• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Rivarossi - modele zespołów wagonów piętrowych serii Bipa/Bhp

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.498 512 30
O ile wiem, nigdy w ruchu planowym zespoły piętrowe nie jeździły do Zakopanego. Mogły się zdarzyć jakieś okazjonalne przejazdy, ale nic o czymś takim nie słyszałem. To jednak nie znaczy, że piętrusy nie były eksploatowane na górskich liniach, najbliższym geograficznie przykładem jest chyba linia do Zwardonia, gdzie zespoły piętrowe jeździły, nawet jeszcze przed elektryfikacją.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.498 512 30
"Kolonijnym" określało się pociągi kursujące w czasie ferii letnich lub zimowych...
No nie. Kolonijne pociągi to były specjalne (nadzwyczajne) pociągi przeznaczone wyłącznie dla zorganizowanych grup, nie dla zwykłych pasażerów z biletami kupionymi w kasie. A określenia "pociąg feryjny" nigdy nie słyszałem, choć nietrudno się domyślić, co autor miał na myśli.
Czy wtedy jeszcze nie jeździły po dwie Bipy?
Jeżeli pytanie dotyczy Zwardonia w latach 80. XX wieku, to tak, i to prowadzone Ty2. Slajd kiepski, a skan jeszcze gorszy...

010a.jpg

W Wiśle byłem w lutym 1997 i jechałem składem z pojedynczą Bipą (Bhp) i jedną przedziałową jedynką. Co oczywiście nie znaczy, że nie zdarzały się składy z dwoma zespołami Bhp, ale ja takich nie pamiętam.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
No nie. Kolonijne pociągi to były specjalne (nadzwyczajne) pociągi przeznaczone wyłącznie dla zorganizowanych grup, nie dla zwykłych pasażerów z biletami kupionymi w kasie. A określenia "pociąg feryjny" nigdy nie słyszałem, choć nietrudno się domyślić, co autor miał na myśli.

Jeżeli pytanie dotyczy Zwardonia w latach 80. XX wieku, to tak, i to prowadzone Ty2. Slajd kiepski, a skan jeszcze gorszy...

Zobacz załącznik 1001371

W Wiśle byłem w lutym 1997 i jechałem składem z pojedynczą Bipą (Bhp) i jedną przedziałową jedynką. Co oczywiście nie znaczy, że nie zdarzały się składy z dwoma zespołami Bhp, ale ja takich nie pamiętam.
Ziarno robi klimat. Plamę usunie AI. Po za tym cudowna fota. Wszystko. BIPy, Ty2 i ten zimowy klimat którego od kilkunastu lat nie widziałem.

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.509 18 1
Ja pamiętam podróże do Ujsołów na przełomie lat 80. i 90. zw. Często jeździłem w Beskid Żywiecki. Była raczej już pojedyncza Bhp. Nigdy nie zapomnę Pana, który, mocno już styrany życiem nocnym, a ruszaliśmy z Katowic nad ranem, jeszcze właśnie w Katowicach wsiadł z pełną torbą niesprzedanych zimnych piw, zapytał nas, nastolatków, dla formalności chyba, czy chcemy zimne piwko, po czym rozbrajająco stwierdził: "A ...uj, sam wszystko wypiję"