Olałem temat. Mam wagon z pełnymi oknami i będę starał się sam to poprawić ...
Z tą "jajecznicą" o którą pytasz to pewnie sami nie wiedzą, albo nie mają zamiaru już zamawiać takich modeli twierdząc, że już nasycili rynek i kto miał kupić, to kupił... Ja tak bym czytał ten brak odpowiedzi.
Może głupie pytanie, ale potrzebuję porady przy składaniu "bip"
Przymierzam się do założenia oświetlenia i rozbierałem człony wagonów. W zewnętrznych nie ma się jak pomylić (zarówno w zakładaniu pudła jak i składaniu zestawu), ale jeśli chodzi o środkowe człony, to można zarówno odwrotnie założyć pudła (człony są symetryczne) jak i odwrotnie podłączyć człony w całym zestawie.
Stąd pytania:
- czy w środkowych członach dobrze założyłem pudła względem tego "żółtego czegoś" widzianego przez okna na parterze we wnętrzu członów (toalety? Nie wiem co to jest)?
- czy wszystkie człony są ułożone dobrze względem siebie, tzn. tak jak leżą po złożeniu będą stanowić poprawnie złożony zestaw?
- co to jest to "żółte coś"? Dobrze zgadłem, że toaleta?
Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam!
Zaznaczę jeszcze, że przeszukiwałem unboxingi na YT, zdjęcia modeli oraz zdjęcia prawdziwych wagonów, ale wnioski nie są jednoznaczne.
Pudła powinny mieć chyba po jednej stronie wzdłuż całego czteroczłonu pojedyńcze wywietrzniki od skrzyń baterii, a w środkowych członach toalety na parterze powinny być od zewnętrznych harmonii a nie przy środkowej.
Szkoda, że nie dołączono ulotki o układzie pojazdu.
Znalazłem taki rysunek kiedyś. On może wyjaśniać którą stroną złożyć człony (pomocne są tu oznaczenia przy drzwiach), ale nic nie mówi o położeniu toalet.
Czy Rivarossi wypuściło czterowagonowy oliwkowy/zielony skład piętrowy z prostym (nie ukośnym) szarym dachem - jeśli tak prosiłbym o podanie numeru katalogowego. I drugie pytanie czy górne oszklenie w tych składach daje się demontować - pytam w kwestii możliwości przemalowania np oliwkowego dachu na kolor szary.
A ja bym chciał podbic temat w innej sprawie. Czy ma ktoś z was jakas liste wszystkich składow ktore wypusciło Rivarossi? Przewaliłem cały ten wątek od początku i spisałęm co mi sie udało zauwazyc. Jednak nie mam zadnej pewnosci czy niczego nie pominąłem. Niestety w bazie danych hydrusa ich nie ma.